Zvěřinová klasika

  0:38
Divoká kachna, zaječí paštika, kančí špíz... Za zvěřinou nemusíte jen do drahých restaurací. Poradíme vám, jak ji připravit doma.

Pečená divoká kachna s jablky | foto: In Images


DANA OBERMAJEROVÁ
vám poradí, jak správně zpracovat zvěřinu



Pečená divoká kachna s jablky

Příprava: 15 min. + 50 min. pečení

PRO 4 OSOBY

2 divoké kachny (podle velikosti, asi 250 g na porci)
sůl a mletý bílý pepř
2-3 jablka, zbavená jádřinců
4 plátky anglické slaniny
2 lžičky medu
2 lžíce másla
2 lžíce jablečného octa
4 kuličky jalovčinek
250 ml masového vývaru
100 ml bílého vína

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Kachny omyjeme, očistíme, osušíme a uvnitř i vně osolíme a opepříme. Břišní dutinu naplníme pokrájenými jablky a otvor zašijeme nebo sepneme jehlou. Prsa lehce potřeme částí medu a překryjeme slaninou.

2. V pekáči rozpustíme polovinu másla, vložíme na ně kachny, podlijeme trochou vývaru, přidáme ocet a koření a vložíme do trouby. Po zapečení zmírníme teplotu na 160 °C a pečeme za občasného přelévání vypečenou šťávou a podlévání vývarem asi 50 minut.

3. Upečené kachny vyjmeme a necháme chvíli přikryté odpočinout. Mezitím dokončíme šťávu. Do vypečené šťávy přidáme zbylý med, víno, máslo a dle potřeby vývar. Necháme přejít varem na potřebnou hustotu a přecedíme. Podle chuti dosolíme, případně ochutíme citronovou šťávou a pepřem. Podáváme naporcované, přelité šťávou, s bramborami.

TIP
Nejlepší jsou kachny ulovené do konce října, později mají výraznou chuť po rybím tuku. Proto je vhodné je předem marinovat nebo plnit jablky či bylinkami.


 

 

Kančí špíz s ovocem

Příprava: 15 min. + 15-20 min. pečení

PRO 4 OSOBY

600 g kančího masa bez kostí, ze svíčkové, kýty nebo hřbetu
200 ml červeného vína
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce červeného vinného octa nebo balsamikového octa
1-2 lžíce medu
špetka skořice a mletého hřebíčku
snítka čerstvého tymiánu
sůl a mletý pepř
4 nektarinky, vypeckované a nakrájené na kousky

1. Očištěné a odblaněné kančí maso nakrájíme na stejně velké kousky a vložíme do mísy. V další misce prošleháme med, ocet, olivový olej a červené víno, přidáme koření, sůl a odrhnuté lístky tymiánu. Maso přelijeme částí marinády (zbytek si necháme na nektarinky), vetřeme ji do masa a necháme nejméně 2 hodiny odležet.

2. Na předem namočené špejle nebo kovové jehly střídavě napichujeme kousky masa a nektarinek, které jsme ,vykoupali‘ ve zbylé marinádě.

3. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev a špízy z obou stran opékáme a potíráme zbylou marinádou. Pečeme z každé strany asi 7-10 minut. Hotové špízy podáváme s pečivem nebo bramborovými kroketami.
Nektarinky můžete nahradit slívami, mangem nebo meruňkami a okořenit směsí mletého koření divočina (většinou se skládá z bobkového listu, cibule, jalovce, koriandru, nového koření, pepře, rozmarýnu a tymiánu).


Zaječí paštika s olivami a rajčaty

Příprava: 45 min. + 1,5 hod. vaření

NA 1 KG PAŠTIKY

400 g zaječího masa
200 g vepřové plece
150 g kuřecích prsou
2 lžíce sádla
1 cibule nebo 2 šalotky
2 lžičky paštikového koření na zvěřinu
1 vejce a 3 žloutky
4 plátky bílé veky
100 g vepřových nebo drůbežích jater
100 ml smetany 33%
150 g plátků slaniny
1 lžíce koňaku
2 lžíce zelených oliv plněných papričkou
1 lžíce sušených rajčat

1. Maso odblaníme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Kuřecí prsa nakrájíme na silnější proužky, osolíme a opepříme. V kastrolu rozehřejeme sádlo a prsa opečeme. Vyjmeme a dáme stranou. Ve výpeku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme zaječí maso a opečeme ze všech stran. Osolíme, ochutíme paštikovým kořením, přiklopíme a dusíme 20-30 minut ve vlastní šťávě.

