Doporučujeme

Hovězí v ořechové strouhance a kari dip | foto: archiv redakce

Netradiční řízky: Obalte telecí, jehněčí i hovězí

  • 23
Historicky první plátek masa, jehož šťavnatost zaručila krusta z mouky, rozšlehaného vejce a strouhanky, prý hodili na pánev staří Římané. A my jsme jim za to dodnes vděční.

Hovězí v ořechové strouhance a kari dip

V čem obalit řízek?

V SÝRECH: Přimíchejte do strouhanky čedar, gruyére, nebo parmazán.

V BYLINKÁCH: Rozmixujte se strouhankou petržel, bazalku, nebo tymián a oregano.

V OŘÍŠCÍCH: Hrst mletých vlašských ořechů, mandlí, nebo piniových semínek dodá obalu řízku na hloubce chuti.

Příprava 40 minut, vaření 20 minut, porce pro 4 osoby

  • 1 masité rajče
  • 1 jarní cibulka
  • 1,5 lžičky kari
  • 200 g lučiny
  • 1 lžíce majonézy
  • sůl
  • 600 g hovězí svíčkové
  • 50 g loupaných lískových oříšků
  • 10 lžic neochucených cornflakes
  • 5 lžic strouhanky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • hladká mouka
  • olej
  1. Rajče spaříme v horké vodě, oloupeme ho, rozkrojíme, vymáčkneme šťávu a semínka a nadrobno pokrájíme. Jarní cibulku nasekáme.
  2. Do mixéru vložíme kousky rajčete, cibulku a promixujeme. Přidáme kari, lučinu a majonézu a umixujeme do hladka. Dochutíme solí a necháme odležet v chladu.
  3. Očištěnou svíčkovou nakrájíme na plátky a ty ještě rozkrájíme na silnější proužky. Ochutíme solí a pepřem.
  4. Oříšky nahrubo nastrouháme, cornflakes nadrtíme paličkou, nebo válečkem na menší kousky a promícháme se strouhankou.
  5. V misce prošleháme vejce s jogurtem. Kousky masa obalíme v hladké mouce, protáhneme je vejci s jogurtem a obalíme v připravené směsi strouhanky, cornflakes a lískových oříšků.
  6. Smažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dozlatova po obou stranách. Osmažené kousky necháme okapat na papírových ubrouscích.
  7. Podáváme s vychlazeným kari dipem a zeleninovým salátem.

NÁŠ TIP: Zbylou strouhanku skladujte v chladu, lískové oříšky by při pokojové teplotě zežlukly.

Piccata alla milanese

Příprava 20 minut, vaření 50 minut, porce pro 4 osoby

Piccata alla milanese
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • rozmarýn
  • 500 g cherry rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/5 dcl bílého vína
  • sůl
  • pepř
  • 150 až 200 ml zeleninového vývaru
  • 8 menších plátků telecí kýty
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • 200 g strouhaného parmazánu
  • olej
  • 300 g špaget
  • čerstvá bazalka
  1. Cibuli, česnek a řapíkatý celer oloupeme a nadrobno pokrájíme. Rozmarýn nasekáme. Rajčata omyjeme a překrájíme.
  2. V hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej, orestujeme na něm cibuli, přihodíme česnek a celer a společně opečeme. Do pánve přidáme víno, necháme je odpařit, přidáme rajčata, rozmarýn, sůl, pepř a vývar. Přiklopíme a necháme 15 minut podusit.
  3. Odklopíme poklici a necháme odpařit část šťávy.
  4. Telecí maso nakrojíme po okrajích, naklepeme, ochutíme solí, pepřem.
  5. Obalíme je v hladké mouce, rozšlehaném vejci a parmazánu a smažíme na pánvi na oleji po obou stranách.
  6. Špagety povaříme ve vroucí osolené vodě na skus.
  7. Na talíře rozdělíme podušená rajčata, osmažené telecí maso a špagety. Před podáváním ozdobíme bazalkou.

NÁŠ TIP: Na omáčku můžete použít i loupaná rajčata z konzervy.

Smažené jehněčí kotletky

Příprava 30 minut, chlazení 2 hodiny, vaření 20 minut, porce pro 4 osoby

Smažené jehněčí kotletky
  • 8 jehněčích kotletek
  • 1 lžička nasekaných rozmarýnových lístků + na ozdobu
  • 2 stroužky česneku
  • pepř
  • 300 g strouhanky
  • 100 g strouhaného parmezánu
  • 2-3 vejce
  • sůl
  • hladká mouka
  • 2 středně velké lilky
  • olivový olej
  • 1 citron
  1. Omyté a osušené kotletky potřeme směsí rozmarýnových lístků a prolisovaného česneku, ochutíme pepřem a necháme dvě hodiny odležet v chladu.
  2. Strouhanku promícháme s parmezánem. Vejce prošleháme s trochou studené vody a solí.
  3. Odleželé kotletky obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a ochucené strouhance.
  4. Lilky podélně překrojíme, potřeme olivovým olejem a grilujeme po obou stranách na grilu, nebo na grilovací pánvi 6-8 minut. Ochutíme solí a pepřem.
  5. Obalené kotletky smažíme na středně rozehřátém oleji v pánvi dozlatova. Hotové řízky odkládáme okapat na papírové ubrousky.
  6. Usmažené kotletky podáváme s grilovaným lilkem, na měsíčky pokrájeným citronem a ozdobíme čerstvým rozmarýnem.

NÁŠ TIP: Pokud nemáte čas na odležení řízků, můžete česnek nastrouhat a vmíchat i s nasekaným rozmarýnem přímo do strouhanky. Kotletky jen ochuťte čerstvě mletým pepřem a obalte v mouce, vejci a strouhance.


  • Vybrali jsme pro Vás