Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zubní poradna MUDr. Kopeckého

Paradentóza
Dobrý den,čeká mě chirurg.zákrok kvůli viklajícím se horním sedmičkám.Po RTG snímku zjistili,že v kosti probíhají nějaké změny,drolí se.Budou mi dělat kyretáž a nasazení nějakých plastových destiček na kost,plus zpevnění dlahou.Vůbec nevím co zákrok obnáší,jak dlouho se hojí a zda se tím oddálí či zastaví parodontoza.Přijdu o zuby?Je mi 42let,nikdy jsem problémy se zuby neměla.Bude ta dlaha viditelná z ústní dutiny?Děkuji za odpověď.
Zuzana
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, jedná se o celkem standartní postup při řešení parodontitidy. Pod lokální anestezií se odklopí dáseň, kost se očistí a dáseň zašije. Hojení je individuální, kostní rána se hojí i několik týdnů. Čím dříve zákrok podstoupíte, tím spíš se zuby zachrání.
Paradentóza
Dobry den. Je mi 32 let, nekolik let se lecim na parodontozu, u dvou zubu mam odhalene krcky. Pravidelne, 2-3x do roka, chodim k hygienistce na hloubkove cisteni a nyni mi ma lekarka doporucila operaci dasni, kdy se pod dolnimi zuby udela rez, aby se vytvorila jizva a tim se zamezilo odchlipavani dasni. Chtela bych se zeptat, jestli je to bezny postup a znat vas nazor. Bojim se, zda nemuze jizva naopak dasen jeste vice stahovat dolu a tim vice zuby odhalovat? Dekuji za odpoved.
Jana
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, typů operací dásní je mnoho a předpokládám, že Vaše lékařka vybrala pro Vás ten nejvhodnější.
Paradentóza
dobrý den,je mi 29 let a mám v dolním patře odhalené krčky,hrozí mi paradentoza.Zubař mi poradil,že jediná možná prevence a vyléčení zánětu dásně,je intenzivní až drastické čištění a masírování dásně.Pro mě je to velice bolestivé,není jiné řešení?Děkuji.
Mirka
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, masírování dásně zubním kartáčkem je samozřejmě důležité, ale rozhodně ne intenzivně až drasticky. Zajděte si na dentální hygienu, tam Vás to naučí.
Paradentóza
Dobrý den, je mi 35 let,koncem prosince min.roku se mi u mrtve stoličky utvořila hnisava píštěl a parachobot. Ošetřeno bylo v půlce ledna vstříknutím desinf. roztoku.Po cca 14 dnech se píštěl ztratila, ale dáseň ustoupila o několik mm dolů a stále hnisá - po zmáčknutí dásně pod zubem vytéká žlutý sekret. .Nemám bolesti,pouze to místo je citlivé ale krční uzliny jsou v místě zvětšené. Lékař nyní při další kontrole neprovedl vůbec žádná vyšetření, neprobíhá vůbec žádná léčba, pouze navrhl vytržení. Nechci o zub přijít, chci se léčit a byla jsem odmítnuta. Zatím mám prý čekat, co to udělá.Je to běžný postup ze strany lékaře ? Děkuji za odpověď.
karolina B.
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, je nutné provést RTG vyšetření, je možné že zub už opravdu nelze zachránit, takhle na dálku Vám to neřeknu. Jestli se svým lékařem nejste spokojená, tak ho změňte.
Paradentóza
dobry den mam potize se zanetem dasni ne velke ale stridajici se mam paradentozu,muj zubar mi rek ze je umerny veku,nechal sem si u neho laserem vycistit zuby od kamene a objednal sem se na vlastni pest u paradentologa,ktery mi rek ze jsem prisel na posledni chvili nechal sem si vycistit vsechny zuby i kamen ktereho po cisteni laserem zbylo hodne kdyz jsem prisel ke svemu zubari a sdelil ze jsem byl na paradentologii,rval na mne proc jsem tam chodil ze to je zbytecny zuby si cistim 2 krat denne rano kartackem ,vecer mezizubnimi a svazkovymi zanety pretrvavaji sem alergik a mam podezreni,ze zanety vyvolavaji amalganove plomby jak bych mel postupovat mimochodem muj zubar mi udela korunku za nekolik tisic a klidne mi necha zub vedle s dirou protoze se tolik neplati
petr
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, amalgámové plomby záněty nevyvolávají, chce to navštívit dentální hygienu a čistit a čistit. Jestli nejste spokojen se svým zubním lékařem, tak ho změňte.
