Ona
Chutné jídlo, které pěkně voní a lákavě vypadá, uspokojí náš žaludek v daleko menším množství.

Chutné jídlo, které pěkně voní a lákavě vypadá, uspokojí náš žaludek v daleko menším množství. | foto: Profimedia.cz

Zpestřete si dietu bylinkami. Zůstanete déle syti

  • 2
S redukční dietou se pojí předsudky, že jídlo je bez chuti. Opak je ale pravda. Objevte, jak vám jídelníček pomohou zpestřit bylinky. I Markéta, Helena a Petra z našeho projektu Hubneme pro zdraví chuť a další výhody čerstvých bylinek náležitě ocenily.

"Chutné jídlo, které pěkně voní a lákavě vypadá, uspokojí náš žaludek v daleko menším množství než potraviny bez chuti," říká Gabriela Knosová z brněnského Institutu kompliment, který dámám do Vánoc pomáhá dosáhnout jejich vysněné váhy.

Hubněte o wellness pobyt

1. Založte si na OnaDnes.cz vlastní blog a do prvního příspěvku vložte svou aktuální fotografii celé postavy. Zapisujte do poloviny prosince, jak hubnete s námi, popisujte, v čem je váš problém, co vás naopak baví a jak vám jdou kila dolů.

2. Další možností, jak se zúčastnit soutěže, je poslat příběh i s fotografiemi před hubnutím a po něm na e-mail: zdravi@idnes.cz

3. Na závěr našeho seriálu Hubneme pro zdraví vybereme jednu z vás, která byla nejaktivnější a zároveň jí hubnutí nejvíce prospělo. Ta od Institutu kompliment získá víkendový wellness pobyt pro dvě osoby v luxusním wellness & spa hotelu Augustiniánský dům v Luhačovicích.

4. Kdybyste si na blogu nevěděly s něčím rady, napište nám blogona@idnes.cz.

Bylinky mají navíc nízkou energetickou hodnotu, ale vysoký obsah vitaminů, minerálních látek a čerstvé obsahují i mnoho enzymů.

"To ale nejsou jediné důvody, proč je klientům doporučujeme. Dělají jídlo chuťově plnějším. Díky tomu se rychleji zasytíte a sytí zůstanete delší dobu," vyjmenovává výhody bylinek Gabriela Knosová.

Důležitější je vůně

Věděli jste, že když vám něco chutná, souvisí to více s vůní než chutí? Vnímání chuti až z osmdesáti procent ovlivňuje vdechování příjemné vůně jídla. Další důvod, proč si jídlo ovonět bylinkami.

Vyzkoušejte například rajčatový salát s petrželovou natí - nakrájejte dvě rajčata na osminky, přidejte polévkovou lžíci zakysané smetany a nadrobno nasekanou petrželovou nať. Nebo zkuste petrželovou nať využít netradičně a zkombinujte ji s banánem. Objevíte tak velmi zajímavou chuť.

Bylinky můžete použít i k přípravě drinků. "Oblíbený je osvěžující nápoj s čerstvými mátovými lístky nebo petrželovou natí či meduňkou," říká Gabriela Knosová.

Pro zpestření pitného režimu přijdou při hubnutí vhod i čaje z čerstvých nebo sušených bylinek. Samozřejmě bez přidaného cukru a v množství dva až tři šálky denně.

