Co nesníte vy nebo děti rovnou ze stromu, zavařte, upečte na víkend koláč nebo si třešně dopřejte ve formě zmrzliny. A pokud vám i tak zbudou, obdarujte své hubnoucí i nehubnoucí kamarádky a podělte se s nimi o recepty.
Proč jsou třešně zdravé?
Liší se barvou i chutí. Jedno však mají třešně společné, jsou plné antioxidantů. Obsahují vitamín C, jenž posiluje imunitu a také draslík podporující vylučování vody z těla. Třešně jsou i zdrojem jódu a vápníku. Pomáhají regulovat trávení, odstraňují nahromaděné toxiny a čistí ledviny.
Při dávce více než 250 g třešní na den snižují hladinu kyseliny močové v krvi, tím preventivně chrání před vznikem dny. Pozor však, třešně mají mírně projímavý účinek, rozhodně je nezapíjejte větším množstvím tekutin a už vůbec ne mlékem.
Třešňová zmrzlina
- 100 g třešní
- 1 lžíce smetany nebo bílého jogurtu
- 1 lžička třtinového cukru
- šťáva z limetky
1. Třešně vypeckuje a rozmixujeme na krém. Vmícháme smetanu nebo bílý jogurt a pár kapek šťávy z limetky.
2. Nalijeme do tvořítka a necháme v mrazicím boxu tuhnout alespoň 8 hodin.
Tip: Zmrzlina bude krémovější, když nahradíte část třešní zralým banánem.
Omeleta s třešňovou marmeládou
Na marmeládu:
- 500 g třešní
- 3 lžíce třtinového cukru
- ½ sáčku Gelfixu 3:1
- šťáva z limetky
- vanilkový lusk
Na omeletu:
- 2 vejce
- 1 lžička mléka
- 1 lžička žitné mouky
- špetka soli
1. Vypeckované třešně rozmixujeme a přelijeme do kastrůlku. Přimícháme třtinový cukr, Gelfix a šťávu z limetky. Podélně rozkrojíme vanilkový lusk a vše vaříme za stálého míchání přibližně 5 minut.
2. Odstavíme, vyjmeme vanilku a přelijeme ještě horké do vymytých zavařovacích skleniček těsně pod okraj, uzavřeme víkem a otočíme dnem nahoru. Marmeládu necháme vychladnout.
3. Vejce rozšleháme, přidáme mléko, žitnou mouku a sůl. Osmahneme pokud možno na pánvi bez tuku z obou stran do zlatova. Omeletu ozdobíme třešňovou marmeládou.
Tip: Že je marmeláda hotová poznáte tak, když ji kápnete na studený talířek a nerozlije se.
Třešňový koláč s mandlemi
Na těsto:
- 1 vejce
- 100 ml mléka (v pokojové teplotě)
- 1 polévková lžíce margarínu nebo másla
- 2 lžíce třtinového cukru
- 250 g mouky (žitná + polohrubá)
- 1 lžíce prášku do pečiva (bez fosfátů)
Na ozdobu:
- třešně
- hrst sekaných mandlí
Na náplň:
- 2 vejce
- 50 g margarinu nebo másla
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce žitné mouky
- špetka skořice
1. Z ingrediencí vypracujeme křehké těsto, podle potřeby přidáme mouku. Vyválíme plát tenký přibližně 1 cm a vyložíme jím formu o průměru 28 cm. Vidličkou sem tam těsto propícháme.
2. Nahoru vyskládáme vypeckované třešně a zasypeme mandlemi. V míse utřeme tuk, přidáme třtinový cukr, vejce, žitnou mouku a skořici a zalijeme povrch koláče.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 45 minut, do zlatova. Necháme vychladnout, teprve poté vyklopíme koláč z formy.
Tip: Třešně chutně nahradí i lesní ovoce jako jsou borůvky, maliny a ostružiny.