Paradentóza
Vážený p.doktore,prosím o Váš názor na řešení problému mého manžela.Zcela se ztotožňuji názorem,že na rozvoji parodent.má velký podíl především sám pacient.Ovšem již se stalo a manžel podstoupil extrakci prvních 5 zubů v dol.čelisti.Obdržel provizorní náhradu (září 2007), konečně navštívil zub.hygienistku, ale problém se zánětem dásní přetrvává.Obávám se, že zhotovení pevné náhrady bude jen na krátkou dobu,prosím o radu, zda není vhodnější provést extrakci i zbývajících zubů v dolní čelisti a nechat zhotovit celou spodní protézu.Oml.se, že se nedovedu vyjádřit stručně a předem děkuji za odpověď.Hana K.
Hana
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, léčba parodontitidy je běh na dlouhou trať. Rozhodně není dobré zhotovovat definitivní náhradu, pokud problém ještě není zcela vyřešen. Předpokládám, že Váš zubní lékař navrhl manželovi určitý plán, který je nutné dodržovat a uvidíte, že se to postupem času zlepší.
Paradentóza
Dobry den Zuby mi postihla paradentoza,tak ze se mi jeden predni zub kyve,co byste mi poradil,lecit,nebo vytrhnout a nasadit implantat,pripadne kdybych je chtel na predni zuby aby to bylo esteticky,kolik by me to stalo.dekuji za odpoved,jeste pripadne poradte mi kam sem mam obratit jsem z olomouckeho kraje.
jiri.s.
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, to bych musel vidět, nevím přesně o jakou výši postižení se jedná. Obraťte se na parodontologické oddělení Vaší spádové stomatologické kliniky.
Paradentóza
p.doktore,trpim paradentozou,zatim mam odstranen zubni kamen,7spatnych zubu vytrhnutych,cekam jen na mustek.Mam jit na operaci dasni,aby se mi zuby zpevnily.Dost se bojim,mohl byste mi popsat,jak operace probiha,jestli je bolestiva a taky kolik stoji.Moc dekuji
Kecova Sona
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, typů operací při parodontitidě je opravdu mnoho, nevím na jaký typ operace jdete Vy. Bolestivá by ale rozhodně být neměla a cenově se liší ordinace od ordinace. Promluvte se svým stomatologem.
Paradentóza
Dobrý den,manžel trpí dle zubního lékaře paradontozou.Po prodělaném zánětu dásní se mu začaly kývat všechny zuby pravé horní i dolní čelisti.Po zaléčení se mu kýve už jen dolní špičák.Dásně na spodní čelisti má slezlé opravdu hodně,používá pastu lacalut activ a ústní vodu.Dle lékaře je špičák dosti choulostivým zubem na léčbu vedoucí k jeho usazení.Manžel si mezi zuby neustále cpe párátko s tím,že se mu tak aspoň nekývou.Nepřijde mi to normální,ale bohužel mě nenapadá nic,co bych mu mohla poradit.Máte pro mě nějakou radu,jak napomoci k tomu,aby do návštěvy hygienistky (únor 2008)netrpěl nepříjemnými pocity způsobenými pohybem zubu??Děkuji za odpověď
katerina
MUDr. Václav Kopecký
Fixace zubů párátkem mi nepřipadá nejvhodnější, ale nemám lepší radu než vydržet do zahájení parodontální léčby u hygienistky, a posléze u specialisovaného lékaře.
Paradentóza
Dobrý den pane doktore. Je mně 62 let a již několik let mně trápilo časté krvácení a bolest zubů. Zuby jsem si čistila minimálně 2x denně a používala jsem ustní vodu. Moje ošetřující lékařka mně řekla, že je to paradentoza. Asi před rokem jsem si začala čistit zuby el. kartáčkem. Ale po několika dnech jsem pro velkou bolest zubů toho zanechala. Asi před dvěma měsíci jsem to zkusila znovu a krvácení a bolest zubů zcela ustalo a naopak zuby jsou mnohem lépe vyčištěné. Není to jenom krátkodobá záležitost? A nemohu si poškodit zubní sklovinu, když si je čistím po každém jídle, tj. několikrát denně. Mám 18 zubu bez jediného kazu.Děkuji.
