Velikonoční soutěž o kurz vaření: Vepřové koleno s nádivkou

  14:34
Ještě do dnešních 16 hodin můžete posílat příspěvky do soutěže o nejlepší velikonoční čtenářský recept. Autora toho nejlepšího, který vybereme ve spolupráci s odborníky ze školy vaření Chefparade, odměníme kurzem vaření.

Vepřové koleno | foto: Profimedia.cz

Pošlete váš velikonoční recept a vyhrajte kurz vaření. Více ZDE.

Doba přípravy: 2,5 - 3 hodiny
Množství: 6 porcí

  • 2 zadní vepřová kolena
  • 1 kg bílého kysaného zelí
  • 2 velké žluté cibule
  • 2 velké červené cibule
  • cca 8 stroužků česneku
  • cca 1 dcl octa (nejlépe jablečný nebo vinný)
  • 5 bobkových listů
  • 10 kuliček nového koření
  • 4 hřebíčky
  • drcený kmín
  • cukr, sůl

Na nádivku:

  • 40 dkg uzeného masa
  • vývar z uzeného masa
  • 6 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
  • 5 rohlíků
  • 4 dkg másla
  • 4 lžíce bylinek (kopřivy, kontryhel, petržel, libeček, pažitka, smetánka aj.)
  • kostka droždí
  • trocha mléka na kvásek
  • mletý pepř, sůl

1. Kolena omyjeme, očistíme a na kůži uděláme křížem zářezy až do masa (asi 2 cm od sebe). Ze všech stran podle chuti osolíme, okmínujeme a potřeme prolisovanými stroužky česneku.
2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na klínky (osminky) a posypeme jí dno hlubokého pekáče. Na cibuli položíme kolena, podlijeme trochou vody a bez pokličky vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C na 15 minut zprudka zapéct.
3. Potom zmírníme teplotu na 160 °C, pekáč přiklopíme pokličkou a pečeme doměkka asi 1,5 hodiny, záleží na velikosti kolen. Během pečení kolena otáčíme, pokud je potřeba podléváme.
4. Když jsou kolena měkká, vyjmeme je z pekáče a do výpeku přidáme kysané zelí, vhodíme bobkové listy, nové koření, hřebíček, přidáme podle chuti ocet, cukr a sůl. Na zelí položíme zpět kolena a vše společně pečeme, až je kůže zlatá a křupavá. Můžeme využít gril, ale pozor, abychom nepodávali uhlí.
5. Podáváme s chlebem, houskovými knedlíky nebo v tuto chvíli s velikonoční nádivkou.
6. Tu si připravíme tak, že rohlíky nakrájíme na kostky a spaříme přecezeným horkým vývarem po vaření uzeného. Přidáme na kostky pokrájené maso, rozkvedlané žloutky, rozpuštěné máslo, vykynutý kvásek, najemno posekané bylinky, osolíme, opepříme a vše dobře promícháme. Vmícháme zlehka tuhý sníh z bílků a směs vylijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný hluboký plech. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Nádivka je hotová, když se okraje začnou odchlipovat od plechu a špejle zůstane po zapíchnutí to nádivky suchá.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...