Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

16. díl jarní diety: grilovaný hovězí steak se zeleninou a rukolou

aktualizováno 
Pro "dietářky" opět platí, že si dají steak bez přílohy. Ti, co dietu nedrží, ocení jako přílohu bramboru pečenou v alobalu s kysanou smetanou ochucenou česnekem a bylinkami.

Grilovaný hovězí steak se zeleninou a rukolou | foto: Stockfood.cz

Na 4 kusy

Příprava: 15 minut + doba na marinování + 15-20 minut grilování

* 4 plátky z nízkého roštěnce 
* 2 lžíce olivového oleje + 2 lžíce na zeleninu 
* 1 lžička franc. hořčice 
* 1-2 lžíce worcestrové omáčky 
* 300 g rajčat 
* 300 g paprik 
* 2 lžíce zelených oliv 
* 2 lžíce černých oliv 
* 1 lžíce citronové šťávy 
* 1 prolisovaný stroužek česneku 
* 2 snítky tymiánu 
* 150 g rukoly

1. Plátky z nízkého roštěnce na krajích nařízneme špičkou nože, opepříme a potřeme směsí oleje, hořčice a worcestru. Přikryjeme a necháme v chladu odležet, minimálně 2-3 hodiny.

2. Rozpálíme si gril nebo gril. pánev a omyjeme, očistíme a osušíme zeleninu. Rajčata nakrájíme na klínky, papriky na silnější proužky. Rozpálenou grilovací pánev nebo mřížku potřeme olejem a opečeme na ní postupně maso a zeleninu.

3. Steaky grilujeme z každé strany asi 3-5 minut, podle toho, jak je chceme mít propečené. Zeleninu opékáme zhruba 5-10 minut a během grilování ji otáčíme.

4. Upečené steaky necháme na teplém talíři pár minut odležet.
Zeleninu mírně osolíme a promícháme s olivami, olejem, citronovou šťávou, prolisovaným česnekem a lístky tymiánu. Steaky osolíme a podáváme s teplou grilovanou zeleninou a rukolou.

DENNÍ JÍDELNÍČEK

Snídaně: 100 g ovesné kaše + 100 ml mléka + 60 g jahod (1 012 kJ)
Svačina: 150 g hroznového vína (434 kJ)
Oběd: 100 g kuřecích jater na slanině + 2 lžíce rýže Natural + 80 g salátu z červené řepy (1 670 kJ)
Svačina: 100 g bílého jogurtu + 150 g nastrouhané salátové okurky + sůl, pepř, česnek (421 kJ)
Večeře: 1 porce steaku (1 420 kJ)
CELKEM: 4 957 kJ

Autor:




Nejčtenější

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.