Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

OnaDnes.cz

  • Čtvrtek 24. července 2014. Kristýna

Zubní poradna MUDr. Kopeckého

Bolest zubů
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, před 20ti dny mi vrtali šestku vlevo dole, teď mi trochu zalehlo ucho a bojím se že to má souvislost. Zub bolí na studené. Může s tím můj zubní lékař rychle něco udělat, jedu totiž za tři dny do zahraničí. Děkuji moc za odpověď.
Aneta
MUDr. Václav Kopecký
Asi už jste v zahraničí, a doufám, že jste lékaře navštívila – bolest je dostatečným důvodem. Zda s tím souvisí i zalehlé ucho, nemohu bez vyšetření posoudit.
Paradentóza
Dobrý den. Potřebovala bych znát Váš názor. Při prohlídce u lékaře mi bylo sděleno, že mám horní zuby "v pohybu" a že nastal atak paradentozy. Pan doktor mi doporučuje (po shlédnutí rtg snímku) některé zuby odstranit a na ty co ještě drží nasadit pevný můstek. Jsou ještě jiné možnosti?Existuje specializované pracoviště kam bych se mohla obrátit? Děkuji za odpověď.
Jana (45)
MUDr. Václav Kopecký
Ano, parodontologická léčba má svá pravidla, podle nich je třeba postupovat. Předně je potřeba léčit zuby, na které bude zhotoven můstek, a zastavit u nich parodontózní proces. Také byste měla už doživotně chodit k hygienistce, aby jste dala zubům šanci na přežití do Vašeho pozdního věku. A pracovišť zabývajících se léčbou paradentózy je myslím dostatek, stačí zapátrat ve Vašem okolí.
Rovnátka
Dobrý den. Mám na Vás malý dotaz.Včera jsem byla u zubního lékaře a on mi objednaj na příští měsíc na 10 raní hodinu a mám tam být do 12 hodiny.Už mám asi něco málo přes půl roku nastálo přilepené patro.Řekl mi,že mi nasadí zámky a oblouk.Budou to rovnátka na pevno?Prý to bude stát okolo 1600 kč.Kamarádka mi řekla,že když jí nasazovaly rovnátka na pevno stály jí prý kolem 3000 kč.Je to možné??A ještě mi řekla,že jí před tím dělaly otisky,ale mě je prý dějat nebudou.Mě je dělaly asi před půl rokem.Je to možné??A ještě malý dotaz.Kamarádka říkala,že pokaždý,když jí nasadí nové gumičky tak něco platí.A že jí každý 3 měsíce mění patro(vymění za nové).A jak dlouho mohu mýt rovnátka na stálo?Předem děkuji za odpověď.S pozdravem Iwetka!!
Iwetka
MUDr. Václav Kopecký
Bohužel ortodontická péče je natolik individuální, že vůbec nemohu posoudit, jaký zákrok je u Vás plánován. Rovněž plán léčby a způsob úhrad se může odlišovat, takže – zeptejte se svého lékaře, ten to ví nejlépe!
Etika ve zdravotnictví
Pane doktore, jste borec - klobouk dolů před Vámi. Musím ocenit,jak asertivně, vtipně a jasně odpovídáte všem pacientům, kteří by rádi do morku vysávali zdravotní systém (respektive peněženky nás všech) za "takové zbytečnosti" jako zubní výplně, náhrady atd. Nicméně jistě uznáte, že nic není černé a bílé. Jistě uznáte, že zejména lidé důchodového věku jsou v situaci, kdy celý život žili v jiném systému a pochopit změnu je pro ně většinou dost obtížné a konfrontace s přímými platbami je pro ně často nepochopitelná. Dokonce se mi již stalo, že na můj argument o "solidárním systému pojištění a čerpání pěněz z kapes nás všech" mi pacient vmetl, že "i za jeho peníze jsem já vystudoval".....:) Co by jste na to řekl Vy? Děkuji za odpověď.
mollaris
MUDr. Václav Kopecký
Že má pravdu, ale nejen za jeho peníze, také za peníze svých rodičů a všech ostatních. A ani pacient, ani já jsme s těmi penězi nehospodařili, proto je těžké teď hledat viníka, který zavinil, že ty peníze už nejsou. Zdravotnictví má velmi omezený rozpočet, ze kterého mu lze vytrhnout zub a zhotovit bezplatně snímatelnou protézu, takže bez zubů nebude, ale ostatní už je nadstandard, na který ze společného rozpočtu nezbývá. Kde nic není, tam ani ministr zdravotnictví nebere, a i když zuby rozhodně nepokládám za zbytečnosti, pokud chce lepší než ten standard, nezbude mu než si je sám zaplatit. Protože jiná kolektivní volba by například byla – budeme všem platit zuby, ale pacienty s infarktem necháme zemřít – do rozpočtu veřejných financí se tak také vejdeme, a třeba na tom stát ještě něco vydělá. A z tohoto pohledu ty zuby přece jen tak důležité nejsou. Navíc si myslím, že většina tazatelů se nesnaží zdravotní systém vysávat – jsou to převážně lidé, kterým nepomohl či neodpověděl jejich lékař, a proto hledají pomoc jinde. A také doufám, že jim dokážu smysluplně vysvětlit, proč si to či ono musí zaplatit sami, i když na to mám většinou k dispozici pouze pár řádek, namísto luxusu osobního rozhovoru - tu šanci měl jejich lékař, ale kdyby ji využil, nemuseli by se obracet na mne. Takže jenom v systému a penězích ta chyba asi nebude.
Dětské zuby
Dobrý den pane doktore, dcera má 5 let. Všech 20 mléčných zoubků. Dnes při jejich čištění jsme zjistili, že se ji prořezává šestka vpravo dole. Nic ji nebolí, jen měla v pusině trošku krve při to čištění. Je v pořádku, že se ji již nyní prořezává další zoubek? Děkuji Vám za odpověď.
