Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Zvěřinová kýta s rajskou omáčkou

  15:16aktualizováno  15:16

Doba přípravy: 1 a 1/2 hod.
Množství: 4 porce

  • maso z kýty srnce
  • sůl, celý pepř, nové koření
  • kořenová zelenina
  • petrželka
  • celerová nať
  • 2 rajčatové protlaky
  • cukr krupice
  • lžíce rostlinného tuku a hladké mouky na zásmažku
  • špetka skořice
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • špetka soli a přiměřeně dětské krupičky na kapání

1. Do hrnce vložíme maso, zalijeme vodou, přidáme kořenovou zeleninu, sůl, 4 kuličky nového koření, 5 celých pepřů, nakrájenou petrželku a celerovou nať a pozvolna vaříme v hrnci přikrytém poklicí, aby se chutě prolnuly.
2. Měkké maso vyjmeme a dáme na prkénko vychladnout, spolu s vařenou zeleninou. Maso pokrájíme na plátky, vařenou zeleninu na drobné kostičky. Česneky propasírujeme a přidáme do polévky s pokrájenou zeleninou, znovu uvedeme do varu a zaváříme kapání přes speciální struhadlo nebo cedník na halušky.
3. Na rajskou omáčku uděláme na rostlinném tuku jíšku a zalijeme vodou, neustále mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Přidáme rajské protlaky, ochutíme cukrem, solí a špetkou skořice. Rajskou omáčku podáváme s knedlíky a masem z kýty. Recept je můj vlastní.

Poznámka: Vařené maso má bezkonkurenční chuť a to ze zvěřiny obzvlášť, je zcela bez tuku a má vysokou energickou hodnotu. Navíc k vařenému masu můžete udělat jakoukoliv přílohu, můžete ho použít do rizota, omelety, do číny - s rajskou nám prostě hodně chutnalo.

Autor:




Nejčtenější

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.