Jana Nová
MUDr. Václav Kopecký
Je pravda, že elektrický kartáček není pro čištění ideální, ale pokud Vám pomáhá, tak proč ne. Poškození skloviny bych se nebál, spíše musíte být opatrnější u krčků, a určitě bych čištění doplnil o další pomůcky (hlavně mezizubní kartáčky). Při onemocnění paradentózou byste ale stejně měla spolupracovat s dentální hygienistku.
Paradentóza
Dobrý den,léčím se s parodontózou na paradentologii.Při poslední návštěvě mi paní doktorka sdělila,že mezi 6 a 7 mám parodontální chobot,zub trochu bolí na skus.7 je mrtvý zub,6 je korunka prý s kazem.Doporučila vytržení obou zubů a jako následné řešení dva vyndavací zuby.Neexistuje nějaká lepší varianta.Na zklidnění v současné době užívám avrazol a proplachování chlorhexidinem.Děkuji.
Marie
MUDr. Václav Kopecký
To záleží na detailním posouzení stavu obou zubů. Pokud je ale opravdu nutné je odstranit bez možnosti využití aspoň části kořenů, doporučuji spíše náhradu pomocí implantátů – snímací protéza se opírá o ostatní zuby, a mohla by je neúměrně zatěžovat.
Paradentóza
Trpím paradentózou. Zajímalo by mě ,jestly je tato nemoc zubů nakažlivá, a jestly je dědičná .
miroslav
MUDr. Václav Kopecký
Nakažlivá svým způsobem je, dědičná ne, přečtěte si odpovědi na toto téma.
Paradentóza
Dobry den, mam velky problem - u korene 4 vpravo nahore se mi udelal vacek. Pan doktor nejprve zub lecil a az vacek zmizel, zrentgenoval. Zjistilo se, ze se mi "rozpustil" kousek korene, zub se trochu kyve. Po porade s paradeltolozkou chce pan doktor zub vytrhnout. Je to opravdu nutne? Dekuji za odpoved, Suchomelova
Suchomelova
MUDr. Václav Kopecký
To záleží na konkrétním nálezu u zubu, ale bohužel to není výjimečné.
Paradentóza
Dobrý den :) už asi dva roky mám problém s viklavostí zubů.Jednou jsem byl s tím u zubařky a ta řekla že je vše v pořádku.Ale jeden zub se mi začal tak moc viklat,až sem si hosám vytrhl... šel jsem opět potom ale už k jiné zubařce a ta mi udělala rengen a prý je vše v pořádku... chtěl bych se proto zeptat ,když nemám paradentózu,jelikož byl udělaný rtg co to tedy je když ani zubař nedokáže odhalit o co se jedná.je mi 22,takže mi to příjde celý nějáký zajímavý.... díky za radu :))
Sx
MUDr. Václav Kopecký
Pokud se Vám ve 22 letech viklají zuby tak, že si je sám dokážete vytrhnout, tak to rozhodně normální není. Pravděpodobně je to velmi agresivní zánět dásně a kosti kolem zubu, určitě vyhledejte paradentologa, který dalším škodám zabrání.
Paradentóza
dobrý den ,lečí, se na sniženou funkci stitné zlazy, do 38 roku jsen nemela zadny problem s zuby,v dalsim roce jse u mne projevila parandentoza,chodim k specialistovi,cistim si zuby lakalutem,aloe,nedavno jsem se docetla ze lakalut neleci ale jen zpevnuje dasna,proto jsem si zakoupila zubni pastu a vodu G,U,M Gingidex,zuby cistim úpodle sveho zubare spravne,je tato volba spravna dekuji predem za odpoved
hanka halamickova.seznam.cz
MUDr. Václav Kopecký
V podstatě je to správně, ale všechny pasty či vody jsou jen pomocné prostředky, ty Vás žádného onemocnění nezbaví. Důležitá je pečlivá a důsledná technika čištění zubů, a pravidelná spolupráce s Vaší dentální hygienistku – u té byste měla být každých několik měsíců (i častěji).