Monika
MUDr. Václav Kopecký
Je to zcela v pořádku, jde o normální průběh prořezávání, a i časově je v normě. Nezapomínejte zoubek čistit už při prořezávání, teď je nejohroženější, právě proto že je přirozeně špatně čistitelný.
Etika ve zdravotnictví
Dobrý den. Velice mě překvapila jedna vaše odpověď z 18. února 2007. Není to otázka, jen takový postřeh. Tehdy jste napsal, že jako pacient jsem vlastně lékařův zákazník. To bych velmi ocenila, část léčby (protože také platím zdravotní pojištění) bych si ráda uhradila, protože z důvodů neprofesionálního chování a ignorance většiny lékařů k nim již nechodím, což ohrožuje mé zdraví. Přesto - ač je to tedy podle vás výhodné pro obě strany, lékaři se označení vztahu s pacientem jako vztahu zákazník - poskytovatel služby často velmi brání. A když na to poukazuji, odporují mi.
Ludmila
MUDr. Václav Kopecký
Dobrá, možná je lépe používat označení klient, označení pacient se mi moc nelíbí, evokuje že je někdo nemocný, a to přece není. Označení zákazník také není úplně přesné, protože to jste například u kadeřníka, tam si můžete říct, jak to chcete, to u lékaře není vždycky úplně možné. V praxi je to ale asi úplně jedno, záleží na tom, jak Vás lékař vnímá, a ne jak Vás označuje. Protože pokud ve Vás nevidí kromě pacienta i zákazníka a klienta, měla byste se poohlédnout po jiném lékaři. Nic na tom nemění ani stav pokrouceného českého zdravotnictví, kdy lékaři pracují zavaleni prací mnoho hodin více než by měli, za mzdu, která odpovídá práci automechanika – je sice snadné to odsoudit nebo naopak svést na nedůstojné pracovní podmínky, ale určitá etika by se ze vztahu mezi lékařem a jeho zákazníkem neměla nikdy vytratit (vidíte, teď to byl zase zákazník, asi to opravdu není podstatné).
Hygiena
Preji hezky den.Je mi 33let,se zuby jsem nemela problemy,nyni po onologicke lecbe,mi opakovane vypadla plomba,tvori se mi kazy pod plombou a tvori se mi zubni kamen.Zuby si cistim 4-5denne,vzdy po jidle,pouzivam mezizubni kartacek a ustni vody Elmex nebo kloktadlo Tamtum Verde.Lekarka mi zdelila ze vse delam zpravne,bohuzel problemy se zuby budu mit i nadale-z duvodu onkologicke lecby.Opravdu se s tim musim smirit?Nechce se mi tomu verit.velice vam dekuji za odpoved.
Klara
MUDr. Václav Kopecký
Bohužel neznám podrobnosti o Vašem stavu, tak můžu jen odhadovat, ale také bych se tím nechtěl smířit. Příčin může být více, od agresivních bakterií v ústech po nedostatek slin (a řada jiných). Měla byste chodit k dentální hygienistce na pravidelné profesionální čištění, kámen by se Vám tvořit neměl. A pokud se zub kvalitně opraví a vy jej budete pečlivě čistit, neměl by se ani kazit. Asi jste přežila už horší věci, tak věřím, že i tohle dokážete vyřešit.
Bělení
Dobry den, chtela bych se zeptat, jak funguje beleni laserem. O kolik odstinu se zuby vybeli, jak dlouho vybeleni trva a vydrzi pokud jsem kuracka. Take me zajima priblizna cena. Dekuji
Jindriska
MUDr. Václav Kopecký
To se zeptejte někoho, kdo bělení laserem provádí. U nás to touto technikou neděláme, protože laser má velmi malé ohnisko působení, a bělení touto formou mi připadá neefektivní. Toto bělení je spíše okrajovým způsobem využití laserů v ordinaci, praktičtější jsou plazmové lampy s širokým záběrem – zuby vybělí až o 8 odstínů, a výsledek lze trvale udržovat.
Těhotenství
Dobrý den, jsem ve 26.týd.těhotenství a rozbolel mě zub, přesněji řečeno mám tam jen už kořen.Jedná se o zub 5 vlevo nahoře.Čekám 3 miminko a u všech těhotenství jsem na záněty trpěla.V tomto případě se však jedná o to, že na tomto, zubu mám udělaný můstek(3vlevo -0-5vlevo).Můstek mám na volno.To ale není podstata mé otázky, vlastně se chci zeptat, zda mi moje zubařka může tento bolavý ulomený "zub"(5 vlevo nahoře) vytrhnout i přesto, že jsem těhotná, nebo zda mi můžete říct, jak mi to bude léčit.Mockrát vám děkuji za odpověď a pevně doufám, že jste můj dotaz pochopil, pochopte, nejsem schopná myslet, opravdu mě zoubek bolí. Děkuji I.H.
Ilona Hordi
MUDr. Václav Kopecký
Záleží na stavu kořene, jestli jej lze ještě zachovat. Stav je potřeba řešit, právě proto že jste těhotná. Hlavně je nutné Vás zbavit zánětu a bolesti – buď vytržením kořene (ani v těhotenství to není problém), nebo jeho pročištěním a desinfekcí, a přípravou na další ošetření. Rozhodně běžte k zubaři.
