Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zubní poradna MUDr. Kopeckého

Resekce
Dobrý den, bolel mě zub pod korunkou, lékař mi korunku sundal vyčistil kanálky nechal 2 dny bez korunky pak ji nasadil zpět, nařízl dáseň,vytekl hnis,dal mi dren.Napřed mi byla doporučena resekce,podle rentgenu posléze, že resekce je asi zbytečná, kořen prý nevypadá dobře a pak,že mám resekci podstoupit.Tak nevím,resekce se hrozně bojím a co když o zub stejně přijdu, jedná se o 3.Děkuji za odpověď.
Olga
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, abych Vám mohl poradit, musel bych vidět alespoň rentgen. Resekce je poslední možnost, pak už následuje pouze extrakce, ještě promluvte se svým lékařem.
Resekce
Vážený pane doktore, Před pát dny mě začal bolet zub 5 dole.byla jsem proto u mé zubařky ta mi udělala RTG a zjistila že pod tímto zubem mám váček.Tento zub je mrtvý.řekla mi proto že mám jít na resekci.popravdě řečeno se mi tam moc nechce.proto jsem byla dnes u jiné zubařky která mi dělala také RTG ale žádný váček tam neviděla.nevím jak si to mám vysvětlit.a tato zubařka mi vyvrtala zub vedle už byl zaplompovaný aby se podívala jestli nedělá potíže tento zub.nic však nenašla.je možné aby mi jeden lékař našel váček pod zubem a druhý ne?myslíte že v tom případě že by tam ten váček opravdu byl je resekce nutná??moc děkuji za vaší odpověd a přeji krásné svátky.
lenka
MUDr. Václav Kopecký
To si také neumím vysvětlit, ale určitě vím, že Vám žádná resekce nepomůže. Pokud je pod zubem váček, musí se nejprve zopakovat endodontické ošetření. Pokud bude úspěšné, váček se vyhojí sám, pokud ne, nepomůže Vám ani resekce, která navíc zub nevratně poškodí. Vyžádejte si zhotovené RTG snímky a zajděte raději na konzultaci ještě někam jinam.
Resekce
dobrý den co je prosím resekce a jak probíhá,děkuji
mandele
MUDr. Václav Kopecký
přečtěte si odpovědi na toto téma – resekce je odstranění špičky zubního kořene v ústech z chirurgického přístupu, a minimálně pro mne jde o velmi kontroverzní a špatně obhájitelný výkon.
Resekce
Dobrý den pane doktore, už přes dva roky mě trápí pětka nahoře. dvakrát zasebou mě byly neúspěšně čištěny kanálky, poté jsem přešla k zubaři s lepším vbavením a ten mi provedl resekci. Je to už 7 měsíců a na dásni nad zubem se mi udělala malá skulinka ze které mi vytéká hnis,stáčí lehce v okolí zmáčkout. Obávám se proto že mi bude chtít zubař resekci opakovat.Mám totiž hrůzu z řezání. není možné jiné ošetření nebo snad vytrhnutí a náhrada zubu. Prosím jaký je Váš názor, už si opravdu nevím rady. Moc děkuju
ameta 21
MUDr. Václav Kopecký
Po tom co už jste absolvovala bych raději doporučil zub odstranit a nahradit implantátem, opakování resekce by k ničemu nevedlo. Bude to sice dražší, ale problém se trvale vyřeší.
Resekce
Dobrý den, před půl rokem mi byla dělána resekce kořene zubu, zub je občas citlivý a nad zubem to bylo opuchlé, ale měsíc od měsíce se to lepší, i pan zubař říkal že se zub po resekci léčí až půl roku. Jenže mě se teďˇuž podruhé během měsíce a půl udělala nad zubem na povrchu dásně asi dvoumilimetrová boulička s hnisem, který vyteče hned jek si přes dáseň přejedu párkrát kartáčkem. Mám strach že se resekce bude muset opakovat. Prosím poraďte, děkuji.
ilona
MUDr. Václav Kopecký
To Vám bohužel neporadím, přečtěte si mé odpovědi na toto téma. Předpokladem pro provedení resekce je dokonalé ošetření vnitřních prostor zubu – bez něj resekce nemá smysl, a pokud se udělá, je většinou už zbytečná. Opakovat endodontické ošetření po resekci sice lze, ale už je to velmi riskantní a s malou nadějí na úspěch. Pokud to není úspěšné, je potřeba zub odstranit a nahradit (nejlépe implantátem).