Paradentóza
Dobry den, chtel bych se zeptat na lečbu paradentozy pomocí gentického testu.Je možné tímto testem zjistit příčinu paradentozy a urcit lečbu? Předem moc děkuji za rychlou odpoved. S pozdravem Petr Pluskal
Petr Pluskal
MUDr. Václav Kopecký
Ano, DNA testy odhalí bakteriální původce onemocnění, a také určí způsob, jak danou infekci eliminovat. Je to ale jenom začátek léčby, aby došlo ke zhojení poškozených dásní a zubních úponů, čeká vás ještě dlouhá léčba, je potřeba být velmi trpělivý.
Paradentóza
Dobrý den pane Kopecký, chtěla bych Vás požádat o radu. Při čištění zubů u mě dochází ke krvácení z dásní a před časem se mi začaly vilklat zuby. Bojím se aby nedošlo k jejich vypadení. Začala jsem používat zubní pastu LACALUT aktiv, ale nevím zda je to to správné. nevím jestli to není třeba jen, že mi chybí nějaký vitamín nebo mi začala paradentóza? Děkuji mnohoktát za radu.
A.Ležáková
MUDr. Václav Kopecký
Žádná zubní pasta Vám zuby nezachrání. Pokud Vám krvácejí dásně, je pod nimi zánět – zuby je potřeba nejprve důkladně profesionálně vyčisti u dentální hygienistky, a pak nacvičit takovou péči, aby k dalším poškozením dásní nedocházelo. Dentální hygienistka Vám rovněž vybere vhodné pomůcky, které se budou hodit právě pro Vaše zuby – jsou jich stovky, a sama stěží naleznete ty 3 nebo 4, které pro Vás budou vhodné. Pokud u toho budete používat pastu, nebo nebudete, je už celkem jedno, důležité je naučit se správnou techniku čištění zubů. A jestli se Vám zuby už kývají, můžete mít už rozvinutou formu paradentózy, proto bych s léčnou neotálel.
Paradentóza
Dobrý den pane doktore, chci se zeptat, jaké jsou způsoby léčby paradentózy v časném stadiu? A jaká je jejich úspěšnost?
Jitka
MUDr. Václav Kopecký
Pokud začnete v časném stádiu navštěvovat hygienistku, a jste celkově zdráva, bývá úspěšnost stoprocentní.
Paradentóza
Pred 3 lety mi zubařka vrtala kaz mezi hornimy jedničkami od té doby se mi dávají do pohybu a rozjíždí se mi takže už mám mezi nima diru, a ta se postupně zvětšuje. Co s tim muzu dělat, nebo spíše zubař?
Lucka
MUDr. Václav Kopecký
Zuby lze rozšířit plombou, nebo stáhnout rovnátky, ale plomba obvykle nemůže způsobit pohyb zubů – doporučil bych vyšetření dásní, zda nejde o paradentózu.
Paradentóza
Prosím o radu, manžel je po operaci paradentózy obou čelistí. Horní má ale nadále odhalené krčky,sice pevné, ale citlivé a pan doktor je rozhodnut celou čelist zbrousit a pořídit můstek na celé patro, i když chybí jen jeden zub, který při zákroku vypadl.Je to jediná cesta?manžel má totiž jinak zuby zdravé.Děkuji za odpověď
květa
MUDr. Václav Kopecký
Pokud jsou zuby oslabené, často bývá zhotovení dlahovacího můstku nezbytné, byť jsou zuby zcela zdravé.
Paradentóza
Dobrý den,je mi 28 let. Před 11 lety jsem podstoupila operaci dásní spodního patra z důvodu paradontózy (mám na dásni dlouhou jizvu po řezu). V současné době (mj. již půl roku kojím) mám pocit, že se stav začíná opět významně zhoršovat, krčky vystupují a jsou citlivé, mezi zuby se rozšířily mezery. Na horním patře mám také odhalené krčky, zejména na špičácích, zde operace nebyla.Je nutné tuto situaci řešit operativně? Včetně opětné operace na spodním patře?Lze zamezit sestupování dásně? Má vliv kojení? Mám obavy, aby mi za pár let nezačaly padat zuby. Je asi vhodné uvést, že trpím na vysokou kazivost zubů, avšak lékařka mi řekla, že si čistím zuby až moc a tím zřejmě došlo k k prvnímu sestupu dásně.Díky za odpovědi.
