Diskuze
RETRO: Kremrole, punčák, větrník a jiné oblíbené socialistické dezerty
Děkujeme za pochopení.
P93a56v10e32l 87K41l55u71s83á41č33e19k
...při převratu jezdili do Budějovic kvanta rakušáků, kteří se mohli užrat zákusky české výroby, cukráři měli obrovské tržby a rakušáci se jen olizovali!!
M86a87g33d36a 71K61a19t77z70o94v69á
Taky tu před hadrákem nakupiovali spousty uzenin.
V11a13c58l82a64v 33V11a93v44r78a
ty by vám v redakci iDnesu dali kdybyste napsalia Johano Křížková že všechny uvedené zákusky se tehdy za totality dělali z MÁSLA a KVALITNÍCH surovin a nikoli z náhražek a nastavených krémů jako dnes.
Divím se že při dnešní bídě v oboru zákusků vám vůbec dovolili něco podbného napsat.
Měl ten článek za účel odsuzovat všechno totaůitní včetně zákusků, notabene za směšné ceny a mohli si je každé nedělní ráno dopřávat i důchodci.Co já se zanadával že mi ty nejlepší zákusky skoupili časně ráno hned po otebření cukrárny právě důchodci.
CO MYSLÍTE? KOLIK TĚCH DŮCHODCŮ VYSEDÁVÁ V CUKRÁRNÁCH A NA RANNÍCH PŘEDSTAVENÍCH V KINECH, DNES?
Děkuji za odpověď.
A83l38e77n57a 91V65e46s96e52l85á
V cukrárnách hodně.
Kina s ranními představeními by se v době, kdy má každý dvacet programů v televizi, asi neuživily.
I13v33a52n15a 40P61r96o79v97a85z97n28í38k58o90v48á
Kremrole snad mají být z listového těsta, nejlépe máslového, ne z nějakého paskvilu se strouhaným tukem.
V82e46n87d39u74l88a 11F65a86i32f40e30r78o38v32á
Proč retro, to se snad peče pořád, ne? Sice ne v kavárnách obchodních domů ap., ale v klasických cukrárnách ano.
M13i60c72h79a40l 79M94i63l82l81e41r
ne tak docela.
Laskonky delaji vsude s levnejsim kokosem namisto liskovymi orisky a jsou preslazene.
Kavove zrno je strasne tezko k dostani, vim jen o jedne cukrarne, kde ho delaji.
Rakvicky jsem nevidel uz leta a griliasove trubicky plnene parizskou slehackou take ne.
M82i14r57o42s88l64a93v 31S32t21e63i35n55e32r
Větrník, jenom o dost větší, jsem zahlédl v Bavorsku. Dokonce si ta cukrárna dala na štít: "Windbeutelkönigin". Náplň šlehačka s višněmi naloženými zřejmě v lihu.
M93i47c61h66a18l 92M77i55l62l14e40r
Vetrniky delaji dve ceske cukrarny v australskem Melbourne.
P40e82t76r 96K44n50ě15b83o95r27t
Přijde mi, že tehdejší zákusky byly o něco větší.
A14l63e76n33a 66V90e95s84e18l22á
Jak kde. I dneska není moc cukráren, co by si daly práci s drobným cukrovím či minizákusky a prodávají ty samé humpolácké kusy jako byly ty "tehdejší".
K74a23r39e10l 29D13r21d51a
Mezi hrůzy mé puberty patřil ježek. Tuková piškotová koule v čokoládě a trocha oříšků. Báječné na pěstování beďarů. A jdu nedávno přes menzu. Stejnou hroudu nechutného tuku dnes cpou do současných děcek. ;-)
Koukám na cukrárnu, co asi tak znám z dětství za Husáka. Nesnášel jsem harlekýn. Byly želé řezy o ničem. A klasika pro mě byly: listový řez, větrník, věneček, punčák, kokosová roláda, miloval jsem štafetky (jak se to těsto jmenuje?), plněná trubička...
Kremrole jsem mohl jen domácí. Protože jsem jich snědl mísu na posezení.
Pak začala k sametu modernizace. Někdo začal místo cukrové polevy prosazovat čokoládu. Hnus. Větrníky v čokoládové polevě. Punčáky zalité čokoládou. Děs. Objevila se střecha a jadran s broskví...
Podle mě, nejhorší hrůza nastala po sametu. Cukrárny držely bolševické ceny a tak šly na náhražky a prapodivné tuky. Zákusek byl o život. Podle mě situaci zachránil Hájek a spol., co naučil českou veřejnost platit za kvalitní zákusek 50 Kč.
Jen tak mimochodem, Jihočeši mě nedávno naučili na macešky. Letitý jihočeský zákusek, a dnes ho cukrárny běžně mají. Prý býval na Jihu vždy.
I74v18a37n51a 52P12r57o81v27a34z86n69í57k51o58v15á
Někdo vás nutil/nutí, abyste to jedl?
T88o83m84á42š 50T11a81t69í53č90e65k
Tak si ten seriál rostrkanej na 150 stran zase sbalte.
M20i74l74a84n 73V71i97k
Líbí se mi, jak se často dovídám, že za minulého režimu jsme měli hnusné potraviny. A když se v obchodech objeví "retro" potraviny, jsou inzerovány jako "bez chemických přídavků, éček, palmového oleje a vláken atd." A jsou mnohem dražší než ostatní potraviny stejného druhu.
J72a36n 66S97t61e46h40l38i49k
Když k nám jezdily rakušáci (už jsou po smrti) , tak vždy byly naprosto nadšený ze zákusku . Dnes by asi byly v šoku . Přírodní suroviny se nahradily ruznými náhražkami co se prakticky nezkazí a ruznými ochucovadly . To je asi ted největší rozdíl .
M56a55r40c93e42l71a 25B36r72y19c66h64t37o19v71á
Ale nebyli by v šoku. Oni pořád nakupují krabice dortů! Je to prostě pro ně levnější i chutnější.
Žena se dvěma vagínami má dva přítele, sexuální potěšení má rozdělené
Annie Charlotte se narodila se dvěma vagínami. Ačkoli zprvu pro ni byl její zdravotní stav šokem,...
Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?
Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Obří melouny už nejsou in, i muži mohou kojit a další zajímavosti o prsou
Ňadra obvykle poutají pozornost mužských očí, jsou ovšem také částí lidského těla, která je...
Dvaadvacetinásobná matka přiznala závislost na těhotenství
Sue Radfordová z Velké Británie má dvaadvacet potomků. Třiadvacetkrát byla těhotná a nevylučuje, že...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Sex se zajíčkem je super, ale... Sedm důvodů, proč nechodit s mladším mužem
Vztahy s výrazným věkovým rozdílem jsou stále častější a už dávno nepatří do kolonky „podivné“....
Kate podstupuje chemoterapii, aby se jí rakovina nevrátila, vysvětluje lékařka
Když princezna Kate oznámila, že má rakovinu, uvedla, že jí bylo doporučeno, aby podstoupila...
Zrušte rande. Tyto typy mužů své špatné stránky odhalují už v začátku
Po schůzce s nimi se cítíte nejistá, po vztahu s nimi z vás zbytečně zůstane vyprahlá poušť....
OBRAZEM: Jarní detoxy, které doporučují slavné tváře
Tělo si po zimě žádá úplně jiné zacházení, proto i slavné osobnosti na jaře volí trochu jiný režim,...
Osa střevo-mozek. Mikrobiolog o léčbě vlastní stolicí i vlivu na duševní zdraví
Premium „Dejte svoji stolici do banky, bude se vám hodit,“ vyzývá molekulární biolog Petr Ryšávka, který...