Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

2. díl jarní diety: k večeři si dejte rajčatovou polévku s bazalkou

aktualizováno 
Nebojte, nebudeme vás nutit k budíčku, rozcvičce a volnému rozchodu. Chceme vás přimět k zavedení pravidelnosti ve vaší stravě. Vaší mantrou odteď budiž snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře.

Rajčatová polévka s bazalkou | foto: Stockfood.cz

CHCETE HUBNOUT S NÁMI? ČTĚTE ZDE

Příprava: 5-10 minut + 15 minut vaření

Pro 4 osoby

* 2 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku, usekaného
* 100 g cibule, nakrájené najemno
* 200 g rajčat, oloupaných a pokrájených
* 500 ml passaty (rajčatového pyré)
* 500 ml vody
* kůra z 1/4 citronu, jemně nastrouhaná
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce třtinového cukru, nemusí být
* 1-2 lžíce citronové šťávy na dochucení
* 1 lžíce worcestrové omáčky
* 2 lžíce usekané bazalky + pár lístků na ozdobu

1. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm najemno pokrájenou cibulku a usekaný česnek. Přidáme oloupaná nadrobno pokrájená rajčata a opékáme asi 2-3 minuty.

2. Zalijeme rajčatovým pyré a dolijeme vodou. Ochutíme solí, pepřem a uvedeme do varu. Vaříme asi 10 minut, přidáme citronovou kůru z dobře omytého nebo chemicky neošetřeného citronu, worcester a polévku ještě 5 minut povaříme.

3. Vmícháme usekanou bazalku a dochutíme solí, citronovou šťávou, popřípadě cukrem. Chceme-li mít polévku úplně hladkou a jemnou, rozmixujeme ji tyčovým mixérem a přecedíme ji přes jemné síto, ale není to nutné. Podáváme ozdobené lístky bazalky.

Pro rodinu:
Ostatním členům domácnosti podávejte s kopečkem zakysané smetany, případně posypané strouhaným parmezánem. A po polévce naservírujte ještě zapečené tousty s mozzarellou nebo slaninou.

Úterní jídelníček

SNÍDANĚ: 50 g cornflakes + 50 g jahod + 150 ml acidofilního mléka (1 122 kJ)
SVAČINA: 250 g grapefruitu (430 kJ)
OBĚD: 1 porce kuřete KFC + 1 salát coleslaw (1 600 kJ)
SVAČINA: 2 nožičky Fitness párků + křen + 100 g okurky + 100 g kedlubny (919 kJ)
VEČEŘE: 1 porce polévky (650 kJ) + 2 lžíce zakysané smetany (15%) (dohromady 925 kJ)

CELKEM: 4 996 kJ

Autor:




Nejčtenější

Spisovatelka Irena Obermannová
Mívám pocity existenční hrůzy, přiznává Irena Obermannová

Letošní rok je pro spisovatelku a scenáristku Irenu Obermannovou v mnohém zásadní. Psaní o ženách vyměnila za detektivku, v televizi jí běží seriál o trapných...  celý článek

Nový prezident České stomatologické komory Roman Šmucler hostem diskusního...
Děti v ghettech nikdy neviděly kartáček, upozorňuje šéf zubařů Šmucler

Jednou z priorit, na kterou se chce nově nastupující šéf Stomatologické komory Roman Šmucler zaměřit, je prevence zubních kazů u dětí - především v sociálně...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

Kosmetické vychytávky dokážou zpříjemnit chladné dny.
Deset věcí, které vám zpříjemní podzim. Tmavá rtěnka nebo tuhý parfém

Sychravé podzimní dny vám nemusí kazit náladu. Jsou skvělou příležitostí, abyste si mohla v teple domova vychutnat kosmetické novinky nadcházející sezony. Máte...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm způsobů, jak se rychle zbavit stresu

Určitě to dobře znáte. Zrychlí se vám tep, sevře se hrdlo a žaludek a najednou máte pocit, že se nemůžete pořádně nadechnout. Stres útočí. Poradíme vám pár...  celý článek

Další z rubriky

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Srbský ajvar
Paprika jinak než jsme zvyklí. Džuveč, ajvar a jiné inspirace z Balkánu

Komu se už přejedlo lečo nebo plněné papriky, může s touhle úžasnou zeleninou vyrazit trochu dál od domova. Paprika je totiž jedním ze stavebních kamenů skvělé...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?
Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?

Také bojujete s tím, jak vykouzlit uhrančivý kočičí pohled? Ani nejdražší oční stíny a dokonalá linka nebudou co k čemu,... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.