Lucie
MUDr. Václav Kopecký
Operace dásní ve větším rozsahu se už neprovádějí, řadu věcí lze zvládnout bez operací pravidelnou péčí u dentální hygienistky, a chirurgie se provádí pouze cíleně u jednotlivých zubů, pokud konservativní péče v daném místě nestačila. Proto doporučuji především spolupráci s dobrou dentální hygienistkou.
Paradentóza
Mám dotaz,manžel má paradentozu a jeho zdr.stav je že už se přední zuby uplně rozjíždí má strašnou mezeru a paní zubařka tvrdí že,když si to bude ošetřovat tak jak mu radí že se to spraví bolí ho to chěl by si nechat udělat nové ona však tvrdí že to nejde.Prosím poraťe.Jeho vzhled js těd nepěkný a má prob.i když někam jdem tak se ho každý ptá co to má s těma zubama.děkuji.
Nataša
MUDr. Václav Kopecký
Bohužel, pokud už zuby takto putují, většinou je už nelze sanovat – podle charakteru a závažnosti postižení je možno zhotovit dlahovaní můstek, nebo zuby odstranit a nahradit snímací protézou.
Paradentóza
Dobrý den. Potřebovala bych znát Váš názor. Při prohlídce u lékaře mi bylo sděleno, že mám horní zuby "v pohybu" a že nastal atak paradentozy. Pan doktor mi doporučuje (po shlédnutí rtg snímku) některé zuby odstranit a na ty co ještě drží nasadit pevný můstek. Jsou ještě jiné možnosti?Existuje specializované pracoviště kam bych se mohla obrátit? Děkuji za odpověď.
Jana (45)
MUDr. Václav Kopecký
Ano, parodontologická léčba má svá pravidla, podle nich je třeba postupovat. Předně je potřeba léčit zuby, na které bude zhotoven můstek, a zastavit u nich parodontózní proces. Také byste měla už doživotně chodit k hygienistce, aby jste dala zubům šanci na přežití do Vašeho pozdního věku. A pracovišť zabývajících se léčbou paradentózy je myslím dostatek, stačí zapátrat ve Vašem okolí.
Paradentóza
dobry den, jak se da odbornym osetrenim spomalit postup parodontozy? zubar mi diagnostikal velmi mirny stupen. vsimam si ze na spodni celisti mam trosku onbnazene krcky, jakoby sa kuze sesunula trosku niz. cistim si mezizubni prostory mikrokefkami asnazim se o hygienu, ale mozna existuje postup ktery by mi pomohl radikalne. dekuji
dada
MUDr. Václav Kopecký
Paradentózu je nutné zcela eliminovat, léčba má fázi hygienickou a chirurgickou. Hygienická fáze je obvykle zcela postačující, je potřeba zuby a dásně hloubkově vyčistit, odstranit ložiska infekce a usazených povlaků pod dásněmi, a umožnit znovupřihojení dásní k zubům. Tam kde se to nedaří, je možné provést chirurgický zákrok, stejně tak jako v případě nutnosti funkční i estetické korekce dásní (pokud je potřeba je „posunout“ směrem k zubnímu krčku). Ale u lehčích forem úplně stačí ta hygiena pod vedením hygienistky, nemoc se tím zcela ostraní.
Paradentóza
Dobrý den. Můj zubní lékař mi při prohlídce sdělil, že zubní zuby "mám v pohybu", melou se. Prý se objevil opět atak parodontózy.Poslal mne na rtg celé čelisti a doporučil mi protrhání předních horních zubů které se melou a následně nasazení pevného můstku. Prosím o vysvětlení, zda tímto způsobem se zabrání postupnému vypadávání zubů které by prý časem vypadaly a zda existuje ještě nějaké jiné řešení, jak přední horní zuby zachránit. děkuji.
Jana
MUDr. Václav Kopecký
To nemohu bez vyšetření posoudit, pokud ale máte paradentózu, měla by se co nejdříve vyléčit. Měl byste začít navštěvovat dentální hygienistku, nechat si udělat parodontologické vyšetření, a pokračovat ve standardní léčbě, jinak přijdete postupně i o další zuby – a můstek na tom nic nezmění.
