Vánoční soutěž: javorové cukroví i ořechovo-kávové košíčky

  13:02
Chcete ještě na poslední chvíli něco upéct? Inspirujte se recepty, které do naší vánoční soutěže zaslaly čtenářky. Tentokrát vám nabízíme tři netradiční druhy.

Javorové cukroví | foto: pro iDNES.cz

Javorové cukroví

Doba přípravy: hodina
Počet kousků: 150 kusů

* 500 g hladké mouky
* 250 g hnědého cukru
* vanilkový lusk
* šťáva z půlky citronu
* 250 g másla
* 120 ml smetany
* 100 g mletých mandlí
* 6 g sody
* 100 g půlených mandlí na ozdobu
* javorový sirup

1. Z ingrediencí (kromě sody, javorového sirupu a půlených mandlí) vypracujeme vláčné těsto.
2. Poté ve lžíci javorového sirupu rozmícháme sodu a přilijeme k těstu. Občas je třeba přidat ještě tak dvě lžíce mouky, aby se těsto dobře válelo (záleží na firmě).
3. Vyválíme plát silný asi 3 milimetry a vykrajujeme tvary. Každý tvar ozdobíme podle vlastní představivosti půlenými mandličkami a dáme na cca 8 minut péct.
4. Ještě horké upečené cukroví potřeme javorovým sirupem a necháme uschnout.

TIP: Javorové cukroví potřebuje minimálně týden, aby pěkně změklo.

Autorka: D_Eternity

Ořechovo-kávové košíčky od Drahušky

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 60 kusů

Na těsto:
* 21 dkg hladké mouky
* 14 dkg másla
* 7 dkg cukru
* 7 dkg mletých ořechů
* 1 bílek
* 1 vanilkový cukr

Na náplň:
* 1/8 litru uvařené kávy
* 5 dkg cukru moučka
* 2 dkg škrobu
* 1 žloutek
* 12 dkg másla
* 6 dkg cukru moučka

Na polevu:
* 10 lžic cukru moučka
* 1 lžíce horké vody
* 3 lžíce rumu
* 3 kávové lžičky kakaa

Na ozdobení:
* půlky jader vlašských ořechů

1. Všechny suroviny zpracujeme v těsto a necháme v ledničce odpočinout do druhého dne.
2. Připravíme si náplň. Kávu, škrob, 5 g cukru a žloutek svaříme v páře na kaši, necháme vychladnout. Pak do kaše zašleháme máslo a 6 dkg cukru.
3. Formičky báboviček vymažeme nejprve peroutkou namočenou v rozehřátém sádle, pak se pěkně vyklápějí. Těsto do formiček namačkáme tak, aby bylo pěkné i po stranách a po upečení šla bábovička naplnit.
4. Bábovičky pečeme v předehřáté troubě mírně dorůžova.
5. Po vychladnutí je naplníme kávovým krémem, který nožem zahladíme pěkně do roviny. A poté každou bábovičku potřeme čokoládovou polevou.
6. Nakonec ozdobíme půlkou jádra vlašského ořechu.

Autorka: drahuska76

Voňavé sušenky

* 75 g másla * 1 vejce * 275 g hladké mouky * 50 g sirupu * 1 lžička prášku do pečiva * 100 g cukru krystal * 1 lžička skořice

1. Smícháme mouku se skořicí a práškem do pečiva a přimícháme cukr. Přidáme rozkrájené máslo. Mouku s máslem mneme mezi prsty tak dlouho, až bude směs vypadat jako drobenka.
2. Do zvláštní nádoby rozklepneme vajíčko, přidáme sirup a rozšleháme. Do těsta uděláme jamku a vlijeme vaječnou směs, všechno pořádně rozmícháme, dáme do sáčku a vložíme na 30 minut do lednice odpočinout.
3. Vyválíme těsto asi na půl centimetru, vykrajujeme různé tvary a pečeme na 170°C.
4. Po vychladnutí poléváme různými polevami a zdobíme.

Autorka: verka159

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...