VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE
Jednoduché vanilkové rohlíčky
1. Smíchejte na hladké těsto kostku másla nebo tuku na pečení, čtyři lžíce pískového cukru, hrnek a půl mletých ořechů a dva hrnky hladké mouky. Nechte půl hodiny odpočinout v ledničce.
2. Z vychlazeného těsta odkrojte půlku (druhou vraťte do ledničky na druhou várku), rychle vyválejte na váleček, ze kterého budete odkrajovat stejné kousky a z nich tvarovat rohlíčky. Ty rozložte na plech a pečte v mírně vyhřáté troubě asi deset minut.
3. Ještě horké obalte v misce v moučkovém cukru.
Domácí marcipán
1. Mandle spařte, oloupejte a velmi jemně nakrájejte. Smíchejte s cukrem v poměru dva díly mandlí na jeden díl cukru. Třete, dokud nevznikne vláčná hmota.
2. Hotovou hmotu vyválejte do válečku, zabalte do potravinářské fólie a uchovávejte v chladu. Před zpracováváním přidejte 50 g moučkového cukru, aby se marcipán lépe tvaroval. (Návod vidíte na třech obrázcích pod receptem.) Pozor, rychle vysychá, proto s ním nepracujte příliš dlouho.
A)
B)
C)
Sněhové pusinky
1. Ušlehejte sníh z pěti bílků a potom do něj ještě ve šlehači zašlehejte 15 dkg jemného pískového cukru.
2. Druhých 15 dkg cukru do sněhu zabalte stěrkou - jenom párkrát "přeskládejte", ať vám sníh neslehne. (Základní poměr je 5 až 7 dkg cukru na jeden bílek, podle velikosti vajec.)
3. Hmotu stříkejte ze sáčku na plech vyložený pečicím papírem. Tvarujte kolečka nebo proužky. V jen mírně zahřáté troubě sušte, dokud neztvrdnou.
TIP OD ČTENÁŘKY Raffaello raz dva třiSmíchejte jednu konzervu sladkého salka a jedno balení kokosu. Vytvarujte kuličky a vmáčkněte dovnitř mandli. Je to rychlé, jednoduché a tak dobré, že do druhého dne kuličky záhadně zmizí a můžete začít s novu dávkou. |