Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

OnaDnes.cz

  • Sobota 30. srpna 2014. Vladěna

Znáte jostu? Toto sladkokyselé ovoce využijete na koláč i do salátu

  0:50
Bobulovina se zvláštním jménem josta není v naší zemi úplným cizincem, doma je ale v bývalé NDR, kde byla vyšlechtěna jako kříženec angreštu a černého rybízu. Svědčí o tom i fakt, že josta je častou ingrediencí v letních dezertech. Není tak kyselá a navíc obsahuje velké množství vitamínu C.

Josta | foto: Jana Vašáková, www.receptyprodeti.cz

Obdobně jako angrešt nebo rybíz se josta hodí do bublanin, koláčů, na puding a podobně. Připravuje se z ní také šťáva, marmeláda, džem nebo kompot. Zajímavou chuť ale dodá i salátům v kombinaci s masem či sýry a ořechy.

Čím je josta zralejší, tím je také sladší. Proto ji sklízejte, když už má slupku na dotek měkčí. U menších dětí a citlivějších lidí může vyvolat alergickou reakci v podobě kopřivky, tepelným zpracováním se toto riziko snižuje. Kdo si nepotrpí na kyselou chuť, může jostu smíchat se sladším ovocem či si ji osladit přírodním cukrem, ovocným cukrem (fruktózou) nebo třeba agáve sirupem.

Jogurtové šátečky plněné jostou

Jogurtové šátečky s jostou

Na těsto:

  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce třtinového cukru (nebo 1 sáček bio vanilkového cukru)
  • 1 žloutek
  • 200 g polohrubé mouky + 80 g žitné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva (bez fosfátů)
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 bílek na potření těsta

Ingredience na náplň:

  • 200 g josty a červeného rybízu
  • 1 menší jablko
  • 1 - 2 lžíce třtinového cukru
  • ½ lžičky skořice

1. Jogurt utřeme spolu se žloutkem a cukrem, vmícháme mouku s práškem do pečiva a olej a vypracujeme těsto. To necháme chvilku uležet v chladu.

2. Jablko omyjeme a nastrouháme, jostu zbavíme stopky, přidáme rybíz a smícháme s cukrem a skořicí. Pokud ovoce pustí více vody, můžeme smíchat s troškou strouhanky.

3. Těsto vyválíme na 0,5 cm tenký plát, nakrájíme čtverečky, vložíme ovoce a překlopíme do trojúhelníčku. Po stranách uzavřeme nožem a šátečky potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme na pečícím papíře v předehřáté troubě na 180°C dozlatova.

Tip: Jostu můžete nahradit mixem angrešt a černý rybíz.

Salát s jostou a kuřecím masem

Salát s kuřetem a jostou

Ingredience:

  • 1 celý ledový salát
  • 500 g kuřecích prsou
  • ½ hrnku josty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • šťáva z citronu
  • sůl a pepř

1. Maso omyjeme, nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a pokapeme šťávou z citronu. Rozehřejeme olivový olej na pánvi a orestujeme maso dozlatova.

2. Mezitím omyjeme a natrháme ledový salát do větší misky. Jostu zbavíme stonku a přidáme k již hotovému masu, zlehka podusíme s troškou třtinového cukru, asi tak 1 minutu.

3. Salát smícháme s masem, jostou a omáčkou. Podle potřeby ještě můžeme osolit, opepřit a pokapat troškou olivového oleje.

Tip: Vyzkoušejte také s hlávkovým salátem a cherry rajčátky, zajímavou chuť salátu dodá čerstvá máta.

Marmeláda z josty a jahod

Džem z josty a jahod

  • 500 g ovoce (josta a jahody v poměru 1:1)
  • ½ sáčku Gelfix 3:1
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • šťáva z citronu
  • vanilkový lusk

1. Ovoce očistíme, omyjeme a vložíme do menšího hrnce. Vmícháme Gelfix, třtinový cukr, šťávu z citronu a kousek vanilkového lusku.

2. Za stálého míchání vaříme na střední teplotě asi 1 minutu, poté vyzkoušíme kápnout na talířek trošku marmelády, zda už tuhne.

3. Vymyjeme zavařovací sklenice, naplníme je marmeládou až po okraj a uzavřeme. Otočíme dnem dolů a necháme tak, dokud sklenice nevychladnou.

Tip: Část hotové marmelády si můžete dát stranou a přidat ji na puding, lívance či vmíchat do bílého jogurtu.

Autor: pro iDNES.cz




mobilní verze
© Copyright 1999–2014 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.