Upleťte si letos výtečnou vánočku podle mistrů cukrářů

  15:07
Málokdo ví, že vánočky patří k těm úplně nejstarším pokrmům, které se u nás o Vánocích podávají. Nechte se inspirovat tipy starých cukrářských mistrů.
Historie vánoček spadá až na počátek 14. století.

Historie vánoček spadá až na počátek 14. století. | foto: Profimedia.cz

Vánoční pokrmy vždy mívaly symboliku. „Kolik chodů na štědrovečerním stole, tolik příští rok mandelů na poli“, tvrdili staří hospodáři. Protože stolu bohatému předcházel stůl chudý (postní), bylo hlavním úkolem vánoční gastronomie vyhladovělé strávníky nasytit.

O žádné kulinářské extravagance však nešlo. Sváteční menu sestávalo hlavně z krajových rostlinných produktů. Nejlépe to dokládá „štědračka“, hustá polévka vařená snad ze všeho, co stavení dalo. Kupodivu ryby kdysi moc rozšířené nebyly. Podávali je jen ve vyloženě rybníkářských regionech. Teprve od druhé poloviny 19. století, kdy došlo k renesanci českého rybníkářství, přicházely ryby (především líni, candáti a kapři) na vánoční stůl častěji.

Oproti tomu historie vánoček spadá až na počátek 14. století. A možná ještě dál. Byly nazývané „štědrovkami“, „caltami“, „houskami“, „pleténkami“, „děťátky“ a podobně.

Největší vánočka, která kdy byla u nás upečená, vešla do dějin rekordů. Vážila čtyři metráky a padlo na ni dvě stě kilogramů mouky, čtyři kila kvasnic, stejné množství hrozinek, pětatřicet kilogramů cukru a tři sta vajec.

Mnohem menší vánočky, leč neméně zajímavé, pekl kdysi v pražské Dlouhé třídě pekař Marčan. Do každé dvacáté zadělal stříbrnou minci, takže zákazníci byli současně účastníky jedinečné vánoční loterie. Později ho napodobovali další pražští pekaři.

Příbuznými vánoček jsou „vrkoče“, známé především z východočeských oblastí. Základ tvoří věncovité pletence z vánočkového těsta, spojované hůlkami zdobenými sušeným ovocem, jablíčky malých odrůd a dalšími pamlsky.

Rozhodnete-li se o letošních Vánocích popustit uzdu svým cukrářsko-uměleckým vlohám a upéct opravdu dokonalou vánočku, nabízíme vám několik tipů na ty staré, osvědčené, zkrátka nejlepší.

Vánočka zafixovaná špejlemiKábrtova vánočka

Vánočka cukrářská

* 200 g másla
* 40 g droždí
* 4 – 5 dl mléka
* 800 g polohrubé mouky
* lžička soli
* 100 g cukru
* 5 žloutků
* půl lžičky strouhané citronové kůry
* několik kapek vanilkového aroma
* 100 g hrozinek
* 50 g nadrobno pokrájeného citronátu
* 50 g sekaných loupaných mandlí
* vejce na potření
* loupané mandle na posypání

1. Máslo rozpustíme, droždí rozmícháme ve vlažném mléce, přidáme všechny ostatní suroviny a zaděláme tužší těsto.
2. Vykynuté prohněteme a znovu necháme zkynout, což opakujeme třikrát. Teprve pak z něho upleteme vánočku.
3. Na vymaštěném plechu ji necháme ještě asi půl hodiny ležet v teplé místnosti. Potřenou rozšlehaným vejcem a posypanou nakrájenými mandlemi posléze upečeme.

Vánočka bramborová

* 50 g másla
* 100 g cukru
* 1 vejce
* půl lžičky soli
* půl lžičky strouhané citronové kůry
* 30 g droždí
* 2 – 2,5 dl smetany
* 500 g hrubé mouky
* 250 g strouhaných den předem vařených brambor
* 50 g hrozinek
* vejce na potření

1. Máslo utřeme s cukrem, vejcem, solí i citronovou kůrou. Z droždí a smetany zaděláme kvásek, který promícháme s moukou a bramborami. Přidáme máslovou směs, hrozinky, vše zpracujeme v tuhé těsto a necháme vykynout.
2. Pak upleteme vánočku. Po novém zkynutí ji potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme ve velmi dobře vyhřáté troubě.

Vánočka jemná

* 1000 g polohrubé mouky
* 150 g cukru
* lžička soli
* 100g strouhaných loupaných mandlí
* lžička mletého badyánu
* 400 g másla
* 2 lžíce rumu nebo několik kapek rumového aroma
* 70 g droždí
* asi 7 dl mléka
* vejce na potření
* loupané mandle na posypání

1. Do mouky s cukrem, solí, mandlemi a badyánem rozdrobíme máslo, přidáme rum s mlékem, v němž jsme rozpustili droždí. Zaděláme tužší těsto.
2. V teple ho necháme více než hodinu kynout, pak znovu prohněteme a uděláme dvě vánočky, které položíme na vymaštěný plech. Potřené rozšlehaným vejcem a posypané nadrobno nakrájenými mandlemi necháme ještě 30 minut kynout ve vlažné troubě.
3. Pak je přeneseme na mráz, aby ztuhly, a hned zase vrátíme do trouby, tentokrát už dobře vyhřáté. Pečeme asi 40 – 45 minut.

Vánočka mistrovská

* 40 g droždí
* 5 dl mléka
* 800 g polohrubé mouky
* 150 g másla
* 1 vejce
* 4 žloutky
* lžička strouhané citronové kůry
* lžička soli
* 150 g cukru
* půl lžičky skořice
* 100 g strouhaných loupaných mandlí
* 100 g hrozinek
* 30 g strouhané hořké čokolády
* máslo na potření
* cukr na posypání

1. Droždí rozpustíme ve vlažném mléce, přimícháme 500 g mouky a zaděláme těsto, které necháme vykynout. Teprve pak přidáme rozehřáté máslo, vejce, žloutky, citronovou kůru, sůl, cukr, mandle, hrozinky a zbytek mouky.
2. Když těsto znovu vykyne, do devítiny (jeden pramen) zapracujeme čokoládu se skořicí.
3. Vánočku pleteme tak, aby barevný díl procházel středem. Dále pokračujeme obvyklým způsobem. Tuto vánočku však před pečením ničím nepotíráme.
4. Teprve po vyjmutí z trouby jí dopřejeme vydatný potěr rozpuštěným máslem. Štědře cukrujeme.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Bagárová zrušila „vysněný“ koncert v O2 areně. Kvůli ztrátě radosti, tvrdí

Plánovaný zářijový koncert Moniky Bagárové v pražské O2 areně se neuskuteční. Zpěvačka se jej rozhodla zrušit. Jako...

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...