Paradentóza
DObrý den, ám na vás dva dotazy. Měl jjsem zánět na dvojku dole a po čase mi tento zub "zčernal". Musím ten zub nechat nahradit, nebo je jiné řešení,aby měl zase stejnou barvu? Jak poznám paradontźu?Spodní jedničky, dvojky a trojky se mi během 8 let cca o 3 mm odhalily, podle dr to nic není, ale mě to normální nepřijde, je možné, že je to "uzdičkou"? Občas mě u těchto zubů "svědí dásně".
Petru
MUDr. Václav Kopecký
O tom byste se měl poradit se svým lékařem a svou dentální hygienistku. Tmavý zub lze vybělit, nebo doplnit fasetou či korunkou, a paradentozu odhalí parodontologické vyšetření.
Paradentóza
Dobry den! Cetla jsem vsechny Vase odpovedi na paradentozu a zajimala by mne zakladni otazka ohledne paradentozy. Mam zacinajici paradentozu, dle doporuceni pouzivam zubni kartacky Curaprox, zuby cistim 4x denne cca 3-4 min, obcas pouzivam mezizubni kartacky a ustni vodu. Moje otazka tedy zni, lze opravdu timto zpusobem zmirnit nebo uplne zastavit paradentozu nebo pro sve zuby musim delat vic ? A co? Strach ztraty zubu je pro mne nocni murou.. Dekuji za odpoved.
Sarka
MUDr. Václav Kopecký
Hlavně byste měla trvale spolupracovat s hygienistkou, celý život. Ta čištění kontroluje a dočišťuje zuby tam, kde to není dokonalé. A mezizubní kartáčky je potřeba používat denně. Tak lze opravdu paradentózu zastavit. Jsou samozřejmě případy, kdy jsou v ústech agresivní bakterie, kterých je obtížné se zbavit – v takových případech provádíme DNA testy těchto bakterií, a cíleně je likvidujeme vhodnými léky. Ale pokud se začne s léčbou včas, je téměř vždy úspěšná.
Paradentóza
Právě jsem si přečetla Vasi odpověď na můj dotaz ohledně použití chytré houby Phytium Oligandrus na paradentózu. Podotýkám, že se ptám do takové poradny poprvé.Vaše odpověď mě celkem urazila, jako že si neumím vyčistit zuby,jsem špína a proto trpím paradentózou. Pravda je jiná. Léčím se od svých 20 let, čistit zuby si správně umím, ale není to jen v čištění, hrát roli může i i dědičnost, což mi potvrdil můj zubař. Není to tak jednoznačné, že paradontóza je jen špína.
Jarmila T.
MUDr. Václav Kopecký
Chtěla jste pochválit, nebo znát můj názor? Bohužel si myslím že paradentóza je především špína (i když to není odborný výraz, většina lidí si aspoň představí, co přesně myslím). Vliv dědičnosti byl zcela vyvrácen už dávno, je zcela marginální. Jak víte, že si zuby čistíte správně? A jak často chodíte k hygienistce na dočištění? Asi mne nepřesvědčíte, ale já jsem jenom zubař, houbám nerozumím.
Paradentóza
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat na Váš názor na tzv. chytrou houbu Phytium Oligandrus - jsou kapky z ní dobré při léčbě paradentozy - dásní?
Jarmila T.
MUDr. Václav Kopecký
To Vám bohužel nepovím, inteligencí hub se opravdu nezabývám. Ale paradentóza je nemoc ze špinavých zubů, takže pochybuji, že by ji jakýkoliv roztok vyléčil. Špína je pořád špína, i když se navoní.
Paradentóza
Dobrý den pane doktore. Mám paradentosu a asi před rokem mě začaly (najednou) brnět dásně a zuby. Přestal jsem kouřit,používám drahé pasty,čistim si zuby mezizubnímy kartáčky,ale dásně mě stále brní. někdy více,někdy méně. Děkuji za odpověď
Aleš Najnar
MUDr. Václav Kopecký
Vaše potíže můžou souviset s probíhajícím parodontologickým onemocněním, pokud parodontální kapsy dosahují až k vrcholům kořenů zubů, můžou dráždit nervy, což může mít tyto následky. Poraďte se se svým parodontologem.
Paradentóza
Dobrý den, parodontoložka u mě konstatovala pokročilou parodontózu a doporučila extrakci čtyř zubů 8,6 - 7, dole pak - 8. S těmi osmičkami jsem počítala i bez parodontózy, ale ty další mě zaskočily. Prý jsou pod nimi velké váčky a bez vytržení není možná efektivní léčba. Mám dvě otázky - myslíte si, že vytržení zubů je jediná možnost, jak úspěšně alespoň zastavit p., nebo je možná konzervativnější léčba? V případě extrakce lze šestku a sedmičku něčím nahradit a kdy? Děkuji za odpověď.
