Velikonoce v kuchyni s redaktorkami OnaDnes.cz

  0:21
Těšíte se na Velikonoce? Pokud budete slavit tento svátek v rodinném kruhu, možná vám přijdou vhod tradiční velikonoční recepty, podle kterých se vaří a peče u redaktorek OnaDnes.cz. Ochutnejte beránka, boží milosti, vajíčkovou tlačenku, jehněčí kotlety na tymiánu nebo velikonoční hlavičku.
Bez velikonočního beránka se svátky jara neobejdou v mnoha domácnostech. (Ilustrační snímek)

Bez velikonočního beránka se svátky jara neobejdou v mnoha domácnostech. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Velikonoční hlavička

(Pavla Matějů)

Velikonoční hlavička

  • 1 kg vařeného uzeného masa (může být i libový bůček)
  • 10 vajec
  • 10 rohlíků
  • česnek
  • pepř
  • trochu strouhanky (sůl podle toho, jak je slané uzené)
  • mladé nasekané kopřivy, případně nasekaná zelená petrželka

1. Rohlíky nakrájíme na kolečka a zalijeme uzeným vývarem, aby byly potopené a rozmočené. Pak přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a vejce.
2. Dochutíme česnekem, pepřem, případně solí a přisypeme trochu strouhanky, aby vznikla vláčná hmota.
3. Nakonec do směsi vmícháme nasekané kopřivy nebo petrželku, nalijeme na plech a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut.

Pošlete váš rodinný velikonoční recept a vyhrajte kurz vaření. Více ZDE.

Jehněčí kotlety na tymiánu

(Lucie Formáčková)

Jehněčí kotlety

  • 4 větší jehněčí kotlety
  • 150 g cibule
  • 50 g másla
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 větvičky tymiánu
  • 50 g strouhanky
  • 40 g lískových oříšků
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 150 ml sherry
  • 200 ml vývaru
  • sůl, pepř

1. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme do zlatova na másle, přidáme lístky tymiánu a necháme trochu vychladnout.
2. Poté přidáme strouhanku, nasekané oříšky a nasekanou petrželku, osolíme, opepříme, promícháme.
3. Jehněčí kotlety osolíme, opepříme a z obou stran prudce opečeme na rozpáleném oleji.
4. Poté kotlety přendáme do zapékací misky, navršíme na ně strouhankovo-petrželovou směs, zalijeme vývarem, pokapeme balzamikovým octem a pečeme asi 15 minut v předem rozpálené troubě.
5. Poté přilijeme sherry a dopečeme do měkka.

Vajíčková tlačenka

(Petra Barochová)

Vajíčková tlačenka

  • 5 vajec vařených natvrdo
  • 200 g šunkového salámu vcelku
  • 1 sterilovaná zeleninová směs např. Moravanka
  • 200 g majonézy
  • 1 želatina na vajíčkovou tlačenku
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • sůl a pepř

1. Vejce, šunkový salám a zeleninu pokrájíme na kostičky.
2. Nálev z Moravanky doplníme vodou a podle návodu na obalu připravíme želatinu.
3. V míse smícháme všechny ingredience a vlijeme částečně vychladlou želatinu a dochutíme solí a pepřem.
4. Nalijeme do formy na srnčí hřbet a dáme do ledničky ztuhnout.

Šlehačkový beránek

(Johana Barvínková)

Velikonoční beránek

  • 200 g cukru
  • 3 celá vejce
  • 300 g hladké mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 250 ml šlehačky
  • vanilkový cukr
  • tuk a mouka na formu

1. Cukr, vejce a šlehačku šleháme ručním šlehačem. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva.
2. Beránkovou formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou a nalijeme do ní těsto. Přiklopíme druhou částí formy a dáme péct do vyhřáté trouby na 160 °C.
3. Po 40 – 50 minutách zkontrolujeme špejlí, zda je těsto propečené. Pokud ne, opět ho přikryjeme a dopečeme.
4. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli odstát a pak beránka vyklopíme.

TIP: Do těsta můžete přidat také ořechy, rozinky nebo kousky čokolády, případně několik lžic kakaa. Milovníci čokoládové chuti jej mohou ještě nakonec ozdobit čokoládovou polevou.

Boží milosti

(Veronika Veselá)

Boží milosti

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • trošku mléka
  • 100 g cukru
  • trochu soli
  • citronová kůra
  • sklenička bílého vína
  • 5 žloutků
  • 1/2 prášku do pečiva
  • moučkový a vanilkový cukr na obalování

1. Všechny ingredience smícháme dohromady a vypracujeme těsto. Je zapotřebí tomu věnovat opravdu dlouhou dobu, aby bylo perfektně nadýchané. Pokud si na to netroufáte, zvládne to za vás domácí pekárna (program hnětení).
2. Po vypracování z těsta nožem vykrajujeme tvary dle fantazie a uprostřed uděláme otvor.
3. Smažíme v oleji jako koblihy. Ještě zatepla obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

Autor:
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...