Bylinky v kuchyni

Petržel - polévky, pečené a dušené maso, vaječné pokrmy, saláty, luštěninové omáčky
Bazalka - polévky, saláty, nálevy, omáčky, pečená masa, rybí pokrmy, rostlinné octy
Pažitka - bramborové, fazolové, hrachové a masové polévky, okurkové, bramborové, francouzské, masové a míchané saláty, pečené maso, vaječné, máslové a tvarohové pokrmy a omáčky
Rozmarýn omáčky - skopové maso, pečené zvěřinové a drůbeží maso, nádivky, houbové výrobky, octové rybí výrobky
Saturejka - zelná jídla, saláty, masové a houbové pokrmy, bramborové pokrmy, omáčky. Při nakládání octových a vodových okurek se hodí i jako náhrada černého koření
Šafrán - na obarvení masové polévky, těstovin, másla, sýru, vína a pečiva
Yzop - do bramborového, celerového, petrželového rybího a masového salátu, do pečení a marinád
Celer - polévky, saláty, octy, masné, vaječné, tvarohové a máslové pokrmy, omáčky
Bobkový list - polévky, omáčky, octová jídla, pro nakládání kyselých okurek a zelí, pro marinování ryb
Česnek medvědí - čerstvé listy se nadobro pokrájí jako pažitka nebo petržel a dají se na chléb, do polévek, salátů a masitých jídel
Koriandr - pečené maso, omáčky, marinády, pro nakládání zelí a okurek, zeleninové saláty a jogurtové zálivky
Kopr - omáčka, vařené maso, masové halušky, rybí pokrmy, saláty, houbová omáčka, pomazánky, zákusky, pro nakládání okurek a zelí
Libeček - polévky, saláty, omáčky
Majoránka - polévky, dušená zeleninová jídla, masové pokrmy a výrobky, játrové halušky, jaterničky, bramborové a fazolové omáčky
Mateřídouška - polévky, pečené maso, kyselé zelí, saláty, plněné zelí, sekaná, bramborové a zvěřinové omáčky, rostlinné octy
Máta - peprná nádivky, ovocné saláty
Meduňka - ovocné polévky, houbové pokrmy, drůbeží a zvěřinová jídla, omáčky, rostlinné octy

Milovnicí bylinek je také Helena z našeho projektu Hubneme pro zdraví.

"Pažitka v bramborách, polévkách nebo pomazánkách dělá divy, hladkolistá petrželka spolu s česnekem skvěle ladí třeba k červené řepě, tymián s česnekem zase k pečeným rajčatům nebo bramborám," říká Helena.

Čtenářky Helena, Markéta a Petra se rozhodly zhubnout pod dohledem odborníků.

Za oknem pěstuje bazalku a rozmarýn, na zahrádce tymián, estragon, šalvěj, dobromysl, mátu a spoustu pažitky. "Lidé bylinky někdy podceňují a nahrazují je umělými univerzálními dochucovadly, což je velká škoda," říká.

Markéta a Petra mají rády bazalku. "Mám ji ráda s jakýmkoli druhem masa nebo v zeleninovém salátu, lehce podušenou i syrovou," říká Petra.

Jak hubnou čtenářky OnaDnes.cz
Markéta, 26 let
Výška: 178 cm
1. září: 103,8 kg
Nyní: 99 kg
Redukce: 4,8 kg
Helena, 30 let
Výška: 178 cm
1. září: 93 kg
Nyní: 87,6 kg
Redukce: 5,4 kg
Petra, 31 let
Výška: 168 cm
1. září: 80,5 kg
Nyní: 77,1 kg
Redukce: 3,4 kg
Zlepšuje se mi fyzička a začínám pomalu vytahovat i starší oblečení z "hubenějších let". Jinak podzim pro mě je a bude poměrně zátěžový, protože je teď nejvíce společenských událostí a rodinných oslav. Tak držte palce, ať se držím.Z knížky Redukčná diéta, kterou v komplimentu dávají na začátku programu, jsem nastudovala příklady jídelníčku. Některá jídla obsahují zatím mně dočasně nedoporučené potraviny, ale celkově je plná dobrých nápadů. Povolené už mám sladké druhy zeleniny i ovoce.Minulý týden byl poměrně hektický a to se samozřejmě odrazilo i v jídle. Náročné zkoušky na začátku týdne a sjíždění divoké vody o víkendu byly v zájmu kompromisů, správně jíst se mi dařilo jen prostřední tři dny v týdnu.
Odbornice z Institutu kompliment: Markéta má čerstvě po měření tělesných obvodů a výsledky jsou velmi motivující. Výhodou je pro Markétu její asertivita. Už má za sebou pár zátěžových situací, které bez velkých potíží zvládla.Odbornice z Institutu kompliment: Helena vše zvládá s přehledem. Nejvíce nás překvapila se svým přístupem ke svému jídelníčku. Má plno nápadů na nové recepty i v redukčním režimu.Odbornice z Institutu kompliment: Petra se uplynulý týden nemohla dostavit na konzultace spojené se cvičením. Dříve měla problémy s pravidelným příjmem tekutin. Ten se již výrazně zlepšil. Doporučila jsem nastavení upomínky na každou hodinu.