Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

2. místo senioři: Hlavní jídlo

  12:36aktualizováno  12:36
-

kuřecí prsa 1200 g
smetana 1 dcl
sůl, b. pepř
vejce (bílek) 1 ks
sušené meruňky 100 g
sušené švestky 100 g
kachní prso  500 g
porto 0,5 dcl
olej 0,5 dcl
med 30 g
vepřová síťka - bránice 100 g
aceto balsamico 0,01 dcl

kuřecí vývar 1000 g
knorr drůbeží šťáva 100 g
porto 2 dcl
smetana 3 dcl
máslo 50 g

brambory ve slupce uvařené den předem 400 g
hladká mouka 160 g
parmazán 80 g
vejce 3 ks
sůl, b. pepř
brambory 150 g
kerblík 2 g
cukr 100 g
med 20 g
víno 0,5 dcl
mrkev 140 g

zrna kukuřice 240 g
brokolice 200 g
chřest 200 g
máslo 200 g
olej (na smažení) 200 g


Kuřecí prsíčka naporcujeme tak, aby nám vznikl plátek a ze zbytku uděláme fáš (+ smetana, bílek, sůl, bílý pepř), do které dáme nakrájené na kostičky meruňky a švestky (které před tím byly chvíli namočené v trošce vody) a naplníme touto  směsí kuřecí prsíčka. Prsíčka ztvarujeme do malých válečků, které stáhneme hranicí. Dáme zapéct do trouby a dopékáme při 60°C.
Z kachních prsíček stáhneme kůži a potřeme marinádou z porta, medu a oleje a pár kapek Aceta Balsamica. Touto marinádou je potíráme a otáčíme. Po marinování prsa zprudka opečeme ze všech stran a dopékáme při 60°C.
Kvalitní kuřecí vývar + Knorr drůbeží šťáva (zde použijeme na zahuštění) + porto a svaříme na potřebnou hustotu. Půlku odebereme přilijeme smetanou a zredukujeme.
Obě omáčky rozmixujeme s kouskem syrového nerozpuštěného másla. Dochutíme solí a bílým pepřem.
Z prolisovaných ve slupce uvařených brambor (oloupaných) + hl. mouka + nastrouhaný parmazán, sůl, ml. pepř uděláme těsto, z kterého za pomoci vidličky děláme gnocchi a následně uvaříme ve vodě. Před výdejem orestujeme.
Zeleninu očistíme, oloupeme, vytvarujeme do potřebných tvarů a spaříme, následně zchladíme. Z přepuštěného másla + cukr + bílé víno zlehka zredukujeme a obalíme v tom zeleninu dle potřeby dosolíme.
Bramborový chips - brambor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Jeden potřeme z vrchní části žloutky, přiložíme bylinku, druhý plátek z brambor, pořádně přitiskneme a usmažíme v oleji.
Na nahřátý talíř rozložíme orestované bramborové gnocchi, následně teplou zeleninu, potom smetanovou-porto omáčku, nakonec porto omáčku. Pak rozložíme 4 plátky dorůžova pečených kachních prsíček a 4 plátky kuřecí rolády. Nakonec dáme bramborové chipsy a dozdobíme pažitkou a velkolistou petrželkou.

2. místo senioři: Plněné kuřecí prsíčko sušenými švestkami a meruňkami, marinované kachní prso v portu pečené dorůžova na mramoru dvou porto omáček s orestovanými bramborovými gnocchi, glazírovanou zeleninou a bramborovým chipsem

Autor:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Šest příznaků nezdravého srdce. Varovat může chrápání i krvácení dásní

Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí. Mohou postihnout kteroukoli část srdce, nejčastěji však věnčité tepny a srdeční chlopně. Onemocnění srdce...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.