Resekce
Pane doktore, mohl byste mi vysvětlit proč nedoporučujete resekci?Vždyť přece zub je celý zaplněný a špička hrotu, kam se výplň nedostane je odstraněna. Napadená kost je vyfrézována a zánět odstraněn.Poté časem zaroste novou tkání.Takhle mi to vysvětluje má doktorka.Dělá to takhle již 15 let a má s tím dobré zkušenosti.Zajímá mě Váš názor, aby člověk neudělal chybu. Jiné zuby už mi nenarostou a nechtěl bych mít problémy s přiděláním implantátu. Děkuji za odpověď.
Honza
MUDr. Václav Kopecký
Pokud je zub čerstvě zaplněný, pouze se nepodařilo doplnit jeho špičku a ta se má odstranit, dala by se resekce akceptovat. Pokud je ale zub zdrojem zánětu pro okolní kost, tzn. buď bolí nebo je kolem něj nález na RTG snímku, případně i váček či píštěl, samotná resekce nemůže ničemu pomoci. Je velmi naivní si představovat, že zdrojem zánětu je pouze špička zubu, a jeho zbytek je sterilní. Je jednoznačně prokázáno, že pokud v zubu zůstane nějaká infekce, rozšíří se vnitřkem zubu velice rychle, v řádu hodin- takže za 1 až 2 dny je znovu infikován celý vnitřní prostor zubu. Představte si to tak, že do kosti je místo zubu zapíchnutá špinavá trubka, a Vy uděláte díru do kosti a kousek odřežete. Ze špinavé trubky se stane kratší špinavá trubka, která je ale stále zdrojem infekce, jen už v kosti drží mnohem hůře. A pokud se trubka nevyčistí, je zákrok k ničemu, pořád je tam ta špína – a naopak pokud se vyčistí, kost už není infikována a zhojí se sama, takže už není žádné zkracování potřeba. Samotný chirurgický zákrok může odstranit infikovanou kost kolem zubu, takže efekt může vypadat uspokojivě, ale pokud se neodstraní příčina, je to celé k ničemu. Já na rozdíl od Vaší lékařky nevím o nikom, kdo by měl s resekcemi dlouhodobě uspokojivé výsledky – samozřejmě to může v jednotlivých případech pomoci, ale koncepčně je to jako léčba zánětu zcela překonané. Mi to připomíná medicínu za dob Švejka – co neumím vyléčit, to uříznu. To co se sebou ale nakonec necháte či nenecháte dělat, záleží jen na Vás, proto bude dobré když si zjistíte názory co nejvíce odborníků – samozřejmě se mohou lišit, ale Vy budete mít více podkladů pro své rozhodování.
Resekce
prosím o co se jedná,když mi opakovaně nad horni 3 a 4 otéká dásen a vytéká hnis,zuby nebolí,jsou mrtvé a plné.
Marcela
MUDr. Václav Kopecký
Zuby je nutné otevřít a znovu ošetřit, nepodařilo se z nich odstranit zánět, který se z nich šíří do kosti a způsobuje popisované potíže. Návštěvu zubaře bych v takovém případě neodkládal. Předem podotýkám že jako léčba není vhodná resekce kořenů, ta ničemu nepomůže, pouze nové endodontické ošetření. Viz starší dotazy na toto téma.
Resekce
Dobrý den,mám 10dní po resekci 3dole.Je bez nervu a pod korunkou.Pro bolest vytržena 4vedle.Pod ní hnis,zasahující k 5.Rána se hojí dobře.Mám neustálý tlak ve 3.NaRTG není pod 3 žádný nález.Není možné, aby se zánět šířil po kosti a nebyl na RTG vidět. Nebo stačí čas a zub se uklidní? Pořád mi přetrvává ztuhlost brady a rtu. Nevím jestli to může být následek anestéze, nebo zánětu? Děkuji za odpověď Dostálová.