2. Udušené maso necháme vychladnout a směs dvakrát semeleme na masovém strojku nebo umixujeme společně s vepřovým masem, játry a vekou namočenou ve smetaně. Vmícháme šťávu z dušeného masa, žloutky, zbylou smetanu, koňak a směs dobře promícháme. Nakonec vmícháme pokrájené olivy a usekaná sušená rajčata.

3. Paštikovou formu vyložíme plátky slaniny (i stěny), naplníme 1/2 masové směsi, poklademe opečenými proužky kuřecích prsou a překryjeme zbylou směsí. Uhladíme a povrch poklademe zbylými plátky slaniny. Formu přikryjeme víkem a vložíme do pekáče naplněného vodou, tak aby voda nepřetekla do formy.

4. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme (vaříme) ve vodní lázni asi 1-1,5 hodiny při teplotě 80-85 °C. Podle potřeby doplňujeme v pekáči vodu. Z hotové paštiky sejmeme víko, necháme ji vychladnout a pak v lednici ztuhnout. Ztuhlou paštiku krájíme na plátky a podáváme se zeleninou a pečivem.


Srnčí kýta na smetaně

Příprava: 30 min. + 60-90 min. dušení

PRO 4 OSOBY

800 g kýty, hřbetu nebo plece
1 lžíce lístků čerstvé šalvěje a tymiánu, usekaných
sůl
50 g slaniny (špeku)
2 lžíce oleje
1 velká mrkev
1/4 celeru
1 menší petržel
1 cibule, nakrájená na plátky
1 lžíce octa
1citron, oloupaný a nakrájený na plátky
1 lžička hořčice, plnotučné
2 bobkové listy
6 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
5 kuliček jalovčinek
špetka tymiánu
1 velká lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
200 ml smetany 33%
100 ml bílého vína
500-600 ml vody nebo vývaru
trochu cukru na dochucení
4 lžíce zavařených brusinek nebo červeného rybízu

1. Maso odblaníme, omyjeme a osušíme. Potřeme ho ve středu usekanými bylinkami, osolíme a svážeme motouzem do oválného tvaru.

2. Na lžíci rozpáleného oleje ho ze všech stran zprudka opečeme a dáme stranou. Do výpeku přidáme zbylý olej a nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenu kořenovou zeleninu a chvíli opékáme, až zelenina zrůžoví a slanina se částečně vyškvaří. Přidáme cibuli a opět opékáme do nazlátlé barvy. Zalijeme octem a trochou vody, přidáme plátky z 1/2 citronu, hořčici, koření a vložíme opečené maso. Dusíme, dokud maso nezměkne.

3. Maso během dušení obracíme a podle potřeby podléváme vodou či vývarem a přeléváme šťávou. Měkké maso vyjmeme a uchováme přikryté. Mezitím si připravíme z másla a mouky světlou jíšku a rozmícháme ji do šťávy z masa, podle potřeby přidáme vodu, osolíme, prošleháme a provaříme na mírném ohni 20 minut. Ke konci varu omáčku dochutíme cukrem, bílým vínem, necháme přejít varem a zjemníme smetanou. Omáčku propasírujeme přes jemný cedník, popřípadě dosolíme a dochutíme.

4. Maso zbavíme motouzu a napříč vlákny nakrájíme na plátky. Podáváme s omáčkou a lžící brusinek, plátky citronu či s hříbky opečenými na másle.

 

PŘÍPRAVA A ČIŠTĚNÍ SRNČÍHO HŘBETU

Zvěřinu musíme nejdříve odblanit a zbavit šlach, protože brání měknutí masa.

Nejdříve odkrojíme silnou kůži po obou stranách hřbetní kosti. Šlachy a blány stáhneme od zadní části směrem ke krku.

Po obou stranách hřbetní kosti potom uděláme nožem mělký zářez, aby se maso rovnoměrně propékalo.


 

ŠPIKOVÁNÍ - hřbet špikujeme proužky slaniny na povrchu či po celé délce masových vláken uvnitř masa pomocí protahovací jehly. Konce slaniny necháme vyčnívat.

 

Nemáme-li špikovací jehlu, utvoříme úzkým špičatým nožem do masa otvory a vsuneme do nich připravené klínky slaniny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...