Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak si zavařit si ovoce nebo si udělat vlastní marmeládu?

  16:09
Přes léto jsme se dobili vitamíny, tak proč si nějaké neschovat i na zimu? Stačí ovoce zavařit.

Zavařujeme ovoce

Zavařování, tedy uchovávání potravin pomocí tepla – sterilací, je už dvě století stará metoda, která vznikla v kuchyni francouzského kuchaře a cukráře Nicollase Aperta, jako další ze způsobů konzervace potravin. Vynález plechové konzervy byl nejprve použit pro vojáky ve válkách, ale plech později nahradilo sklo a s ním sterilace vstoupila do domácností, kde si získala velkou oblibu.

Dříve šlo spíše o uchování potravin do zásoby a až dnes se ze zavařování stává umění, při kterém se uplatňuje mnoho neotřelých nápadů. Můžete tak vytvořit zdravou dobrotu, kterou v žádném supermarketu nekoupíte.

Co je možné z ovoce vytvořit?

Kompot – sterilované čerstvé ovoce, zalité nálevem
Džem – rosolovitá konzistence s kousky ovoce nebo celými drobnými plody
Marmeláda – ovocný protlak, zahuštěný odpařením a přidáním cukru, tužší než džem
Povidla – rozvařené ovoce, zahuštěné odpařením, bez přidání cukru (nejen švestky!!!)
Rozvářka (klevela) – sterilované ovoce, lehce rozvařené a lehce zahuštěné cukrem
Rosol – čistá šťáva, získaná zatepla nebo lisováním, zahuštěná odpařením a přidáním cukru
Sýr – tuhá rosolovitá konzistence z protlaku, který se zahustí odpařením a cukrem
Pasta – prolisované rozvařené ovoce, zahuštěné odpařením a cukrem se v tenké vrstvě suší v troubě

Jaká pravidla při zavařování platí?

Ovoce zpracovávejte hned po natrhání, zvláště v teplém počasí. Pokud není možné okamžité zpracování, uchovávejte ho v chladu a temnu.

Do kompotů používejte výhradně zdravé, pevné ovoce. Do džemů a marmelád lze použít i přezrálé a měkké plody, ne ale nahnilé nebo s plísní.

Zavařujeme ovoce

Všechno nádobí a kuchyňské pomůcky udržujte v maximální čistotě. Pokud džemy či nálevy ochutnáváte, musíte lžíci či měchačku znovu opláchnout. Přítomnost slin totiž způsobuje vyšší kazivost kompotů či marmelád.

Sklenice včetně víček musejí být vždy dobře umyté a suché. Pro marmelády a džemy by měly být nahřáté, aby při nalití horké směsi nepraskly.

Hotové výrobky uchovávejte v chladnu a temnu. Před konzumací je vždy pečlivě zkontrolujte, zda nejsou znehodnocené.

Důležité je při domácí výrobě nezabít chuť, barvu ani přírodní pektin, který způsobuje rosolovitou konzistenci džemů. Pektin obsahuje většina ovoce, ale ne v každém je ho tolik, aby po rozvaření vznikla krásná konzistence. Pro džemy proto doporučuji zpracovávat ovoce, bohaté na přírodní pektin, například rybíz nebo angrešt a při výrobě marmelád zase vařte ovoce trochu déle, aby se hmota zahustila. Jen tak uvaříte opravdu přírodní lahůdky bez chemických přísad. Ke konzervaci stačí už jen cukr, citrónová šťáva a koření.

Buďte při zavařování originální!

Není nutné zavařovat každý druh ovoce zvlášť ve velkých dávkách. Vytvořte si například vlastní výjimečnou sérii kompotů. Záleží jen na vás, jaké druhy ovoce i zeleniny zkombinujete, co přidáte za koření a jestli osladíte cukrem nebo medem.

Zavařujeme ovoce

Zavařte broskve a místo pecky vložte do plodu jahodu, nebo zkombinujte hrušky s hroznovým vínem či dokonce švestky a rozinky. Zkuste přidat zázvor do pomerančového džemu. A marmeládu můžete udělat i z mrkve nebo z rajčat.

Na závěr mám pro vás jeden tip na úžasnou marmeládu, která je právě z rajských jablíček a jablek, kterých je nyní hojně v každé domácnosti.

Marmeláda z jablek a rajčat

Na 1 kilogram pokrájených jablek potřebujete 1 kilogram celých rajčat, 1 kilogram cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 6 lžic rumu a šťávu z 2 citronů.

Omytá rajčata a nakrájená jablka podusíte s trochou vody. Pak směs propasírujte, nebo umelte v mlýnku na ovoce. Přidejte cukr, vanilkový cukr a hmotu vařte do zhoustnutí. Nakonec přidejte citronovou šťávu a rum. Když směs zrosolovatí, naplňte jí skleničky, zavíčkujte a obraťte je dnem vzhůru a nechte je tak až do vychladnutí.

Autor:
  • Nejčtenější

Sedmačtyřicetiletá žena se pyšní tělem dvacítky, může za to tanec

1. května 2024  8:40

Alice Hatcherová z Kalifornie mnohé šokuje svou dokonalou postavou, kterou si udržuje i před...

Pozor na přehnanou hygienu. Kdy sprchování může škodit zdraví?

28. dubna 2024

Asi to zní zvláštně, ale i přehnaná hygiena může škodit zdraví. Časté intenzivní sprchování vám...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Příběh Ireny: Nevlastní dcera k nám jezdí jako do hotelu, nic nedělá

29. dubna 2024

S partnerem jsme se poznali až ve středním věku, kdy jsme za sebou měli oba nepovedená a dávno...

Žena má rekordně dlouhé vlasy, užívá je i jako oblečení

29. dubna 2024  7:56

Aliia Nasyrovová má bez pár milimetrů vlasy dlouhé dvě stě osmapadesát centimetrů. Nyní je ženou s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S hubnutím mi pomohla chůze, říká Marie. Za rok shodila 15 kilogramů

30. dubna 2024

Paní Marie nikdy neměla problém přiznat, kolik váží. Přesto se pustila do hubnutí. A opravdu se jí...

Za znalosti o alergiích vyhráli knihu. Vyzkoušejte si kvíz také

26. dubna 2024,  aktualizováno  3.5 10:40

Alergií trpí v České republice každý pátý člověk. I proto jsme se během dubna snažili v tématu...

Vytrhli jsme z přírody sebe i zvířata, která teď trpí taky, říká alergolog

3. května 2024

Podcast Jak to, že během letošního jara trpí na oteklé sliznice a rýmu i lidé, kteří doposud alergičtí...

Mozek po padesátce už nereaguje jako dřív. Co se s tím dá dělat?

3. května 2024

Ať chcete nebo ne, právě po padesátce začne orgán zajišťující hlavně myšlení stárnout. Jde často i...

Puntíky jsou letos trendem. Návrháři je propašovali i do byznys módy

3. května 2024

Jedním z největších hitů tohoto roku jsou puntíky. Konečně trend, který sluší každému bez rozdílu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...