Nepečené povidlové kuličky
Ingredience:
- 240 g kulatých piškotů
- 100 g kandovaného ovoce
- 100 g moučkového cukru
- 40 g švestkových povidel
- 20 g rybízové marmelády
- 50 g vlašských ořechů
- 50 ml rumu
- 1 balíček vanilkového cukru
Na dohotovení:
- 150 g čokoládové polevy
- lískové oříšky na zdobení
- vlašské ořechy na obalení
Pracovní postup:
- Piškoty rozdrtíme nadrobno. Kandované ovoce nakrájíme na malé kousky a smícháme s piškoty, cukrem, povidly, marmeládou, nastrouhanými ořechy, rumem a vanilkovým cukrem.
- Vypracujeme pevnou hmotu, ze které tvoříme malé kuličky. Některé kuličky namočíme do rozehřáté čokolády a ozdobíme je lískovými oříšky. Zbylé obalíme do nastrouhaných vlašských ořechů. Kuličky naskládáme do malých papírových košíčků.
Nepečené ořechy
Ingredience:
- 250 g moučkového cukru
- 150 g vlašských ořechů
- 50 g piškotových drobečků
- 20 g kakaa
- 50 ml rumu
- 50 g másla
Na náplň:
- 2 žloutky
- 150 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lžíce rumu
- 150 g másla
- moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
- Moučkový cukr smícháme s najemno nastrouhanými ořechy a piškoty. Přidáme prosáté kakao, rum a na kousky nakrájené změklé máslo. Vypracujeme pevnou hmotu a necháme ji asi 30 minut odležet při pokojové teplotě.
- Formičky na ořechy vysypeme moučkovým cukrem. Natlačíme do nich kousky připraveného těsta a ihned je vyklepneme na tácek. Pak dáme skořápky ořechů do chladničky na hodinu ztuhnout.
- Žloutky vyšleháme na horké vodní lázni s dvěma lžícemi cukru do husté pěny. Odstavíme, přidáme zbylý moučkový cukr, vanilkový cukr, rum a na kousky nakrájené tuhé máslo. Vše dobře robotem vyšleháme na hladký krém.
- Krémem plníme ořechové skořápky a slepujeme je po dvou k sobě. Hotové pocukrujeme.
Mandloví včelí andělíčci
Ingredience:
- 150 g kulatých piškotů
- 200 g mandlí
- 50 g marcipánu
- 1 lžíce amaretta nebo rumu
- moučkový cukr na vysypání formiček
Na náplň:
- 100 ml vaječného likéru
Na dohotovení:
- 30 kusů kulatých piškotů
- 100 g bílé čokoládové polevy
- půlky mandlí na křídla
Pracovní postup:
- Piškoty nastrouháme společně s oloupanými mandlemi najemno. Vše zpracujeme s marcipánem a likérem na pevnou hmotu, kterou necháme asi hodinu odležet v chladničce.
- Hmotu rozdělíme na 30 kousků. Z každého kousku oddělíme část a vymodelujeme malou kuličku (hlavičku andělíčka). Zbylý kousek natlačíme do formičky vysypané cukrem.
- Do středu uděláme obráceným koncem vařečky důlek, který vyplníme likérem. Úlky uzavřeme piškotem, vyklopíme z formičky a necháme asi hodinu oschnout.
- Polevu rozpustíme na horké vodní lázni a úlky do ní namočíme. Než poleva ztuhne, přilepíme hlavičku a do stran zapíchneme půlky mandlí jako křidélka. Zbylou polevou naplníme malý papírový kornoutek a nastříkáme na hlavičku vlásky.
Ořechové kostky
Ingredience:
- 4 žloutky
- 200 g moučkového cukru
- 300 g ztuženého pokrmového tuku (100% tuk omega)
- 200 g vlašských nebo lískových ořechů
- 100 g piškotových drobečků
- 40 ml rumu
- 40 g kakaa
Na dohotovení:
- 100 g rybízové marmelády
- 100 g bílé čokoládové polevy
- lískové oříšky na zdobení
Pracovní postup:
- Žloutky vyšleháme s polovinou cukru na horké vodní lázni do husté pěny. Tuk rozpustíme a smícháme se zbylým cukrem, žloutkovou pěnou a najemno nastrouhanými ořechy.
- Piškotové drobečky provlhčíme rumem a smícháme je s kakaem. Pak vmícháme do směsi.
- Hotovou hmotu rozetřeme na plech vyložený alobalem a dáme do chladničky ztuhnout. Výška hmoty by měla být asi 5 mm.
- Ztuhlou hmotu vyklopíme z plechu, odstraníme alobal a nakrájíme ji na čtverce 4 × 4 cm. Polovinu čtverců potřeme marmeládou a zbylé namočíme do poloviny do rozehřáté polevy. Pak čtverce slepíme a nakonec ozdobíme lískovým oříškem.
Brusinková srdíčka
Ingredience:
- 30 g krupicového cukru
- 200 g sušených brusinek
- 50 ml griotky
- 100 g mandlí
Na polevu:
- 1 bílek
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Pracovní postup:
- Cukr rozpustíme ve 100 ml vody a přivedeme ho k varu. Pak pozvolna povaříme 5 minut. Brusinky umeleme na strojku na maso a přidáme k cukernému rozvaru. Vaříme na mírném plameni asi 10 minut.
- Směs necháme mírně vychladnout, přidáme griotku a najemno umleté mandle. Necháme asi 30 minut při pokojové teplotě odležet.
- Pak směs propracujeme a rozválíme na pracovní desce posypané moučkovým cukrem na plát 1 cm silný.
- Vykrájíme srdíčka, rozložíme je na tácek a necháme do druhého dne vyschnout.
- Z bílku, cukru a citronové šťávy utřeme hladkou lesklou polevu a srdíčka ozdobíme.