Marie Dostálová
MUDr. Václav Kopecký
Bohužel jen podle popisu nemohu Váš stav posoudit. Zánět na RTG snímku může být viditelný až po několika týdnech, ale v kosti asi je, vzhledem k několika sousedícím výkonům (předpokládám že berete antibiotika). Ztuhlost brady může být z otoku po zákroku, pokud by přetrvávala déle, může být pohmožděn nebo poškozen čelistní nerv. Pokud nebyl před resekcí ošetřen zubní kanálek, prognóza nebývá příliš dobrá. Více d předchozích dotazech na toto téma.
Resekce
DOBRÝ DEN.MÁM MALÉ LOŽISKO ZÁNĚTU NA KOSTI U DVOJKY V PRAVO.MUJ ZUBAŘ MI CHCE DĚLAT RESEKCI.JDE TO LÉČIT JINAK?DĚKUJI ZA ODPOVĚD
svobodova lenka
MUDr. Václav Kopecký
Samozřejmě je nejprve provést nové endodontické ošetření zubu (znovu vydesinfikovat a vyplnit kanálek. Resekce pak už obvykle není potřeba, naopak zkomplikuje další možnosti ošetření. Více viz dotazy na téma resekce.
Resekce
Trápím se už 2,5 roku se zánětem prostaty.Před 3 roky mi byl přeléčen zub a uzavřen.Nechal jsem si udělat celkový rentgen všech zubů a byl mi pod tímto zubem zjištěn váček.Zub mě ale nebolel. Nechal jsem si provézt resekci kořenového hrotu a teď to jsou 3 měsíce.Zub mě nebolí, ale cítím pod ním na zatlačení trochu bolest.Myslíte, že zánět se neodstranil?Setkal jste se někdy s tím, že by zub měl vliv na jiné záněty v těle?Ještě mi nebyl udělán kontrolní rentgen po resekci.Děkuji za odpověď Honza
Honza
MUDr. Václav Kopecký
Resekce nemůže odstranit zánět, odstraní pouze část postiženého zubu. Zub je potřeba buď dobře endodonticky ošetřit (což je po resekci velmi těžko proveditelné) nebo raději odstranit a nahradit implantátem nebo můstkem.
Resekce
Pod zubem na kterém je upevněn můstek se mi udělal před rokem zánět, následovala resekce. Nyní se zánět opakuje. Otekla mi dásen kolem zubu. Po rentgenu mi lékař doporučil vytržení s tím, že budu mít mezeru. Zarazilo mě, že mi nechtel dát antibiotika aby se alespon zkusilo zda zánět ustoupí, a to že mám mít mezeru, která bude vidět bez toho, že by mi byla udělána alespoň částečná třeba i snímatelná náhrada.Děkuji za odpověď
vera
MUDr. Václav Kopecký
Resekce není léčbou zánětu, proto Vám nemohla pomoci. Pokud zub dělá potíže, antibiotika mohou projevy dočasně zmírnit nebo odstranit, ale nemohou zub vyléčit – příčina tkví v zubu, a tam se antibiotika z oběhu nedostanou. Pokud se zub odstraní, měl by se vždy nahradit, nejen z estetických, ale zejména z funkčních důvodů – ať už implantátem nebo novým můstkem, nebo snímací protézou.
Resekce
Na horní 4 a 5 mám nasazené kovové čepy a při celkovém rentgenu bylo zjištěno, že mám nad nimi zánět (pouze to trochu cítím při máčknutí na tvář-již několik let stejné. Lze to řešit jinak než chirurgicky? Bylo mi řečeno, že mi bude dáseň rozříznuta a nějak ta cesta výš zavřena, aby se ten zánět nemohl dál šířit. Nevím, jestli jsem to dobře pochopila. Jaké mohou nastat komplikace? Děkuji
Foitová Dana
MUDr. Václav Kopecký
To jsem nepochopil ani já, nejspíš byla myšlena resekce, mé názory na tuto léčbu si přečtete ve starších příspěvcích. Podle mne je nutné kovové čepy odstranit a zuby přelíčit, jinak to stejně skončí jejich ztrátou.
