Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zmrzliny v podobách, jak je ještě neznáte

aktualizováno 
Příprava studené lahůdky je překvapivě snadná. S našimi recepty zvládnete klasiku i ovocné sorbety a připravili jsme pro vás i zmrzlinové dezerty.

Smažené zmrzlinové knedlíčky s meruňkovým kompotem | foto: Stockfood.cz

Stejně jako u jakéhokoliv jiného snažení v kuchyni i u zmrzlin platí, že největší parádu naděláte z nešizených a kvalitních surovin. Pokud v receptech uvádíme šlehačku, raději ji nevyměňujte za obyčejnou smetanu. Výsledek by sice byl zmrzlinou, ale vůbec ne tak dobrou. Také nešiďte vanilkovou zmrzlinu vanilinovým cukrem a pro jednou vyzkoušejte, co dokáže vanilkový lusk. Zaručeně se pak už k používání umělé náhražky nevrátíte.

Pokud nemáte dost času, a přesto chcete od zmrzliny něco navíc, kupte kvalitní čokoládovou nebo vanilkovou, nechte ji lehce povolit v lednici a přidejte k ní nakrájené měkké karamely nebo gumové medvídky. Promíchejte a uložte zpět na mrazák. Za půl hodiny můžete servírovat "domácí" lahůdku.

Připravte doma: tři základní příchutě

Vanilková zmrzlinová příchuťVANILKOVÁ INGREDIENCE

Pro 4-6 osob

* 400 ml smetany ke šlehání s 33 % tuku
* 1 vanilkový lusk nebo kávová lžička drcené vanilky (prodává např. Oxalis)
* 3 lžíce moučkového cukru

1. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a ostrým nožem seškrábneme zrníčka. Smetanu nalijeme do větší mísy, přidáme cukr a vanilková zrníčka (nebo lžičku drcených vanilkových lusků) a vše ušleháme do polotuha.

2. Směs přendáme do kovové misky a uložíme na 4 hodiny do mrazničky. Každou půlhodinu směs promícháme.

Jahodová zmrzlinová příchuťJAHODOVÁ INGREDIENCE

Pro 4-6 osob

* 400 g jahod
* 250 ml šlehačky
* 2 bílky
* 100 g krystalového cukru

1. Jahody umyjeme, osušíme, zbavíme stopek a rozmixujeme je s krystalovým cukrem na hladkou hmotu.

2. Šlehačku ušleháme do tuha a zvlášť vyšleháme i bílky. Obě hmoty pak střídavě vmícháme do rozmixovaných jahod. Směs naplníme do kovové nádoby, přetáhneme potravinovou fólií a dáme mrazit. Trvá to asi čtyři hodiny. Během mražení směs po půlhodině promícháváme.

Čokoládová ingredienceČOKOLÁDOVÁ INGREDIENCE

Pro 4-6 osob

* 100 g hořké čokolády, 70% kakaa
* 250 ml smetany ke šlehání s 33 % tuku
* 2 vejce
* 2 žloutky
* 1 vanilkový cukr

1. Šlehačku ušleháme do tuha a uložíme do ledničky. Hořkou čokoládu nalámeme na kousky a nad vodní lázní (či v mikrovlnné troubě) ji necháme rozpustit.

2. Čokoládu necháme chladnout a nad párou do pěny ušleháme dvě vejce, dva žloutky a vanilkový cukr. Směs mícháme do vychladnutí, přidáme vychladlou čokoládu a šlehačku. Uložíme do mrazáku.

Co dál se zmrzlinou

Když vás omrzí ohrané poháry, zkuste "vyšší zmrzlinářskou" s dezerty, ve kterých není tahle pochoutka na první pohled znát.

Pečená aljaška s jahodamiPečená aljaška s jahodami

Pro 4 osoby

Příprava: 45 minut + 45-60 minut pečení + doba na dosušení a vychladnutí

* 3 bílky
* 175 cukru moučka + 1 lžíce na poprášení
* 15 g kakaa holandského typu
* 4 lžíce mandlových lupínků
* 2 lžíce rozinek
* 400 ml vanilkové zmrzliny
* 100 g lískových oříšků
* 100 g drobných jahod
* 200 ml smetany na šlehání 33%

1. Bílky ušleháme v suché, dobře odmaštěné míse na pevný sníh. Potom do něj postupně zašleháme cukr, až se zcela rozpustí a sníh je krásně lesklý. Nakonec do hmoty vmícháme kakao, spařené a okapané rozinky a mandlové lupínky.

2. Plech vyložíme pečicím papírem, obkreslíme si na něj čtyři kruhy velikosti malého talířku a sníh rozetřeme lžící podle šablony. Vytvarujeme vyšší okraje a střed necháme nižší, abychom vytvořili sněhové mističky. Vložíme do předehřáté trouby na 140 stupňů a pečeme 45-60 minut.
Potom troubu vypneme a necháme je dosušit cca 45 minut. Mističky po 10 minutách sejmeme z papíru a necháme úplně vychladnout.

3. Na pánvi opražíme oříšky, promneme je v utěrce a odstraníme slupky. Vychladlé oříšky nasekáme najemno. Mezitím si necháme povolit zmrzlinu, přisypeme nasekaná jádra, promícháme a vmícháme ušlehanou smetanu a část pokrájených jahod. Zmrzlinovou směs necháme opět ztuhnout . Sněhové misky poprášíme moučkovým cukrem, naplníme je zmrzlinou a ozdobíme zbylými jahůdkami.