Korunky a můstky
Dobry den, chci se zeptat na vas nazor: mam narok na zhotoveni noveho provizorniho mustku, kdyz nejsem spokojena s tim, ktery jsem dostala (jedna z korunek vubec nedoleha k dasni, takze mezi ni a dasni je nekolikamilimetrova dira, nehlede na barvu, ktera je o nekolik odstinu tmavsi, nez me ostatni zuby, proste zluta)? Upozornuji, ze mustek je na hornich prednich zubech a mam ho minimalne na mesic, nez se vyleci zanet, ktery byl pod jednou z korunek, a budou se moci nasadit stale keramicke korunky. Neumim si predstavit s timto tak dlouho fungovat, doslova se ted stydim otevrit pusu:( dekuji
Ema
MUDr. Václav Kopecký
Nejsem si zcela jistý ve věci právního nároku, provizorní můstek je funkční, nikoliv estetickou pomůckou. Na druhou stranu nevidím důvod, proč by nemohl být i hezký, a není ani tak drahý, abyste se se zubařem nemohla nějak dohodnout (na slevě apod.).
Ostatní
Dobrý den, chtěla bych si nechat vsadit(nalepit)kamínek na zub.Mohl byste mi prosím poskytnou informace. Kde si to můžu nechat udělat, kolik by to stálo a jaké to má nevýhody .. mockrát děkuji
Žaneta
MUDr. Václav Kopecký
Pátrejte ve svém okolí, a pokud jste z Prahy, tak třeba u nás. Cena záleží na tom, jaký kamínek si vyberete, a na způsobu uchycení – může to být od několika set do několika tisíc Kč. Nevýhody nejsou, jen se to nedá na rozdíl od jiných šperků odložit.
Korunky a můstky
Vazeny pane doktore,vcera vecer jsem si vsimla ,ze me nad pravou horni jednickou ustoupila dasen.Na prednich dvou zubech mam korunky.Dasne okolo jsou jemne do cerna zabarvene.Neboli jen me znepokojuje zvlastni ustup dasne.vypada to jakoby kousek dasne nekdo vyriznul.Pres noc se rana trosku zacelila ,ale mam obavy ze po daslim cisteni zubu se stav jeste zhorsi. Dekuji Vera
Vera
MUDr. Václav Kopecký
Pokud to bylo jen jednorázově, šlo o akutní zánět dásně. Kdyby ale dáseň měla tendenci od korunky ustupovat, mohlo by jít o netěsnost okraje korunky, a pak by bylo vhodné korunku předělat tak, aby k dráždění dásně nedocházelo.
Korunky a můstky
Pane doktore, po 15 letech mi můj pan doktor sundal korunky na 10 zubech, protože už se korunky hýbaly. Teď mám ale téměř 2 měsíce provizorní náhradu po dobu než mi všechny zuby pan doktor zreviduje, aby je opět mohl přikrýt novými korunkami. Zdá se mi však, že zuby, které nejsou provizoriem přikryty ( přední zuby)se začaly křivit, bohužel nikoli tak, jak bych se mi líbilo, spíše naopak. Je možné, že by to bylo v souvislosti s těmi provizorními zuby ( protože jsou trochu větší než ty korunky)?Děkuji Vám za odpověď. Lidka M.
Lidka M.
MUDr. Václav Kopecký
Pokud jsou zuby spojeny provizorním můstkem, příliš se pohybovat nemohou. Ty ostatní ale mohou reagovat na změnu kousacích poměrů, zejména pokud je krycí můstek vyšší a umožňuje ostatním zubům více pohybu než měly před tím. Upozorněte na to svého lékaře, provizorní můstek se dá zabrousit do původní výšky zubů.
Plomby
Dobry den, uz delsi dobu navstevuji zubniho lekare v Nemecku, kde i pracuji. Postupne mi vymenil vsechny cerne plomby za bile, zezacatku jsem byla rada, jenze po nejakem case mi prislo, ze bile vyplne moc dobre nedrzi a me navstevy jsou ted castejsi, navic mam dojem , ze i diry v osetrenych zubech jsou cim dal vetsi. Zajimalo by me, jestli jsou me domenky mylne nebo ne. Mam mensi zuby s celkem tenkou sklovinou a citlive. Premyslim o tom , ze si vyplne necham zase postupne vymenit na tmave, mozna by se me problemy vyresili , co si o tom myslite? predem dekuji za odpoved.
Renata
MUDr. Václav Kopecký
Viz dotazy na toto téma – každý materiál má jiné vlastnosti, které mohou být v dané indikaci výhodné či nevýhodné. Záleží hlavně na tvaru a rozsahu defektu v zubu, ale i na stavu a pevnosti zbývajících tvrdých zubních tkání, jaký materiál bude v té konkrétní situaci nejvýhodnější. Ideální materiál, který by byl univerzální na všechny indikace, zatím neexistuje, a proto záleží na lékaři, které vlastnosti potřebuje v dané situaci nejvíce, a podle toho zvolí materiál. Sám nemám bezhlavé výměny plomb jen z důvodu barvy rád, připadá mi to zcestné jako všechny ostatní ideologie hlásající jedinou správnou pravdu (doplňte si sama). Sám často dávám vedle sebe různé materiály, bílou plombu vedle tmavé, protože mi to připadá v dané situaci nejvhodnější, a pokud klient žádá pouze bílé plomby, upozorním ho, že to nemusí být nejvýhodnější řešení dané situace – pak jsou už případná rizika na něm.