Resekce
Vážený pane doktore, mám problém,nad dvojkou nahoře se mi utvořil váček,který už mám delší dobu.Mám jít na resekci,ale mám z tohoto výkonu jisté obavy.Můžete mi poradit.Děkuji předem Ivet
Iveta
MUDr. Václav Kopecký
přečtěte si starší příspěvky na téma resekce. Zub se musí nejprve dokonale endodonticky ošetřit, jinak nemá žádná resekce smysl. Zdroj infekce je totiž většinou v zubu, a ne v kosti kolem zubu – tam se odstraňuje zbytečně.
Resekce
Vážený pane doktore, můj zubař mi umrtvil zub a zaplnil kanálky v sedmičce a dal tam čep pro budoucí korunku, asi po měsíci, ještě před zbroušením zubu a nasazením korunky,zjistil z roentgenu,že je tam zánět,což bylo pozdě. Poslal mě na chirurgii do fakultky, kde mi mají udělat resekci a potom by mi tam dal korunku. Jaký na to máte názor? Platí se v tomto případě za resekci? Děkuji za Vaši odpověď.
Petra
MUDr. Václav Kopecký
Za resekci se neplatí, otázkou ale je, zda resekcí dokáží odstranit zánět, který v zubu zůstal. Já bych dal přednost odstranění čepu a opětovnému endodontickému ošetření kořene, což je jistější řešení než pokud o odříznutí části kořene, kdy musíte předpokládat, že infekce byla pouze tam a ne v ostatních částech kořene. Pokud kořenový čep odstranit nelze, lze resekci vyzkoušet jako poslední řešení před vytržením zubu. Více v předchozích odpovědích na téma resekce.
Resekce
Dobrý den pane doktore, asi 14 dní mě bolí zub, ze kterého mi paní doktorka před několika lety vyndala nervy. Pravděpodobně mám v jednom kanálku zánět, kousek kořene není vyplněný. Paní dr. mi již jednou zub přeléčila, ale nyní mam potíže opět. V současné době mi jako jedinou variantu nabízí resekci kořene a nebo vytrhnutí zubu. Přeléčení již údajně není možné, protože vložka v kořenu je příliš tvrdá, takže se do celého kořene již nedostane. Chci se zeptat, jestli existuje nějaká jiná možnost léčení. Na resekci jsem objednaná až za 14 dní a i během noci mám bolesti. Děkuji za radu.
Lenka
MUDr. Václav Kopecký
Jiné možnosti nejsou, ale když si přečtete starší příspěvky o resekcích, zjistíte, že tomu nejsem příliš nakloněn – naděje na úspěch je poměrně malá. Spíš bych hledal lékaře, který by se pokusil zub znovu přelíčit (i když samozřejmě nemohu odhadovat, jak doopravdy vypadá).
Resekce
Pane doktore ještě jste neměl čas mi odpovědět na minulý dotaz a už mám další.snad to nevadí.Bylo mi vyhrožováno resekcí 2 nahoře,rentgen však neukázal žádné změny.Zub mám mrtvý 8 let a před půl rokem jsem si nechala udělat metalo keram.korunku na svůj zub.Čep jsem odmítla.Nyní mám zub citlivý na poklep a když jsem venku a je chladno ,tak mě zub studí.Paní zubařka doporučuje vyčkat,že se to samo zklidní,že asi byl oslaben imunitní systém.Tělo se s tím musí srovnat.Trvá to už měsíc.Na kontrolu jdu 25. ledna.Pak asi nasadí antibiotika.Resekci zásadně odmítám.Jak dlouho,prosím Vás může tento stav trvat,aniž bych o zub přišla.Mám 34 let.Děkuji moc za odpověď.
