Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

2. místo senioři: Předkrm

  12:34aktualizováno  12:34
-

losos filet 1200 g
kerblík 50 g
petržel 50 g
kopr 50 g
pažitka 50 g
pórek 100 g
bílé víno 0,3 dcl
rybí vývar 0,7 dcl
mrkev, celer, petržel, řapíkový celer
sůl, b. pepř, nové koření

šafrán 2 bal.
hladká mouka 200 g
vejce 2 ks
žloutky 2 ks
olej olivový 5 cl
sůl, b. pepř
mini tomaty 300 g
cibule 100 g
pórek 250 g
cuketa 250 g
mrkev 250 g
řapíkatý celer 100 g
přepuštěné máslo 200 g

máslo 200 g
mléko 700 g
Knorr - holandská omáčka
bílé víno 200 g
šalotka 200 g
olivový olej (Extra Virgine) 200 g
sůl, b. pepř
citrón 1ks
bazalka 50 g
špenát 20 g


Losos filet zbavíme kůže, podkožního tuku, kostí a kostiček, odřízneme z části spodního filetu část, která obsahuje nebo je nejvíc prorostlá rybím tukem. Lososa naporcujeme a svážeme proužky zblanšírovaného pórku a ztvarujeme do medailónků. Kerblík, kopr, pažitku, petrželku nasekáme a obalíme medailónky z vrchu a ze spodu a dáme do lednice odpočinout.
Z rybího vývaru, bílého vína, zeleniny, koření, sůl, b. pepř, citrón. šťávy a svaříme, aby vše pustilo svoji sílu a aroma.
Na děrovanou nádobu naskládáme medailónky a pošírujeme nad vinnou párou.
Losos by měl zůstat uvnitř trochu syrový.
Z hladké mouky, vajec, žloutků, soli, olivového oleje a redukce ze šafránu uděláme hladké těsto, do kterého nakonec přimícháme bylinky a rozválíme na tenko a nakrájíme na čtverce a uvaříme al denate.
Tomaty zblanšírujeme, oloupeme a nakrájíme.
Špagety:
- z cukety a mrkve pomocí japonské stroje na špagety
- z pórku tenké špagety
- z řapíkatého celeru tenké špagety
na přepuštěném másle orestujeme cibulku (nezabarvit) a na ni dáme špagety, sůl, b. pepř, citr. šťávu a dusíme do měkka.
Mini Tomaty 1/2 concasse opečeme na přepuštěném másle, přidáme sůl, b. pepř a nasekanou petrželku.
Dle návodu uvaříme holandskou omáčku Knorr, do které přimícháme zredukované bílé víno s na kostičky nakrájenou šalotkou.
Bazalkový olej - olivový olej + bazalka + listy špenátu, sůl, b. pepř + citrón. šťáva a rozmixovat ručním mixérem.
Na nahřátý talíř začneme skládat lasagne. Začneme 1/2 mini tomatou, lasagne, zeleninové špagety, lasagne, špagety a nakonec lasagne. Okolo dáme holandskou omáčku a nakonec bazalkovým olejem. Do tvaru trojúhelníku dáme medailonky a dozdobíme koprem a kerblíku.
Pokrm umístíme, co nejvíce do středu talíře.

2. místo senioři: Předkrm - Medailónky z lososa obalený v bylinkách pošírované nad párou z vinné várky, mille feuille ze šafránových lasagní, tomatů, zeleninových špaget s vinno-holandskou omáčkou a bazalkovým olejem.

Autor:






Nejčtenější

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.