Paradentóza
dobry den, jak se da odbornym osetrenim spomalit postup parodontozy? zubar mi diagnostikal velmi mirny stupen. vsimam si ze na spodni celisti mam trosku onbnazene krcky, jakoby sa kuze sesunula trosku niz. cistim si mezizubni prostory mikrokefkami asnazim se o hygienu, ale mozna existuje postup ktery by mi pomohl radikalne. dekuji
dada
MUDr. Václav Kopecký
Paradentózu je nutné zcela eliminovat, léčba má fázi hygienickou a chirurgickou. Hygienická fáze je obvykle zcela postačující, je potřeba zuby a dásně hloubkově vyčistit, odstranit ložiska infekce a usazených povlaků pod dásněmi, a umožnit znovupřihojení dásní k zubům. Tam kde se to nedaří, je možné provést chirurgický zákrok, stejně tak jako v případě nutnosti funkční i estetické korekce dásní (pokud je potřeba je „posunout“ směrem k zubnímu krčku). Ale u lehčích forem úplně stačí ta hygiena pod vedením hygienistky, nemoc se tím zcela ostraní.
Sliznice, afty, opary
Dobrý den. Na dásni, na zadní straně pod dolními zuby, jsem si jazykem vypátrala tvrdou nepohyblivou bulku, přijde mi snad i, že se zvětšuje. Nebolí a co jsem si vyčetla, je to určitě zhoubný nádor. Mám strach. Může to být i nádor nezhoubný, poraďte, prosím.
lucie
MUDr. Václav Kopecký
V této lokalizaci je to nejčastěji onemocnění slinné žlázy – vytvoří se v ní kamínek (stejně jako ve žlučníku či ledvinách), který ucpe odvodní kanálek, slina nemá kudy odtékat a slinná žláza se naplní a ztvrdne. Rozhodně byste to ale neměla podceňovat, je potřeba to vyšetřit a léčit, jako každé jiné nebolestivé i bolestivé zduření, právě aby se vyloučilo nádorové onemocnění. Léčba slinné žlázy záleží na velikosti kamínku, může být pouze konservační (dostatek tekutin, kontroly), nebo chirurgická (odstranění kamínku nebo slinné žlázy). Tak se nebojte a zajděte k zubaři, a příliš to neodkládejte, může se to zhoršit..
Ostatní
Dobrý den, nevím jestli mi můžete poradit, ale zkusím to:-) Je mi 20 a asi v 5 letech jsem měla překousnutý jazyk-asi na 14 stehů.Teď se mi ale stává, že při únavě nebo při náročném sportu přestanu cítit tu část jazyka před jizvou. Nevím přesně, jestli to má spojitost, ale jestli ano, tak dá se to nějak řešit? Děkuji moc za odpověď! Aneta
Anet
MUDr. Václav Kopecký
Asi to spojitost má, ale s radou léčbu se obraťte na neurologa, to je dotaz na něj, já Vám příliš neporadím.
Bolest zubů
Pane doktore, prosím o odpoved. Chapu,ze takto na dalku je tezke určite diagnozu, presto prosím o radu.Zhruba od prosince me zacaly problemy s dolni sestkou, sedmickou a mezizubním prostorem. Podotykam, ze navstevuji kvalitní soukromé zařízení, kde mají presný RTG a z obou stran techto dvou zubů mi byly nalezeny malé, nikterak hluboké kazy. Mimo jiné byl taktéž identifikovan paradentalni chobot, nicmene jsem absolvovala navstevu hygienistky, ktera neshledala vaznejsi problemy v tomto míste. Na sestku mi byla dána bílá výpln, na sedmičku amalgám. Od té doby ale toto místo dosti bolí, na skus výrazně šestka vč.reakce na výrazně teplé i studené, občas i samovolně..požadala jsem tedy o výměnu bílé plomby, na kterou bych mohla být přecitlivělá, proběhla tedy výměna za dočasnou jakousi provizorní ale opet "bílou"plombu a situace je prakticky stejná..jen o neco lepší..uz nevím, zda je chyba ve výplni, či v zubu, nervu,ale ze snímku není vyditelný žadny jiný defekt.Děkuji za radu.
Lucka
MUDr. Václav Kopecký
Problém nebude asi ve výplni, ale v zubním nervu – může v něm být zánět, i když není patrné, odkud se do zubu dostal. Je vždy těžké rozhodnutí, zda zbavit nervu zub, který nemá jasné příznaky poškození vnitřních tkání, a často se to raději řeší dlouhodobou provizorní výplní ze skloionomerního cementu (tu tam máte pravděpodobně teď). Pak záleží na trpělivosti pacienta, zda je ochoten to déle snášet, dokud se příznaky nezhorší a příčina není zřejmá. Pokud jsou ale potíže špatně snesitelné, mělo by se přikročit k preventivnímu ošetření, i když s rizikem, že příčina bude jinde, a pak bude potřeba ošetřovat ještě další zub. Bohužel to riziko je převážně na Vaší straně, někdy je určení skutečné příčiny problémů velmi obtížné (a ojediněle se ho vůbec nepodaří nalézt).
Bolest zubů
Musí vrtání zubů bolet? Mám právo dostat injekci?
aleš
MUDr. Václav Kopecký
Ošetření zubů nesmí bolet a na injekci máte právo - pokud má lékař smlouvu s pojišťovnou, hradí ji zdravotní pojišťovna, a na pracovištích bez smlouvy je to naprostá samozřejmost.
Rovnátka
Dobry den,muzete mi prosim rict jestli je normalni,kdyz pri odstranovani zamecku z fixnich rovnatek bylo lepidlo obrouseno a ted mam na vsech zubech stopy po ubrusovani?V trojkach jsou dokonce znatelne ryhy.Nezacnou se zuby kazit,kdyz doslo k poskozeni skloviny?Je mozne zuby potahnout nejakym materialem,aby byly opet hladke?Dekuji
Karel
MUDr. Václav Kopecký
Zbytky lepidla ze zubů je nutné odstranit, a pokud pevně drží, tak i šetrným zábrusem. Zuby by se pak měly vyleštit, aby zůstaly zcela hladké. Ani v případě nerovností ale nehrozí riziko, že by se zuby začaly na předních ploškách kazit. Myslím, že stačí zuby doleštit, a případě hlubších rýh je lze zaplnit kompositní pryskyřicí.