Marcela
MUDr. Václav Kopecký
Na předchozí dotaz jsem již odpověděl, a ta citlivost na studené je u mrtvého zubu neobvyklá. Pokud na RTG snímku není ani žádný nález, nevím, co by bylo cílem plánované resekce. Zub může být rovněž po nasazení nové korunky přetížený, a příčina potíží může být pouze mechanická – pak by stačil malý zábrus. Jasnou příčinu ale nejsem bez vyšetření schopen zjistit (a často není jasná ani po vyšetření, nejsem žádný kouzelník, mnohdy se na příčinu potíží nepřijde – to ale není důvodem, proč by se po ní nemělo dále pátrat). Nejsem si jistý, zda pomohou antibiotika, a na jakou dobu – lze to ale zkusit, výsledek může být dalším diagnostickým údajem, který pomůže najít pravou příčinu obtíží. V drtivé většině případů to ale bývají ty kanálky.
Resekce
Dobrý den.Už 14 dní mám citlivou 2 nahoře.Zub je mrtvý,kanálky jsou vyplněny a mám nasazenou metalokeramickou korunku na svém obroušeném zubu.Paní zubařka provedla rentgen s tím,že když tam bude nález doporučuje resekci,že jiná možnost není.Na vašich stránkách jsem četla,že resekce by se neměla snad vůbec dělat,že stojí zato zub znovu otevřít a znovu kanalky pročistit a vyplnit.Když jsem resekci odmítla a žádala znova ošetřit kanálky odmítla, že už to nejde.A že mám mylné informace o resekci.Ta dojka je citlivá na poklep a na studené.Vitalita zubu je nulová.Může zub reagovat na počasí?Výsledek rentgenu ještě nemám.Můžu požadat o tento výkon jiného zubaře aniž bych odešla od svého.Jsem jinak u paní zubařky spokojená.Děkuji moc za odpověd.
Marcela
MUDr. Václav Kopecký
Příčinou potíží u mrtvého zubu je infekce vystupující ze zubu, a pokud není v zubním kanálku kořenový čep, považuji opakování ošetření za správný způsob léčby. Pokud v kanálku čep je, značně vzrůstá riziko nevratného poškození zubu při ošetření, tam lze připustit pokus o ošetření resekcí (i když má pouze limitovanou naději na úspěch). Trošku mne mate ale ta citlivost na studené – ta u mrtvého zubu není možná (čím by to zub cítil, když nemá nerv???) Buď Vás bolí ještě sousední zub (je potřeba je pečlivě vyšetřit), nebo nebyl nerv ze zubu dostatečně odstraněn, a pak by resekce stejně nepomohla (dvojka může mít ještě jeden malý kanálek na vnitřní straně zubu, který může být příčinou Vašich potíží). Samozřejmě můžete požádat o ošetření u jiného lékaře, pokud bude ochoten jej u cizího pacienta provést. Doporučil bych proto někoho bez smlouvy se zdravotní pojišťovnou, tam by neměl být žádný problém.
Resekce
Mohu používat genciánové kapky na potírání váčku (chobotu), který sem mi udělal nad zubem u kterého byla provedena před rokem resekce a ještě to není vpořádku ? Jde mi o to, abych tomu spíše neublížila, ale hnis se zmenšuje, dáseň lehce pobolívá.
Eva
MUDr. Václav Kopecký
Pokud si přečtete mé odpovědi na téma resekce, budete vědět, co si o tom myslím. Organická barviva Vám nijak neuškodí, ale také Vám nemohou pomoci – příčinou je infekce v zubu, která nebyla odstraněna, a provedená resekce další možnosti ošetření velmi zkomplikovala. Zub je potřeba buď otevřít a pokusit se jej přelíčit a zbavit infekce, nebo vytrhnout a nahradit implantátem nebo můstkem. Více možností bohužel není.
