Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Znáte jostu? Toto sladkokyselé ovoce využijete na koláč i do salátu

  0:50aktualizováno  0:50
Bobulovina se zvláštním jménem josta není v naší zemi úplným cizincem, doma je ale v bývalé NDR, kde byla vyšlechtěna jako kříženec angreštu a černého rybízu. Svědčí o tom i fakt, že josta je častou ingrediencí v letních dezertech. Není tak kyselá a navíc obsahuje velké množství vitamínu C.

Josta | foto: Jana Vašáková, www.receptyprodeti.cz

Obdobně jako angrešt nebo rybíz se josta hodí do bublanin, koláčů, na puding a podobně. Připravuje se z ní také šťáva, marmeláda, džem nebo kompot. Zajímavou chuť ale dodá i salátům v kombinaci s masem či sýry a ořechy.

Čím je josta zralejší, tím je také sladší. Proto ji sklízejte, když už má slupku na dotek měkčí. U menších dětí a citlivějších lidí může vyvolat alergickou reakci v podobě kopřivky, tepelným zpracováním se toto riziko snižuje. Kdo si nepotrpí na kyselou chuť, může jostu smíchat se sladším ovocem či si ji osladit přírodním cukrem, ovocným cukrem (fruktózou) nebo třeba agáve sirupem.

Jogurtové šátečky plněné jostou

Jogurtové šátečky s jostou

Na těsto:

  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce třtinového cukru (nebo 1 sáček bio vanilkového cukru)
  • 1 žloutek
  • 200 g polohrubé mouky + 80 g žitné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva (bez fosfátů)
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 bílek na potření těsta

Ingredience na náplň:

  • 200 g josty a červeného rybízu
  • 1 menší jablko
  • 1 - 2 lžíce třtinového cukru
  • ½ lžičky skořice

1. Jogurt utřeme spolu se žloutkem a cukrem, vmícháme mouku s práškem do pečiva a olej a vypracujeme těsto. To necháme chvilku uležet v chladu.

2. Jablko omyjeme a nastrouháme, jostu zbavíme stopky, přidáme rybíz a smícháme s cukrem a skořicí. Pokud ovoce pustí více vody, můžeme smíchat s troškou strouhanky.

3. Těsto vyválíme na 0,5 cm tenký plát, nakrájíme čtverečky, vložíme ovoce a překlopíme do trojúhelníčku. Po stranách uzavřeme nožem a šátečky potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme na pečícím papíře v předehřáté troubě na 180°C dozlatova.

Tip: Jostu můžete nahradit mixem angrešt a černý rybíz.

Salát s jostou a kuřecím masem

Salát s kuřetem a jostou

Ingredience:

  • 1 celý ledový salát
  • 500 g kuřecích prsou
  • ½ hrnku josty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • šťáva z citronu
  • sůl a pepř

1. Maso omyjeme, nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a pokapeme šťávou z citronu. Rozehřejeme olivový olej na pánvi a orestujeme maso dozlatova.

2. Mezitím omyjeme a natrháme ledový salát do větší misky. Jostu zbavíme stonku a přidáme k již hotovému masu, zlehka podusíme s troškou třtinového cukru, asi tak 1 minutu.

3. Salát smícháme s masem, jostou a omáčkou. Podle potřeby ještě můžeme osolit, opepřit a pokapat troškou olivového oleje.

Tip: Vyzkoušejte také s hlávkovým salátem a cherry rajčátky, zajímavou chuť salátu dodá čerstvá máta.

Marmeláda z josty a jahod

Džem z josty a jahod

  • 500 g ovoce (josta a jahody v poměru 1:1)
  • ½ sáčku Gelfix 3:1
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • šťáva z citronu
  • vanilkový lusk

1. Ovoce očistíme, omyjeme a vložíme do menšího hrnce. Vmícháme Gelfix, třtinový cukr, šťávu z citronu a kousek vanilkového lusku.

2. Za stálého míchání vaříme na střední teplotě asi 1 minutu, poté vyzkoušíme kápnout na talířek trošku marmelády, zda už tuhne.

3. Vymyjeme zavařovací sklenice, naplníme je marmeládou až po okraj a uzavřeme. Otočíme dnem dolů a necháme tak, dokud sklenice nevychladnou.

Tip: Část hotové marmelády si můžete dát stranou a přidat ji na puding, lívance či vmíchat do bílého jogurtu.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní...
OBRAZEM: Veselé letní šperky, které potěší

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní perlový náhrdelník nebo prsten s drahým kamenem. Leckdy stačí pouze drobnost....  celý článek

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Muži své emoce ignorují, ženy se v nich ztrácejí, tvrdí odborníci

Vztahy stojí na emocích. Neschopnost je projevovat znamená problém navázat i udržet vztah. Kdo by v přítomnosti ledové kostky roztál? Někdo vztahy sice...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO - relax před chaloupkou, Velké Losiny
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Další z rubriky

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou
Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou

Na rovnou linku potřebujete tolik pokusů, až vám ze samého odličování slzí oči, přesto se ale nedá říct, že by vás oční linka vyloženě zdobila? Zapomeňte na kos... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.