Hygiena
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli nevíte z jakého důvodu se mi na zubech tvoří černé tečky...Sem sice kuřačka ale kouřim méně než rok a myslim že se stravuji celkem dobře a ustní hygienu také dodržuji....Tečky se mi ale pořád rozšiřují,poradtě mi prosim z čeho by to mohlo být a zda se to dá nějak odstranit,děkuju za odpověd
Pavla
MUDr. Václav Kopecký
Jedná se o skvrna pigmentu v zubním povlaku – ten je po ztvrdnutí velmi odolný, a jen těžko se odstraňuje. Doporučuji profesionální čištění zubů u dentální hygienistky, plus nácvik takového čištění, aby se povlak pravidelně odstraňoval a nestačil ztvrdnout. A určitě by pomohlo také přestat kouřit, ale to je na Vás.
Dětské zuby
Dobrý den, mám tříletou dceru, ještě jsme nebyli na prohlídce ale chystáme se. Dětská lékařka nám řekla, že malá má předkus-má to vliv i na vývin stálých zubů/tzn. bude mít předkus i po prořezání stálých zubů/?
Hana
MUDr. Václav Kopecký
Vada se může i nemusí objevit i u stálých zubů, ale častěji se to opakuje. Ve třech letech už jste měli začít chodit k zubaři, a až začnou prořezávat stálé zuby (v 6 letech), měli byste začít chodit na kontroly i na ortodontii, aby se skusová vada včas korigovala.
zubní kaz
Pri vysetreni v zahranici kvuli vypadle vyplne v 5 nahore mi bylo receno ze se zub musi vytrhnout, protoze dira saha nad kost.Je to nutne? K zubari jsem sla okamzite, dira se mi zvetsit nemohla a v cesku mi to osetrili a vydrzelo to alespon pet let. Kdyz jsem v klidu, zub neboli. Dekuji za vcasnou odpoved.
Iva
MUDr. Václav Kopecký
To záleží na rozsahu defektu v zubu, a ostatních anatomických poměrech, paušálně nelze odpovědět.
estetické fasety
Pekny den, v mladi jsem mela fixni rovnatka, po jejich odstraneni mi zubar neocistil ze zubu to "lepidlo" a me se kolem stredu zubu udelali takove hnede flicky (nevim, mozna nedostatecna hygiena?). Kazdopadne od te doby mam ze svych zubu hrozny komplex, vypadaji (prestoze jsou rovne), tak zlute s hnedavymi flicky, jak na samotnych zubech, tak take mezi prednimi zuby. Nektere flicky vypadaji jako kazy, ale muj zubar mi rekl, ze mi s tim nic udelat nemuze. Take me trapi, ze i po vycisteni zubu mam stale neprijemny dech. Rada bych se tedy zeptala: 1) je mozne zuby nejak zbavit techto fleku a vybelit? 2) jak si poradit s neprijemnych dechem, prip. kdo mi muze poradit, zda se nejedna o nejakou infekci? 3) existuji nejaka soukroma centra, kde osetreni provedou? Jsem ze svych zubu opravdu nestastna a muj zubar mi v tomto pomoci nemuze a neni snadne se dostat do evidence zubare jineho. Samozrejme jsem ochotna vykony uhradit a zajet kamkoliv v ČR. Dekuji Ema.
Ema
MUDr. Václav Kopecký
To jsou dva problémy – pokud jde o vady na povrchu zubů, je možné je vyčistit a vybělit, eventuálně doplnit keramickými fasetami, aby byl povrch dokonalý. Potíže z dechem pomůže odstranit důkladné hloubkové čištění dásní, které Vám provede dentální hygienistka. Původ zápachu může být i v infekci, tu lze ale zjistit pomocí DNA testů bakterií, které žijí pod Vašimi dásněmi. Tyto testy i uvedenou léčbu je možné provést na našem pracovišti, ale jistě je více center, kde podobnou terapii provádějí – záleží odkud jste a kam je pro Vás pohodlně dojíždět.
Bolest zubů
Dobrý den,ze 7čky mi paní doktorka odstranila amalgám, protože zub bolel. Údajně zub vyčistila a nahradila amalgám nějakou pryskyřičnou hmotou(blíže nevysvětlila) za kterou jsem zaplatila 450,-kč.Jelikož nepříjemné pocity přetrvávaly zašla jsem k ní znovu.Tuto plombu odstranila, nahradila amalgámovou aniž se mně zeptala. Nadále mám pocit, jako když tam někde vniká vzduch, když se nadechuji a trvají dál nepříjemné pocity.Zaplatila jsem plombu, kterou nemám, zub bolí dál a jsem už z toho otrávená už se mi k ní nechce. Co dál? Chybí mi horní jednička, dásně mám zdravé,uvažuji o náhradě.Chtěla bych to řešit spíš levněji. Nemám x tisíc na draho náhradu, můžete mi poradit nějakou levnější variantu? Děkuji a hezký den.
Eliška
MUDr. Václav Kopecký
Bohužel nemohu, zubní péče je enormně nákladná, za desetikoruny či stokoruny se dělat nedá. Levnou variantou je pouze trhání a zhotovení snímací protézy, to lze uhradit ze solidárního zdravotního pojištění, i když to také stojí několik tisíc. Vše ostatní ale už je za vlastní úhradu.
Paradentóza
Dobrý den. Můj zubní lékař mi při prohlídce sdělil, že zubní zuby "mám v pohybu", melou se. Prý se objevil opět atak parodontózy.Poslal mne na rtg celé čelisti a doporučil mi protrhání předních horních zubů které se melou a následně nasazení pevného můstku. Prosím o vysvětlení, zda tímto způsobem se zabrání postupnému vypadávání zubů které by prý časem vypadaly a zda existuje ještě nějaké jiné řešení, jak přední horní zuby zachránit. děkuji.