Resekce
V červenci mi byla provedena resekce horní dvojky a trojky, na obou mám korunky. Trojka je v pohodě, ale dvojka mě pobolívá. Můj zubař tvrdil, že se to usadí, že jsem tam velký váček, Mně se to však nezdálo A JELA JSEM SE ZEPTAT JINAM, KDE MI ŘEKLI, ŽE PROBLÉM TRVÁ, ALE NEZBÝVÁ NEŽ ZUB VYTRHNOUT, PROTOŽE NELZE PROVÉST ENDODONTICKÉ OŠETŘENÍ. KORUNKA JE NA ČEPU ,NEŠLO BY SE TAM PRÝ DOSTAT. CHCI SE VÁS ZEPTAT JESTLI TO OPRAVDU NĚJAK NEJDE. JISTĚ CHÁPETE, ŽE SE MI DO TRHÁNÍ DVOJKY MOC NECHCE. POKUD BY OPRAVDU ZUB MUSEL VEN, IMPLANTÁT LZE VSADIT PO RESEKCI ZA JAK DLOOUHOU DOBU? PŘED RESEKCÍ MI ZUBAŘ NAD OBA ZUBY DAL UMĚLOU KOST, PRÁVĚ PROTO, ABY V BUDOUCNU MOHLY BÝT VSAZENY IMPLANTÁTY, DĚKUJI VÁM ZA ODPOVĚD
hanka
MUDr. Václav Kopecký
Tak proč Vám zubař dělal resekce, když už počítal s tím, že stejně budou potřeba implantáty?????? Implantace do prostoru, kde byly resekce provedena, je problematická, někdy je potřeba vyčkat do zhojení kosti, ale záleží na individuálním posouzení. Pokud se prováděly resekce bez toho, že by došlo k endodontickému ošetření, bylo to zcela zbytečné a celkový stav to spíše zhoršilo. V případě Vaší dvojky se lze pokusit o sejmutí korunky, poté odstranění kořenové nástavby (často bývá natolik nekvalitní, že se ji podaří odstranit) a poté endodonticky přelíčit zbytek kořene (to je po resekci na hranici možného, lze se o to ale pokusit). Pacient ale musí vědět, že jde o maximálně rizikový výkon, který pravděpodobně skončí ztrátou zubu, a pokud dojde k prasknutí zbytku kořene, ihned se pokračuje extrakcí a plánuje náhrada implantátem. Chybějící zub lze esteticky krýt, pokud se s tím předem počítá, a v případě sporného výsledku je lépe vsadit na jistotu implantátu. Přesto všechno mám řadu pacientů, u nichž jsme se pustili do takřka neproveditelného ošetření, a jejich zub jim slouží dodnes (a le také mám mnoho takových, u kterých to nevyšlo).
Resekce
Vážený pane doktore, předem bych chtěl poděkovat za Vaší poradnu, kde omáháte mnoha lidem. A teď k dotazu. Ccca před rokem mi byla ošetřena šestka vlevo dole, zaplněny kanálky, uděláná kořenová nástavba a metalokeramická korunka( celková cena cca 13 000Kč.Ovšem už cca cítím každý večer v zubu tlak.Na RTG byl zjištěn váček u předního kořene. Můj zub prhlíželo 5 stomatologů na dvou známých pražských klinikách a všichni se shodli že kanálky jsou zaplněny velmi dobře a že mám bohužel smůlu.Bylo mi řečeno že poslední možností před implantátem je resekce, která by mohla pomoci( z cca 60%), neboť zub je jinak ošetřen dobře.Myslíte si že by tedy resekce mohla pomoci?Jelikož z předchozích dotazů na toto téma je patrno,že resekce skoro nikdy nepomůže. Za odpověď předem děkuji a přeji mnoho úspěchů. Tomáš
Tomáš
MUDr. Václav Kopecký
Nechci Vám brát iluze, ale resekce opravdu pomůže málokdy (nepodaří se odstranit zdroj zánětu). Na druhou stranu je Váš případ jednou s indikací, kde se lze o léčbu tímto způsobem pokusit. Já bych ale raději přesto doporučoval nejprve opakování endodontického ošetření a pokus o odstranění infekce, a pokud to nevyjde, raději odstranění celého kořene, a nové protetické ošetření – šance na úspěch by se tím zvýšila. Vždy ale záleží na anatomických podmínkách, a já jsem neviděl Vaše snímky, tak to nemohu relevantně posoudit.
