Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

13. díl jarní diety: pikantní králík na hořčici

aktualizováno 
Rodině ke králíkovi nabídněte bramborový knedlík: nastrouhejte 0,5 kg uvařených vychladlých brambor, nastrouhejte, přidejte 4 lžíce dětské krupice, 1 vejce a 12 lžic hrubé mouky a zpracujte na těsto. Vytvořte válečky a vařte asi 20 minut.

Pikantní králík na hořčici | foto: Stockfood.cz

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut včetně uvaření brambor + 60 minut pečení

* 4 králičí stehna
* sůl a mletý pepř
* 3 lžíce plnotučné hořčice
* 1-2 lžíce sladké chilli omáčky 
* 4 lžíce usekané petrželky
* 1 snítka čerstvého tymiánu
* 2 lžíce olivového oleje
* 200 ml bílého suchého vína
* 250 ml bílého jogurtu
* 200 g rukoly, polníčku nebo baby špenátu

Na pyré pro 1 osobu:
* 80 g moučných brambor 
* 1/2 lžičky olivového oleje s česnekovou příchutí
* 2 lžíce horkého mléka

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Hořčici smícháme s chilli omáčkou, polovinou nakrájené petrželky a lístky tymiánu. Porce králíka osolíme a potřeme hořčičnou směsí. Pekáč nebo zapékací misku vytřeme částí oleje, vložíme porce králíka, zakapeme zbylým olejem a zapečeme v předehřáté troubě.

2. Potom podlijeme vínem, přiklopíme a dusíme v troubě za občasného přelévání vypečenou šťávou doměkka asi hodinu. Králíka vyjmeme a uchováme v teple.

3. Do pekáče vlijeme jogurt, odmícháme všechny přípečky a šťávu na sporáku prohřejeme. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Porce králíka přelitého šťávou podáváme na omytých a osušených listech salátu s bramborovým pyré a posypeme zbylou petrželkou.

4. Na pyré si uvaříme oloupané a nakrájené brambory v osolené vodě doměkka. Slijeme je, rozšťoucháme a vyšleháme s ochuceným olejem za postupného přilévání horkého mléka.

DENNÍ JÍDELNÍČEK

Snídaně: 1 tmavý rohlík s máslem + 20 g eidamu (20%) + 150 g kedlubny (1 017 kJ)
Svačina: 250 g jahod (450 kJ)
Oběd: 1 porce králíka na hořčici (1 860 kJ)
Svačina: 200 g ředkve + 200 g okurky (314 kJ)
Večeře: 100 g bavorské sekané + 1 lžíce hořčice + 100 g salátu z kysaného zelí (1 335 kJ)
CELKEM: 4 976 kJ

Autor:




Nejčtenější

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.