Sedm báječných tradičních i netradičních receptů na velikonoční stůl

Ať už dodržujete velikonoční zvyky, nebo jsou pro vás tyto svátky především důvodem, proč po dlouhé zimě uklidit v domě i na zahradě, určitě se s námi shodnete na tom, že Velikonoce jsou také oslavou dobrého jídla. Vyzkoušejte letos kromě klasického mazance také třeba králičí paštiku nebo makový věnec.
Část 1/7
Králičí paštika

Králičí paštika

Poslouží skvěle jako slavnostní předkrm, ale můžete ji také podávat koledníkům.

Ingredience pro 4 osoby:

  • 1 králík (nebo 450 g uvařeného králičího masa)
  • 1 mrkev
  • 1 malá kořenová petržel
  • kousek celeru
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 200 g anglické slaniny
  • 200 g slaniny nakrájené na plátky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 100 ml smetany 30%
  • 1 lžíce strouhanky
  • snítka čerstvého tymiánu (nebo půl lžičky sušeného)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • sádlo na vymazání

Pracovní postup:

  1. Králíka rozdělíme a vložíme do hrnce. Přidáme očištěnou zeleninu, koření a lžičku soli a vaříme alespoň hodinu doměkka. Maso po uvaření vyjmeme a necháme zchladnout. Potom ho obereme a odvážíme 450 gramů.
  2. Odkrojíme 150 g slaniny vcelku a spolu s králičím masem dvakrát pomeleme na strojku. Zbylých 50 g slaniny nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k umletému masu.
  3. Do mísy s masem přidáme vejce a žloutek, smetanu, strouhanku, tymián, sůl a pepř. Důkladně promícháme.
  4. Chlebíčkovou formu vymažeme sádlem a vyložíme proužky slaniny tak, aby se lehce překrývaly. Vždy položíme naproti sobě dva pruhy, aby zbývala dostatečná část slaniny k zakrytí paštiky svrchu.
  5. Vyloženou formu naplníme směsí, párkrát s ní klepneme o stůl a zakryjeme přečnívající slaninou. Formu přikryjeme alobalem.
  6. Vložíme ji do pekáče s horkou vodou tak, aby hladina sahala asi do poloviny formy. Pečeme v troubě předehřáté na 170 ⁰ C asi hodinu a půl.
  7. Necháme vychladnout a dáme do lednice ztuhnout.
  8. Paštiku podáváme s brusinkovým čatní a toastem či bagetou.
Autor:
  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Sýrové kloboučky

Sýrové kloboučky

Lehké

25 min

Skvělá a zábavná chuťovka.

Sýrové kloboučky

Sýrové kloboučky

Lehké

20 min

Báječná chuťovka na každou oslavu.

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i veřejnost. Nad rakví...