Doporučujeme

Grilované zeleninové špízy

Grilované zeleninové špízy | foto: Stockfood.cz

5. díl jarní diety: grilované zeleninové špízy

  • 3
Vy si dejte k večeři špízy a rodině je předložte jako přílohu ke grilované krkovici.

CHCETE HUBNOUT S NÁMI? ČTĚTE ZDE

Na 4 kusy

Příprava: 20 minut + 8-10 minut grilování

* 4 velké žampiony nebo 16 malých, asi 250-300 g
* 2 barevné papriky, asi 300 g
* 1 malá cuketa, asi 250 g
* 1 cibule, asi 60 g
* 2 lžíce panenského olivového oleje
* sůl a čerstvě mletý pepř
* hrst usekaných čerstvých bylinek (rozmarýn, oregano, tymián, šalvěj)
* 1 lžíce citronové šťávy

1. Žampiony očistíme, oloupeme a velké nakrájíme na čtvrtiny, malé necháme celé. Papriky omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semeníku a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Omytou cuketu seřízneme na koncích a nakrájíme na silnější plátky. Všechnu zeleninu vložíme do mísy, zakapeme olejem a promícháme s bylinkami a citronovou šťávou a necháme asi 10 minut marinovat.

2. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev. Kousky hub a zeleniny střídavě napícháme na předem namočené dřevěné špejle nebo grilovací jehly a opečeme ze všech stran na rozpáleném grilu, celkem to trvá asi 8-10 minut.

DENNÍ JÍDELNÍČEK

Snídaně: 100 g ovesné kaše + 1 lžíce sušených brusinek + 200 ml polotučného mléka (1 256 kJ)
Svačina: 300 g pomela (477 kJ)
Oběd: 100 g guláše + 2 houskové knedlíky (1 850 kJ)
Svačina: 200 g ředkviček (168 kJ)
Večeře: 2 špízy (932 kJ) + dip z bílého jogurtu (cca 100 g) se špenátem (dohromady 1 252 kJ)
CELKEM: 5 048 kJ

PRO RODINU

Grilovaná krkovice s tatarskou omáčkou

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + doba na marinování a grilování 10-15 minut

* 4 plátky vepřové krkovice bez kosti
* 4 lžíce olivového oleje
* šťáva a kůra z 1/2 citronu
* 1 lžíce francouzské hořčice
* 3-4 stroužky prolisovaného česneku
* snítka čerstvého tymiánu
* 200 g tatarské omáčky k podávání

1. Plátky krkovice po okrajích nasekneme špičkou ostrého nože, aby se při grilování maso nekroutilo, a jsou-li plátky vyšší, lehce je naklepeme přes potravinovou fólii.

2. V misce promícháme olej, jemně nastrouhanou citronovou kůru a šťávu, hořčici, mletý pepř, prolisovaný česnek a lístky tymiánu. Marinádu vetřeme do masa, přikryjme fólií a necháme v chladu odležet, minimálně hodinu.

3. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev a grilujeme po obou stranách, dokud není maso propečené, trvá to celkem 10-15 minut. Přendáme na teplé talíře a necháme 5 minut odležet.


  • Vybrali jsme pro Vás