Mezinárodní velikonoční kuchařka: italský dort či ruské bliny

  0:22
Ochutnejte o jarních svátcích kromě české klasiky i zahraniční speciality. Třeba italský velikonoční dort, ruské bliny nebo bavorskou sekanou.

Italská pasqualina torta | foto: isifa.com

Bavorská sekaná s omáčkou

Příprava: 50 minut + 60-80 minut pečení

Pro 4 osoby

• 2 plechovky loupaných rajčat
• 3 lžíce olivového oleje
• 3 stroužky česneku
• 3 cibule
• bazalka
• oregano
• čerstvá petrželka
• sůl, pepř
• 6 vajec
• 2 lžíce hladké mouky
• 150 ml mléka
• 250 g špenátového protlaku
• 1 kg směsi mletého hovězího a vepřového
• majoránka
• strouhanka
• 6 plátků slaniny
• 1 pórek

1. Tekutinu z loupaných rajčat slijeme do misky, rajčata nasekáme. Na pánvi na oleji orestujeme na plátky nakrájený stroužek česneku, jednu cibuli, přidáme rajčata i se šťávou, koření, sůl, pepř a krátce provaříme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Čtyři vejce uvaříme natvrdo.

2. Menší cibuli zpěníme na oleji, zasypeme moukou, zalijeme mlékem a trochou vody, rozšleháme, přidáme špenát, osolíme, opepříme, dochutíme utřeným stroužkem česneku a vaříme do zhoustnutí.

3. Mleté maso promícháme s nasekanou cibulí, dvěma vejci, utřeným česnekem, solí, pepřem, majoránkou a přidáváme strouhanku.

4. Na potravinovou fólii střídavě klademe plátky slaniny a pásky rozpůleného spařeného pórku. Na ně do obdélníku vytvarujeme mleté maso, doprostřed rozetřeme špenátovou směs a položíme na ni uvařená vejce. Pomocí fólie zavineme. Pečeme asi hodinu, průběžně podléváme vodou a výpekem. Na posledních 10 minut přilijeme do pekáče rajčatovou směs a dopečeme.

Tip
Ze sekané můžete udělat i jednotlivé bochánky plněné vejcem a špenátem.

Ruské bliny s uzeným lososem

Příprava: 50 minut + 10 minut smažení

Pro 4 osoby

• 200 g hladké mouky
• 70 g pohankové mouky
• sůl
• 300 ml teplého mléka
• 1 lžička krupicového cukru
• 1 lžička sušeného droždí
• 1 vejce
• 100 g másla
• 1 svazek čerstvého kopru
• 1 kelímek zakysané smetany
• 150 g uzeného lososa

1. Do mísy prosijeme hladkou a pohankovou mouku, osolíme. V teplém mléce promícháme cukr a sušené droždí, přelijeme ho k mouce, přidáme vejce a promícháme. Mísu zakryjeme a na teplém místě necháme těsto asi 45 minut kynout, mělo by zdvojnásobit svůj objem.

2. Pánev rozehřejeme a potřeme máslem. Lžící na ni rozprostřeme těsto a to smažíme po obou stranách.

3. Kopr omyjeme, necháme oschnout, jemně nasekáme. Část kopru vmícháme do zakysané smetany, zbytkem ozdobíme.

4. Bliny můžeme podávat již ozdobené lososem a zakysanou smetanou nebo je servírovat zvlášť.

Tip
Bliny smažte menší a rovnou je zdobte samotnou zakysanou smetanou a červeným nebo černým kaviárem.

Italská pasqualina torta

Příprava: 60 minut + 45-50 minut pečení

Na jednu zapékací mísu

Těsto:
• 400 g hladké mouky
• 1 lžička soli
• 200 ml vody
• 5 lžic olivového oleje

Náplň:
• 500 g mraženého listového špenátu
• sůl, pepř
• 500 g riccoty
• majoránka
• 100 g strouhaného parmazánu
• 6 vajec

1. Mouku promícháme se solí, přilijeme vodu a olivový olej a zpracujeme na těsto, které alespoň 10 minut hněteme.

2. Z vláčného těsta vytvarujeme 4 bochánky a necháme je odpočinout půl hodiny pod navlhčenou utěrkou.

3. Rozmražený špenát vymačkáme a nožem jemně nasekáme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Špenát promícháme se solí, pepřem, riccotou, majoránkou a parmazánem.

4. Zapékací misku vyložíme pečicím papírem. Jeden z bochánků vyválíme na velmi tenký plát a vyložíme jím misku tak, aby okraje těsta lehce přesahovaly. Plát pomažeme mašlovačkou olivovým olejem. Vyválíme další plát těsta a položíme ho na první. Ten již nemažeme olejem.

5. Špenátovou směs přendáme do misky, uhladíme a lžící vytlačíme do směsi 6 důlků. Do každého opatrně vyklepneme vejce.

6. Na špenát s vejci položíme další dva pláty těsta, každý pomazaný olejem. Okraje těsta spojíme, vršek těsta na několika místech propíchneme, aby mohla unikat pára. Pečeme 45-50 minut.

Tip
Těsto můžete použít listové. Náplň můžete udělat z čerstvého špenátu, mangoldu, rukoly, jen je lehce spařte, nasekejte, případně zlehka orestujte na cibulce.

Autor:
  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Sýrové kloboučky

Sýrové kloboučky

Lehké

25 min

Skvělá a zábavná chuťovka.

Sýrové kloboučky

Sýrové kloboučky

Lehké

20 min

Báječná chuťovka na každou oslavu.

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i veřejnost. Nad rakví...