Renáta
MUDr. Václav Kopecký
Pokud jsou zuby napadeny paradentózou, je toto řešení nutné poměrně často- z úst je potřeba odstranit veškerá ložiska infekce, a mezi kořeny zadních zubů se vyskytují pravidelně. Zuby lze nahradit snímací protézou nebo implantáty, přičemž se obvykle vyčkává do zhojení, ale některé implantáty se zavádí bezprostředně po extrakci – záleží na místních podmínkách a dostatku kosti.
Paradentóza
Zdravím, moje maminka má zánět dásně, který jí bolí, ale bojí se aby to nebyl náznak paradentozy, proto se chci zeptat zda v tomto případě jde o náznak paradentozi, když jí to bolí. Někde jsem četla, že zánět dásní před paradentozou nebolí, tak jak to prosím je? Děkuji
Jana
MUDr. Václav Kopecký
Paradentóza jako chronický zánět nebolí, ale to neznamená, že na povrchu nemůže být zánět akutní a nemůže patřičně bolet. Pokud má maminka zánět dásně, má takřka jistě i paradentózu, a měla by navštívit svého lékaře nebo dentální hygienistku.
Paradentóza
Dobrý den, pane doktore, můžete mi vysvětlit, co to jsou choboty a proč vznikají? Děkuji
Lenka
MUDr. Václav Kopecký
Parodontální chobot je kapsa mezi zubem a okolní kostí, která vznikla v důsledku dráždění tohoto prostoru bakteriemi usazenými v nánosu zubního kamene (který může být skryt pod dásní a nemusí být vidět). Tvorba chobotů je průvodním znakem onemocnění dásní – paradentózy. Pokud se tvorba chobotů (a paradentóza) zachytí v časném stádiu, je možné je bez následků vyléčit.
Paradentóza
Mam problemy s dasnemi.Mam obnazene krcky a vytvari se mi choboty. Pred 12 lety mi byla operovana spodni celist (podrezani uzdicky), zde se stav stabilizoval, a byla mi doporucena operace horni celisti, z te seslo z duvodu nasazeni rovnatek. Po 10 letech od operace mi pani zubarka doporucila navstevu paradontologa a popr. operaci horni celisti, coz jsem odlozila z duvodu tehotenstvi. Nyni po dvou letech jsem zaznamenala zhorseni stavu,ale soucasny lekar mi operaci ani konzultaci s paradontologem nedoporucuje, nevidi stav tak vazny a zduraznoval esteticke riziko(vymizeni dasne primo mezi zuby po operaci horni dasne). Ta mi uz ale mezi jednickami chybi a bojim se, aby se stav nehorsil.Mohl,byste mi poradit, co mam v takove situaci delat?Dekuji Vam.Z.Halfarova@seznam.cz
Zuzana/4O
MUDr. Václav Kopecký
V každém případě bych doporučil návštěvu jak paradontologa, tak i zubní hygienistky. Esteticky lze dáseň vrátit na původní místo šetrnou parodontologickou operací, a stejně tak lze ošetřit odkryté krčky a zbavit se chobotů. Bez parodontologického vyšetření to ale nepůjde.
Paradentóza
zdravím vás,mám dotaz:přišel jsem o přední 3zuby nahoře-123.moje lékařka tvrdí,že můstek nejde připevnit,protože by mi odešly i zuby zbývající,jelikož v dásni jsou jen 0,6mm.Jak tedy vyplnit mezeru nahoře,protože je to dosti vidět.Tvrdí mi,že by bylo nejlepší všechny zdravé zuby vytrhat a dát protézy.
bartoš antonin
MUDr. Václav Kopecký
To záleží na tom, čemu říkáte zdravý zub – pokud drží jen půl centimetru v kosti, já už to za zdravý zub nepovažuji (to by byl pak zdravý zub i ten, který vám vypadl a neměl kaz). Pokud jsou zuby takto oslabeny je řešením snímací náhrada, nebo náhrada zubů pomocí implantátů.



mobilní verze