O Jarmarku OnaDnes.cz si přečtěte ZDE. |
Povidlové koláčky
(Pavla Matějů)
- 500 g mouky (napůl hladká a polohrubá)
- 3 lžíce cukru
- 2 vrchovaté lžíce majolky
- 2 dcl oleje
- 2 žloutky
- 1 kostka droždí
- 2 dcl mléka
1. Droždí dáme vykynout do vlažného mléka s trochou cukru.
2. Do mísy nasypeme mouku, přidáme žloutky, cukr, majolku, olej a nakonec vykynutý kvásek.
3. Vymícháme hladké těsto a necháme na teplém místě vykynout, minimálně hodinu.
4. Lžící na pomoučený vál vykrajujeme z těsta malé kousky a děláme placičky. Doprostřed dáme lžičku tužších povidel a zabalíme (jako buchty).
5. Naskládáme na plech, potřeme vajíčkem a posypeme drobenkou. Dáme péct do předehřáté trouby a pečeme na 180 - 200 °C, dokud koláčky nezezlátnou.
Malinový koláč
(Lucie Formáčková)
- 2 skleničky polohrubé mouky
- 1 sklenička cukru
- 1/2 skleničky oleje
- 1 sklenička kefíru (podmáslí)
- 1 prášek do pečiva
- 1 vejce
- maliny (nebo jiné ovoce)
- máslo na vymazání a strouhaný kokos na vysypání pekáče
- 1 vanilkový cukr
1. Mouku, cukr, kefír, olej, prášek do pečiva a vejce rozmícháme.
2. Těsto vlijeme do pekáče vymazaného máslem a vysypaného strouhaným kokosem.
3. Poklademe malinami, posypeme vanilkovým cukrem a pečeme přibližně 25 minut na 200 °C.
Makovník
(Petra Barochová)
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 1/2 hrnku cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek mletého máku
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek oleje
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
1. Všechny suroviny dáme do mísy a ušleháme.
2. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy.
3. Pečeme asi 45 minut při 180 °C.
4. Po vychladnutí vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.
Hnětynky
(Veronika Veselá)
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 1 vejce
- rum/rumová tresť na ovonění
1. Všechny ingredience zpracujeme do tuhého těsta, po částech vyválíme a vykrajujeme pomocí formiček různé tvary.
2. Pečeme na 170 °C, dokud hnětynky nezrůžoví.
3. Po vychladnutí obalíme v moučkovém cukru.
Muffiny s brusinkami
(Johana Barvínková)
- 250 g hladké mouky
- 2 vejce
- 125 g moučkového cukru
- 6 lžic oleje
- 2 dcl zakysané smetany
- 100 g nalámané čokolády
- 1 menší jablko
- hrst sušených brusinek
- 1 prášek do pečiva
1. Vejce, cukr, olej a smetanu smícháme a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
2. Jablko oloupeme a zbavíme jadřince, nakrájíme na malé kousky (nebo nastrouháme) a vmícháme do těsta.
3. Nakonec přidáme nalámanou hořkou čokoládu a brusinky. Smícháme. Lžící rozdělíme těsto do formy na muffiny, kterou jsme předtím vymazali trochou oleje (můžeme použít i muffinové košíčky). Neplníme až k okraji, protože muffiny při pečení "vyrostou".
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Špejlí zkontrolujeme, zda jsou muffiny propečené, případně ještě na pět minut vrátíme do trouby. Necháme lehce vychladnout a vyjmeme z formy. Před servírováním ještě necháme na mřížce dokonale vychladnout.
Olejová bábovka
(Barbora Buřínská)
- 4 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 100 g oleje
- 100 g studené vody
- 1 prášek do pečiva
- 300 g polohrubé mouky
- kousek másla
- strouhanka
1. Žloutky, moučkový cukr, olej a vodu našleháme do pěny.
2. Postupně zamícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva a nakonec přidáme sníh z bílků.
3. Do máslem vymazané a strouhankou (nebo např. mletými ořechy, kokosem) vysypané bábovkové formy vlijeme těsto a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 30 minut.
TIP: Bábovku můžete vylepšit nasekanými vlašskými ořechy, rozinkami, kandovaným ovocem, kakaem či kokosem.
Perník s jablky
(Monika Hrušová)
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do perníku
- 1 vanilkový cukr
- 1 skořicový cukr
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 nastrouhané jablko
- 1/2 hrnku kakaa
- 1 vejce
- 1 hrnek vody s citronem
- 1/2 hrnku oleje
- marmeláda
- čokoládová poleva
1. Nejprve smícháme polohrubou mouku a kypřicí prášek do perníku. Pak přidáváme ostatní suroviny.
2. Vzniklé těsto nalijeme do vymazané, moukou vysypané formy a dáme péct na 180 °C zhruba na 15 minut.
3. Když se bude zdát, že už je perník nahoře hotový, ale uvnitř by ještě nějakou tu chvíli v troubě potřeboval, přikryjeme ho alobalem a vložíme na pár minut znovu do trouby.
4. Po vyjmutí necháme vychladnout, potřeme marmeládou a polijeme čokoládovou polevou.
TIP: Čokoládovou polevu používám buď koupenou, nebo domácí kalorickou bombu: nechte rozpustit 250 g 100% tuku, přidejte 4 lžíce prosátého cukru moučky a 2 lžíce kakaa. Pozor, ať se vám tuk nepřipálí. Polevu nechte trochu vychladnout a polijte s ni upečený perník.