Jana
MUDr. Václav Kopecký
To nemohu bez vyšetření posoudit, pokud ale máte paradentózu, měla by se co nejdříve vyléčit. Měl byste začít navštěvovat dentální hygienistku, nechat si udělat parodontologické vyšetření, a pokračovat ve standardní léčbě, jinak přijdete postupně i o další zuby – a můstek na tom nic nezmění.
Resekce
Pod zubem na kterém je upevněn můstek se mi udělal před rokem zánět, následovala resekce. Nyní se zánět opakuje. Otekla mi dásen kolem zubu. Po rentgenu mi lékař doporučil vytržení s tím, že budu mít mezeru. Zarazilo mě, že mi nechtel dát antibiotika aby se alespon zkusilo zda zánět ustoupí, a to že mám mít mezeru, která bude vidět bez toho, že by mi byla udělána alespoň částečná třeba i snímatelná náhrada.Děkuji za odpověď
vera
MUDr. Václav Kopecký
Resekce není léčbou zánětu, proto Vám nemohla pomoci. Pokud zub dělá potíže, antibiotika mohou projevy dočasně zmírnit nebo odstranit, ale nemohou zub vyléčit – příčina tkví v zubu, a tam se antibiotika z oběhu nedostanou. Pokud se zub odstraní, měl by se vždy nahradit, nejen z estetických, ale zejména z funkčních důvodů – ať už implantátem nebo novým můstkem, nebo snímací protézou.
Resekce
Na horní 4 a 5 mám nasazené kovové čepy a při celkovém rentgenu bylo zjištěno, že mám nad nimi zánět (pouze to trochu cítím při máčknutí na tvář-již několik let stejné. Lze to řešit jinak než chirurgicky? Bylo mi řečeno, že mi bude dáseň rozříznuta a nějak ta cesta výš zavřena, aby se ten zánět nemohl dál šířit. Nevím, jestli jsem to dobře pochopila. Jaké mohou nastat komplikace? Děkuji
Foitová Dana
MUDr. Václav Kopecký
To jsem nepochopil ani já, nejspíš byla myšlena resekce, mé názory na tuto léčbu si přečtete ve starších příspěvcích. Podle mne je nutné kovové čepy odstranit a zuby přelíčit, jinak to stejně skončí jejich ztrátou.
Osmičky
Dobry den, dneska jsem se dozvedela, ze je nutne mi vytrhnout osmicky. Pocitala jsem s tim. Zubarka mi dasne nad osmickou upalila na konci lonskych prazdnin. Od te doby me to parkrat bolelo. Zub mi vsak nevyrostl ani o kousek, protoze nema kam a tlaci me do kosti. Mozu se zeptat na zpusob, jakym mi bude zub vytrhnut? Mam z toho hrzny strach.
Monca
MUDr. Václav Kopecký
Nebojte se, je to rutinní výkon, nijak obtížný. Zub se v kosti uvolní, případně se rozřízne na více částí, a vyjme se z kosti. Vše záleží na konkrétním postavení zubů, detaily jednotlivých technik jsou nad rámec této poradny.
Osmičky
Dobrý den pane doktore.Rád bych vám položil otázku.Jak se pozná že roste zub moudrosti?Děkuji předem za odpověd
Milan
MUDr. Václav Kopecký
Bolí, nebo se objeví prořezaný hrbolek na sliznici.
hledám zubaře
Dobrý den, již dvakrát jsem Vám posílala email s dotazem týkajícím se přijetí do vaší péče, ale stále jste mi neodpověděl. Jak mám tedy postupovat abych si mohla nechat vytrhat všechny zuby a dostala snímatelné náhrady? Předem děkuji za odpověď
Irena
MUDr. Václav Kopecký
Myslím, že jsem Vám odpovídal osobně, ale pokud Vám odpověď nedorazila, objednejte se telefonicky na konzultaci.
Bolest zubů
Dobrý den, pane doktore – prosila bych Vás o radu. Moje zubařka mi předělávala plombu na šestce vlevo dole a pětce vlevo nahoře. Asi za čtvrt roku jsem prodělala virózu, kdy mě v noci bolela levá půlka hlavy. Pak to přešlo a znovu se to opakovalo při další viróze. Bolest hlavy opět přestala, ale zmíněné zuby byly čím dál citlivější na studené. Šla jsem k zubařce, horní 5 mi přeléčila, v zubu jsem měla týden provizorní výplň s mumifikací, proběhlo čištění kanálků, bez problému. Následovala dolní 6, bylo to bolestivější, opět jsem dostala provizorní výplň, ale za dva dny mě začal zub bolet, nejvíce na skus a při čištění mezizubní nití kolem 6 (pulzování jakoby v dásni). Po zcela bezbolestném vyčištění kanálků (včera) tato „jiná“ bolest přetrvává. Dostala jsem na 5 dnů antibiotika Deoxymykoin, dnes je beru druhý den, ale nic se nemění. Bolest je stejná už týden, nejvíce na skus a také při stisku dásně mezi 6 a 7. Mohl byste mi prosím poradit, co dělat, když bolest neustoupí? Moc děkuji!
Zuzana B.
MUDr. Václav Kopecký
Bohužel, najít příčinu obtíží je často problematické, a někdy se to nemusí podařit vůbec, jindy to trvá poměrně dlouhou dobu. Podle popisu se lékařka snaží vyloučit jednotliví možné příčiny, dokud nenajde to pravou. A antibiotika plně zaberou až za několik dní, druhý den je na hodnocení brzy. Víc Vám bez vyšetření říct nedokážu.