Resekce
Dobrý den, rada bych znala váš názor na můj problem. Cca před měsícem jsem byla silněji nachlazená a poté mi začal problém s mým již "mrtvým" zubem-čtyřkou nahoře. Po návštěvě své zubní lékařky mi byl proveden RTG, kde byl identifikován zánět zřejmě u kořene. Měla jsem také v dásni píštěl. Dostala jsem antibiotika Dalacin-C a bylo mi řečeno, že pokud nezaberou, paní doktorka mi provede resekci. Mám již po dobrání, píštěl se zatáhla, ale stále mám pocit, že zub cítím.Sice jen občas,ale nemam z toho dobrý pocit. Proto jsem se objednala na další prohlídku a předpokládám ,že pokud zánět (váček) bude stále, půjdu na resekci. Přesto se chci poradit, zda bych neměla podstoupit ještě jinou možnost, než jít na tento zákrok. Děkuji za případnou odpověď.
Lucie
MUDr. Václav Kopecký
Viz mé příspěvky v archivu na téma resekce- samozřejmě máte jinou možnost- Příčinou váčku i píštěle je zánět vycházející ze zubu, a ten se neodstraní tím, že se kořen zkrátí. Antibiotika projevy zánětu zklidnila, ale v mrtvém zubu již není žádný krevní oběh, který by je zanesl až dovnitř zubu – proto Vás tohoto zánětu zbavit nemohou. Je potřeba znovu otevřít kořenový kanálek a zub vydesinfikovat a kvalitně endodonticky ošetřit – pokud se podaří zbavit se zýnětu v zubu, vyléčí se sám i váček a píštěl. Resekce by možnosti další léčby značně omezila, a bez popsaného ošetření nemá žádný význam, pouze urychlí ztrátu zubu.
Resekce
dobrý den,chtěla bych se zeptat,potřebovala bych udělat korunky nebo můstky(kořenové nádstavby)ale mám problém s váčky prodělala jsem 3 resekce na různých zubech částečně to pomohlo ale bolest je stále v podstatě celého chrupu.Nevím co dělat dál jestli korunky které by byly nutné ale brzdí mě docela častá bolest.děkuji za odpověd
ruzena
MUDr. Václav Kopecký
dobrý den,chtěla bych se zeptat,potřebovala bych udělat korunky nebo můstky(kořenové nádstavby)ale mám problém s váčky prodělala jsem 3 resekce na různých zubech částečně to pomohlo ale bolest je stále v podstatě celého chrupu.Nevím co dělat dál jestli korunky které by byly nutné ale brzdí mě docela častá bolest.děkuji za odpověd
Resekce
Dobrý den pane doktore,chtěla bych Vás poprosit o radu a názor. Na přelomu letošního roku mě byla umrtvena horní dvojka, kanálek zadělán pastou. Asi po dvou měsících zub začal po prodělané rýmě zlobit, lékař mě dal antibiotika, zub se uklidnil, to se opakovalo znovu v květnu a teď opět začal bolet. Na rentgenu se ukázal váček. Zubař mě dal antibiotika s tím, že mne odešle na resekci. Při pročítání Vaších odpovědí na dotazy mne zaujalo ondodontické ošetření zubů, tímto bych se Vás chtěla zeptat, zda by to bylo v mém případě vhodné, asi to můj zubař nedělá, tak zda ho mám požádat, aby mne místo resekce zaslal na tento zákrok. Trochu mám obavy z jeho reakce.Děkuji předem za Vaši odpověď.M.
Marie
MUDr. Václav Kopecký
Endodontické ošetření bylo bohužel i to, co Vám Váš lékař provedl, ale u Vás nebylo úspěšné (nemohu posoudit, nakolik bylo kvalitní). Pokud jste četla mé reakce na téma resekce, asi už víte, že jsou v drtivé většině zcela zbytečné (ale hradí je zdravotní pojišťovny). Váček je reakcí organismu na infekci, která se šíří ze zubu, a tu je potřeba odstranit opakovaným ošetřením zubního kanálku. Pak se zhojí i váček bez nutnosti neadekvátního chirurgického výkonu, který navíc výrazně zhorší možnosti další léčby. V tomto případě obrazně platí, že se z infikované roury vedoucí do organismu udělá kratší infikovaná roura, jinak se nezmění nic, pouze se urychlí ztráta zubu.





mobilní verze