Horké a silné: recepty na nápoje, které vás zahřejí v sychravém počasí

  1:07
V chladných podzimních večerech je potřeba se zahřát nejen zvenčí, ale hlavně zevnitř. Horké punče si proto naordinujte jako nejlepší prevenci před nachlazením.
Jablečný punč.

Jablečný punč. | foto: Isifa

Pomerančový punč se zázvorem a citronovou trávou

Příprava: 10 minut

Pro 4 osoby

* 2cm kousek čerstvého zázvoru
* 200 ml vody
* 1 sáček čaje
* 800 ml pomerančového džusu
* 4 lžíce medu
* 1 malý pomeranč
* citronová tráva

1. Zázvor oloupeme a nakrájíme škrabkou na brambory na tenké plátky. Pomeranč omyjeme a nakrájíme na kolečka.
2. Vodu přivedeme k varu a necháme v ní vylouhovat sáček s čajem.
3. Čaj a pomerančový džus společně zahřejeme k bodu varu, osladíme medem a promícháme. Přidáme plátky zázvoru a necháme 2–3 minuty společně prohřát.
4. Do sklenic z varného skla rozdělíme nakrájený pomeranč, zalijeme punčem a do každé sklenice vložíme citronovou trávu.

Třešňový punč

Příprava: 15 minut

Pro 4 osoby

* 1 pomeranč
* 1 l třešňového nektaru
* 2 lžíce hnědého cukru
* 4 kuličky nového koření
* 4 kuličky zeleného pepře
* 1 svitek skořice
* sušené třešně

1. Pomeranč omyjeme, oloupeme z něj kůru a vymačkáme šťávu.
2. V hrnci zahřejeme k bodu varu třešňový nektar, cukr, šťávu z pomeranče, pokrájenou kůru, koření a pomalu prohříváme asi pět minut – nevaříme!
3. Punč přecedíme a podáváme v pohárcích z varného skla s míchátky ozdobenými napíchanými sušenými třešněmi.

Jablečný punč

Příprava: 5 minut + vaření 5 minut

Pro 4 osoby

* 1 l džusu jablečného
* 5 svitků delších skořice
* 2 badyánu hvězdičky
* 5 cl calvadosu
* 5 cl rumu tmavého
* 1 jablko
* citronová šťáva
* cukr krystal

1. Do hrnce nalijeme jablečný džus, přidáme svitek skořice, badyán a pomalu přivedeme téměř k bodu varu.
2. Po několika minutách prohřívání vyjmeme koření a nápoj promícháme s calvadosem a rumem.
3. Z omytého jablka oloupeme škrabkou na brambory dlouhou spirálu, kterou rozdělíme do sklenic z varného skla a zalijeme jablečným punčem.
4. Do sklenic vložíme dlouhé svitky skořice jako míchátka a podáváme s citronovou šťávou a cukrem k dochucení.

Svařené víno

Příprava: 10 minut + vaření 15 minut

Pro 4 osoby

* 1 citron
* 1 pomeranč
* 400 ml vody
* 120 g hnědého třtinového cukru
* 6 hřebíčků
* špetka muškátového oříšku
* 1 svitek skořice
* 1 láhev červeného vína

1. Citron a pomeranč omyjeme, osušíme. Okrájíme kůru v jedné dlouhé spirále, dužinu pomeranče i citronu pokrájíme na plátky.
2. Do hrnce nalijeme vodu, přisypeme cukr, plátky citrusů, cukr, hřebíček, muškátový oříšek a svitek skořice. Pomalu vaříme asi 10 minut, případně podlejeme trochou vody.
3. Vyjmeme koření a plátky citrusů, přimícháme víno a zahřejeme téměř k varu.
4. Svařené víno přelijeme do sklenic a ozdobíme kousky oloupané kůry z pomeranče a citronu.

Horké mléko s rumem a skořicí

Příprava: 10 minut

Pro 4 osoby

* 800 ml plnotučného mléka
* 4 lžíce hnědého cukru
* 1 vanilkový cukr
* 100 ml rumu
* 1 svitek skořice
* mletá skořice

1. Do hrnků nebo sklenic z varného skla nalijeme horkou vodu, aby se prohřály.
2. V hrnci přivedeme mléko téměř k varu, osladíme cukrem a vanilkovým cukrem.
3. Horké mléko vyšleháme do pěny, přimícháme rum.
4. Z hrnků slijeme horkou vodu, nalijeme teplé mléko s rumem a ozdobíme kousky skořicového svitku a mletou skořicí.

Punč, grog a svařák

* Punč pochází z Indie, kde se nazývá panča, což znamená pět a odkazuje k základním surovinám: čaj, lihovina, cukr, víno a voda.
* Nešetřete kořením
Do punče, ale i ostatních horkých alkoholických nápojů se hodí hřebíček, skořice, zázvor, vanilka, sušené ovoce, citronová či pomerančová kůra.
* Rum na zimu
Českou klasikou je grog, rum zalitý vařící vodou. Místo ní vyzkoušejte černý čaj. Jemnější a sladší variantou je grog z griotky.
* Svařené víno
Kromě červeného vína lze připravit i z bílého.
* Bez alkoholu
Horké nápoje lze přichystat i pro děti, a to z džusů a ovocných šťáv.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...