Doporučujeme

Zkuste povidlové kuličky, brusinková srdíčka a další nepečené cukroví

  • 1
Čas do Vánoc se krátí a možná začínáte trochu panikařit, že nebudete mít co nabídnout svátečním hostům ke kávě a pohádce. Jestli se vám nechce péct s lineckými a motat s rohlíčky, připravte si zásobu nepečeného cukroví. Jeho výhodou je, že ho stihnete i na docela poslední chvíli.
Nepečené povidlové kuličky

Nepečené povidlové kuličky

Ingredience:

  • 240 g kulatých piškotů
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 100 g moučkového cukru
  • 40 g švestkových povidel
  • 20 g rybízové marmelády
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 ml rumu
  • 1 balíček vanilkového cukru

Na dohotovení:

  • 150 g čokoládové polevy
  • lískové oříšky na zdobení
  • vlašské ořechy na obalení

Pracovní postup:

  1. Piškoty rozdrtíme nadrobno. Kandované ovoce nakrájíme na malé kousky a smícháme s piškoty, cukrem, povidly, marmeládou, nastrouhanými ořechy, rumem a vanilkovým cukrem. 
  2. Vypracujeme pevnou hmotu, ze které tvoříme malé kuličky. Některé kuličky namočíme do rozehřáté čokolády a ozdobíme je lískovými oříšky. Zbylé obalíme do nastrouhaných vlašských ořechů. Kuličky naskládáme do malých papírových košíčků.
Nepečené ořechy se žloutkovým krémem

Nepečené ořechy

Ingredience:

  • 250 g moučkového cukru
  • 150 g vlašských ořechů
  • 50 g piškotových drobečků
  • 20 g kakaa
  • 50 ml rumu
  • 50 g másla

Na náplň:

  • 2 žloutky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 150 g másla
  • moučkový cukr na posypání

Pracovní postup:

  1. Moučkový cukr smícháme s najemno nastrouhanými ořechy a piškoty. Přidáme prosáté kakao, rum a na kousky nakrájené změklé máslo. Vypracujeme pevnou hmotu a necháme ji asi 30 minut odležet při pokojové teplotě. 
  2. Formičky na ořechy vysypeme moučkovým cukrem. Natlačíme do nich kousky připraveného těsta a ihned je vyklepneme na tácek. Pak dáme skořápky ořechů do chladničky na hodinu ztuhnout. 
  3. Žloutky vyšleháme na horké vodní lázni s dvěma lžícemi cukru do husté pěny. Odstavíme, přidáme zbylý moučkový cukr, vanilkový cukr, rum a na kousky nakrájené tuhé máslo. Vše dobře robotem vyšleháme na hladký krém. 
  4. Krémem plníme ořechové skořápky a slepujeme je po dvou k sobě. Hotové pocukrujeme.
Mandloví včelí andělíčci

Mandloví včelí andělíčci

Ingredience:

  • 150 g kulatých piškotů
  • 200 g mandlí
  • 50 g marcipánu
  • 1 lžíce amaretta nebo rumu
  • moučkový cukr na vysypání formiček

Na náplň:

  • 100 ml vaječného likéru

Na dohotovení:

  • 30 kusů kulatých piškotů
  • 100 g bílé čokoládové polevy
  • půlky mandlí na křídla

Pracovní postup:

  1. Piškoty nastrouháme společně s oloupanými mandlemi najemno. Vše zpracujeme s marcipánem a likérem na pevnou hmotu, kterou necháme asi hodinu odležet v chladničce. 
  2. Hmotu rozdělíme na 30 kousků. Z každého kousku oddělíme část a vymodelujeme malou kuličku (hlavičku andělíčka). Zbylý kousek natlačíme do formičky vysypané cukrem. 
  3. Do středu uděláme obráceným koncem vařečky důlek, který vyplníme likérem. Úlky uzavřeme piškotem, vyklopíme z formičky a necháme asi hodinu oschnout. 
  4. Polevu rozpustíme na horké vodní lázni a úlky do ní namočíme. Než poleva ztuhne, přilepíme hlavičku a do stran zapíchneme půlky mandlí jako křidélka. Zbylou polevou naplníme malý papírový kornoutek a nastříkáme na hlavičku vlásky.
Ořechové kostky

Ořechové kostky

Ingredience:

  • 4 žloutky
  • 200 g moučkového cukru
  • 300 g ztuženého pokrmového tuku (100% tuk omega)
  • 200 g vlašských nebo lískových ořechů
  • 100 g piškotových drobečků
  •  40 ml rumu
  • 40 g kakaa

Na dohotovení:

  • 100 g rybízové marmelády
  • 100 g bílé čokoládové polevy
  • lískové oříšky na zdobení

Pracovní postup:

  1. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru na horké vodní lázni do husté pěny. Tuk rozpustíme a smícháme se zbylým cukrem, žloutkovou pěnou a najemno nastrouhanými ořechy.
  2. Piškotové drobečky provlhčíme rumem a smícháme je s kakaem. Pak vmícháme do směsi. 
  3. Hotovou hmotu rozetřeme na plech vyložený alobalem a dáme do chladničky ztuhnout. Výška hmoty by měla být asi 5 mm. 
  4. Ztuhlou hmotu vyklopíme z plechu, odstraníme alobal a nakrájíme ji na čtverce 4 × 4 cm. Polovinu čtverců potřeme marmeládou a zbylé namočíme do poloviny do rozehřáté polevy. Pak čtverce slepíme a nakonec ozdobíme lískovým oříškem.
Brusinková srdíčka

Brusinková srdíčka

Ingredience:

  • 30 g krupicového cukru
  • 200 g sušených brusinek
  • 50 ml griotky
  • 100 g mandlí

Na polevu:

  • 1 bílek
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy

Pracovní postup:

  1. Cukr rozpustíme ve 100 ml vody a přivedeme ho k varu. Pak pozvolna povaříme 5 minut. Brusinky umeleme na strojku na maso a přidáme k cukernému rozvaru. Vaříme na mírném plameni asi 10 minut.
  2. Směs necháme mírně vychladnout, přidáme griotku a najemno umleté mandle. Necháme asi 30 minut při pokojové teplotě odležet.
  3. Pak směs propracujeme a rozválíme na pracovní desce posypané moučkovým cukrem na plát 1 cm silný.
  4. Vykrájíme srdíčka, rozložíme je na tácek a necháme do druhého dne vyschnout. 
  5. Z bílku, cukru a citronové šťávy utřeme hladkou lesklou polevu a srdíčka ozdobíme.

  • Vybrali jsme pro Vás