Bělení
Dobrý den, pane doktore chtěla bych se zeptat na dvě otázky.Zda si mohu nechat vnitřně vybělit mrtvý zub i v době kojení a pokud bych se chtěla objednat na Vaší kliniku, tak jestli musím nejprve podstoupit celkovou prohlídku zubů a nebo se mohu přímo objednat jen na tento zákrok. Děkuji za odpověď.
Edita
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, kojení není žádnou překážkou pro bělení zubů (ani naopak). Pokud byste chtěla přijít k nám, doporučujeme předem vyšetření a RTG snímky, abychom věděli, co nás v zubu čeká, a zda bude požadovaný výkon vůbec možný (ne vždy to jde), případně jaké jsou možné alternativy a komplikace.
Dětské zuby
Dobrý den,dceři 6 let rostou dolní dva řezáky ale mléčné zuby ještě nevypadly. Teď je zrovna nemocná a zubaře můžeme navštívit tak za 14dní. Není to dlouhá doba aby nové zuby narostly nějak moc křivě?
Milena
MUDr. Václav Kopecký
Ne, během dvou týdnů se nic nestane, ale pak bude lépe, když necháte mléčné zuby odstranit.
Osmičky
jak dlouho budu asi na sále když mi budou trhan všechny 4 zuby moudrosti?Zubař říkal že několik desítek minut, a klik stehu asi budu mít na 1 zubu? Děkuji za rychlou odpověď
Pavla
MUDr. Václav Kopecký
To není časovka, na to neumím odpovědět – jak dlouho trvá oprava auta, a kolik šroubků je potřeba vyměnit???
estetické fasety
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli si můžu dát udělat keramické fazety na 2 řezáky,které mám trochu zasunuté. V dětství mě ortodontistka nedala rovnátká, prý to nepotřebuji.Ale esteticky to nevypadá pěkně.Teď je mi 30 a nechci chodit s rovnátky. Dělá to i zubař nebo ortodontista?Děkuji.
Bartkova
MUDr. Václav Kopecký
Keramické fasety zhotovují jen někteří zubaři, a teoreticky je to možné – záleží ale na individuálním posouzení. Většinou to ale nebývá problém.
Implantáty
Pěkný den, je mi 25 let a musela jsem si nechat vytrhnout zlomený zub. Bohužel to byla šestka. chtěla bych prosím poradit jak dál postupovat.Mezeru tam určitě nechci.Co bude pro mě v mém věku nejlepší( myslím i do budoucna).Děkuji za odpověď Alča
Alča
MUDr. Václav Kopecký
Máte dvě možnosti – můstek nebo implantát (snímací protézu nepočítám). Ve vašem věku rozhodně doporučuji implantát – nepoškodíte si okolní zuby a bude Vám sloužit celý život. Více v ostatních příspěvcích na toto téma.
Osmičky
Dobrý den, zubař při vytržení osmičky zjistil, že mi v ústech narostla devítka,pokoušel se jí odstranit operativně, ale bezúspěšně. Nemohu mít v budoucnu nějaké komplikace? Děkuji
Dáda
MUDr. Václav Kopecký
Obvykle ne, většinou zůstane v kosti po celý život, a nijak nezlobí.
Bolest zubů
Dobrý den! Chci se zeptat, jesli je normální, že mě bolí zub i měsíc poté, i když je spraven a vyplněn? Myslela jsem, že již zpravený zub by neměl bolet, pokud ovšem nemá kaz.
Eliška
MUDr. Václav Kopecký
Normální to není, ale stává se to. Musíte znovu k zubaři.
Hygiena
Dobrý den, jde dělat airflow s nasazeným fixním aparátem?
Lucie
MUDr. Václav Kopecký
Ano.
Osmičky
Dobrý den, před 4 dny jsem byla na vytržení pravé osmičky, současně s tím mi prováděli i tzv. štěp na předních spodních zubech. Vše je docela v pořádku, až na to, že v pravé části na krku pod bradou, se mi udělala tvrdá boule, kterou nemohu pomalu ani zmáčknout (dělá mi velký problém kvůli tomu polykat). Tak se chci zeptat jestli je to normální, jinak zašité rány mě nijak nebolí. Děkuji za odpověď.
Osmičky
MUDr. Václav Kopecký
Doufám že už je vše v pořádku, tak krátce po výkonu se podobné potíže vyskytují, je ale nutné je ukázat Vašemu lékaři. Kromě otoku se může udělat i absces (nahromadění hnisu nebo infikované krve jako v modřině), a ten je potřeba chirurgicky ošetřit - vypustit. Namístě je v těchto případech také antibiotická léčba.
Paradentóza
DObrý den, ám na vás dva dotazy. Měl jjsem zánět na dvojku dole a po čase mi tento zub "zčernal". Musím ten zub nechat nahradit, nebo je jiné řešení,aby měl zase stejnou barvu? Jak poznám paradontźu?Spodní jedničky, dvojky a trojky se mi během 8 let cca o 3 mm odhalily, podle dr to nic není, ale mě to normální nepřijde, je možné, že je to "uzdičkou"? Občas mě u těchto zubů "svědí dásně".
Petru
MUDr. Václav Kopecký
O tom byste se měl poradit se svým lékařem a svou dentální hygienistku. Tmavý zub lze vybělit, nebo doplnit fasetou či korunkou, a paradentozu odhalí parodontologické vyšetření.
Rovnátka
Dobrý den.chtěla sem se zeptat jestli existujou i ty skoro neviditelný rovnátka??Rovnátka mám mít taky,,ale nevím moc se mi do nich nechce i když to teďkom má skoro každej a výsledek by měl být lepší.Nedovedu si to vůbec na sobě představit.
ve.....
MUDr. Václav Kopecký
Ano, existují rovnátka z průhledného plastu, ale vždy záleží na indikaci a vlastnostech, které od nich požaduje Váš lékař.
Rovnátka
Dobrý den, příští týden mi budou dávat rovnátka i na spodní řadu zubů a mám obavi aby nebyly komplikace protože mám na zadních zubech bílí povlak u dásní ale povlak je bílí a vjetšinou prí bývají do žluta ale když jsem před týdnem byla u zubařky nic mi neřekla tak jse ptám jestli je to špatným čištěním zubů nebo co to je vlasně je? Děkuji (prosím odepište brzy
Lucie
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den Lucie, brzy sice odepsat nestíhám, ale snad Vám poradím. Povlaky na zubech nemají co dělat, a pokud máte rovnátka, jsou obzvlášť nebezpečné. Určitě si najděte dentální hygienistku, a choďte k ní po celou dobu ortodontické péče (normální je chodit k ní celý život). Bude udržovat Vaše zuby čisté, a naučí Vás techniky čištění jak zubů, tak i rovnátek.
Osmičky
Synovi je 22let,má zuby zdravé, rovné a bez jediné plomby.Lékař mu dnes vytrhl dolní osmičku,která byla sice zdravá,ale kolmo utlačovala sedmičku.Vytržení bylo plánované,ale nechápu,proč mu zároveň neplánovaně vytrhl i zdravou osmičku nahoře.Argumentoval prý tím,že horní zub by byl náhle volně.Jenže,mně je padesát,bez jedné dolní osmičky jsem už dvacet let, problémy s kousáním nemám a nikdy mi nikdo odstranění jiných osmiček nenabídl,naopak,mám je zaplombované.Myslím,že zub se klidně mohl odstranit později,až když by nastaly problémy.Pokud by nastaly. Odstraňujete i Vy také oba zuby současně?Děkuji za odpověď.
Jitka
MUDr. Václav Kopecký
Odstranění protilehlého zubu bylo indikované, i když nemuselo být prováděno nutné v téže návštěvě. Protější osmička by opravdu neměla do čeho kousat, začala by povylézat, a po obnažení krčku by se začala i kazit. Problémem je, že když by došlo k problémům, byl by už kazem velmi pravděpodobně napaden i kořen sousední sedmičky, a často je pak nutné trhat místo jednoho zubu dva. Proto je vždy lepší udělat to včas, dokud ještě žádné problémy nejsou.
Bělení
Dobrý den,byla jsem u zubařky na bělení laserem,účinek byl však nulový.Ptala jsem se na jiný způsob bělení,zubař praktikuje bělící gel na domácí použití - udělá v ordinaci pouze otisk.Gel by se měl aplikovat na noc.Jenže spát s aplikátorem v puse mi nepřipadá zrovna bezpečné..Nevíte o jiných metodách bělení u odborníka? děkuji
Anička
MUDr. Václav Kopecký
Technik bělení je celá řada, a laser není úplně ideální (paprsek zabírá jen minimální plochu). Podívejte se na naše stránky na metodu bělení ZOOM (http://www.cistezuby.cz/zoom.php), nebo si najděte obdobnou starší techniku BriteSmile.
Rovnátka
Prosím pěkně o radu na dotazy ohledně rovnátek. U nás nikdo nikdy rovnátka neměl. 27. března jdu na rovnátka. Pokud budu nosit na pevno, prosím popište jak to probíhá. Já se bojím že to bolí. Jak dlouho to přibližně trvá? Nevadí rovnátka klukům? Nerozříznu si o ně jazyk nebo ret? Jak ta návštěva PŘESNĚ probíhá???
Klaris
MUDr. Václav Kopecký
Viz dotazy na toto téma – většina věcí, na které se ptáte, je individuální – záleží na konkrétní ortodontické vadě. Ptejte se důkladně svého ortodontisty!!!!!! (A pro uklidnění – jazyk a ret si nepořežete, po úvodním návyku to nebolí, a klukům to rozhodně nevadí, je to sexy!!! Britney Spears je nosila na vrcholu své kariéry, tak Vy se s tím taky nějak poperete).
hledám zubaře
Dobrý den.mám dotaz jsem z Ostrvy a chtěla bych se zeptat zda je tady někde zařízení jako to vaše.Jsem totiž nespokojená s mou zubní lekařkou děkuji
Martina
MUDr. Václav Kopecký
To bohužel nevím, musíte pátrat. Ale řada pacientů k nám jezdí i z Ostravy - je to pouze Vaše volba.
Osmičky
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat jak se provádí zákrok při zaklíněné osmičce ktera tlačí na sedmičku.a je nutny zákrok žádne bolesti nejsou děkuji
RŮŽENA
MUDr. Václav Kopecký
Zákrok je nutný, a není nijak dramatický – záleží na konkrétním postavení zubů, detaily jednotlivých technik jsou nad rámec této poradny.
Korunky a můstky
Kovova korunka na horní 7. Po roce a půl odpadla,v korunce jsou na plošce 2 malé dírky,zřejmě byla probroušená už při nasazování (nebo téměř probroušená a pak prokousnutá)a i přes důkladnou hygienu se dovnitř dostávaly nečistoty a vlhkost.Lze korunku znovu nasadit,musí se udělat nová korunka podle staré nebo i znovu otisk?Mám obavu, abych o zub úplně nepřišla - jak dlouho může celá procedura trvat?Zub je "mrtvý" ještě před nasazením korunky. Děkuji za radu.
Ivana
MUDr. Václav Kopecký
Pokud je korunka mechanicky poškozena, je jednoznačně nezbytné zhotovit novou, jinak zub nechrání, ale ohrožuje.





mobilní verze