Tip
Do povolené zmrzliny můžete vmíchat posekané pistáciové oříšky, loupané mandle, strouhaný kokos nebo kousky čokolády, v podstatě cokoliv, co máte rádi. Potom ji nechte opět ztuhnout v mrazničce.

Smažené zmrzlinové knedlíčky s meruňkovým kompotemSmažené zmrzlinové knedlíčky s meruňkovým kompotem

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut + doba na mražení + smažení 1-2 minuty

* 400 ml smetanové zmrzliny
* 100 g mletého kokosu
* 50 g strouhanky
* 50 g mandlí
* 2-3 vejce
* špetka soli
* 1 lžička kukuřičného škrobu
* olej na smažení
* 400 g kompotovaných meruněk

1. Z povolené zmrzliny vytvarujeme pomocí naběračky menší knedlíčky, asi 2-3na porci. Rozložíme je na tác a dáme do mrazničky ztuhnout.

2. Vejce prošleháme se špetkou soli, lžící vody a maizenou. Strouhanku promícháme s nasekanými mandlemi. Ztuhlé knedlíčky obalíme v kokosu, rozšlehaných vejcích a strouhance s mandlemi a dáme znovu do mrazničky.

3. Zbylý kokos promícháme se strouhankou s mandlemi. Zamražené knedlíčky znovu protáhneme ve vejcích a obalíme v sypké směsi a dáme zmrazit.

4. V kastrolu rozpálíme vrstvu oleje, knedlíčky krátce osmažíme a ihned podáváme s meruňkami.

Zmrzlinový jahodový dortZmrzlinový jahodový dort

Na 1 dort o průměru 23 cm

Příprava: 40 minut + doba na chladnutí

Na těsto:
* 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
* 120 g moučkového cukru
*70 g čokolády na vaření
* 50 g hrubé mouky
* trocha másla na potření pečicího papíru

Na náplň:
* 2,5 l jahodové zmrzliny
* 200 g čerstvých jahod
* 500 ml smetany na šlehání 33%
* 50 g hoblinek z bílé čokolády (na ozdobu)

1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Žloutky a cukr vyšleháme do pěny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Zchladlou čokoládu vlijeme do žloutkové pěny.

3. Z bílků ušleháme tuhý sníh a společně s prosetou moukou zlehka vmícháme ke žloutkům s čokoládou.

4. Dno otvírací dortové formy vyložíme pečicím papírem a potřeme máslem. Těsto vlijeme do formy, uhladíme a pečeme 25-35 minut.

5. Většinu jahodové zmrzliny (trochu si necháme na dozdobení dortu) přendáme do mísy a promícháme s jahodami.

6. Přidáme do tuha ušlehanou šlehačku.

7. Dort rozřízneme na dva pláty, jeden vložíme zpět do dortové formy a nalijeme na něj zmrzlinovou směs. Přiklopíme druhý plát dortu a dáme zmrazit do mrazničky. Po 3 hod. dort ozdobíme povolenou zmrzlinou, čokoládou a jahodami.

Ovocné sorbety

Ovocné sorbety vás v horku osvěží ze všech zmrzlin nejlépe. Mnohé se navíc připravují bez cukru, a jsou tak ideální pro všechny, kteří si hlídají váhu. Navíc si je můžete "opepřit" kapkou alkoholu.

Melounový sorbetMelounový sorbet

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + mražení minimálně 4 hodiny

* 400 g dužiny dobře zralého ananasového melounu (kantalup)
* šťáva z 1/2 citronu
* 150 g cukru krupice
* 200 ml vody
* 20 ml vodky nebo likéru
* 100 ml šlehačky 33%

1. V kastrůlku rozpustíme na mírném ohni vodu s cukrem a krátce svaříme na cukrový sirup.

2. Dužinu melounu bez jadérek rozmixujeme, promícháme s cukrovým sirupem, citronovou šťávou a alkoholem. Směs vložíme do zmrzlinového strojku nebo kovové nádoby a dáme mrazit.

3. Při mražení v mrazničce směs po půlhodině opakovaně promícháváme a seškrabujeme ze stěn nádoby. Nakonec zmrzlou směs prošleháme. Zmrzlinovou lžící nebo kleštěmi tvarujeme kopečky a podáváme ve sklenici ozdobené ušlehanou smetanou a sladkou brioškou.

Pomerančový sorbet s campariPomerančový sorbet s campari

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 4 hodiny na chladnutí a mražení

* 4 velké pomeranče + 4 plátky k podávání
* 250 g cukru krupice
* 600 ml vody
* 2-3 lžíce campari bitter + 100 ml k podávání
* 2 bílky
* 400-600 ml 100% pomerančového džusu

1. Pomeranče dobře omyjeme a vrchní oranžovou kůru ostrouháme. Cukr rozpustíme ve vodě na mírném ohni, povaříme pár minut a stáhneme z ohně. Do sirupu vmícháme pomerančovou kůru a rozvar necháme vychladnout.

2. Z pomerančů vymačkáme šťávu (asi 125-150 ml), přecedíme ji k vychladlé směsi a vmícháme 2-3 lžíce campari. Hmotu přecedíme do mísy, necháme dobře vychladit v chladničce a vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs přendáme do kovové nádoby a dáme mrazit. Směs po každé půlhodině dobře promícháme nebo nakonec rozmixujeme na hladkou hmotu. Přikryjeme fólií a dále uchováme v mrazničce.

3. Před podáváním necháme sorbet chvíli povolit. Kopečky zmrzliny podáváme ve sklenici doplněné asi do poloviny pomerančovou šťávou s campari a ozdobené plátkem pomeranče. Podáváme s brčkem a lžičkou.

Citronový sorbetCitronový sorbet

Pro 4-6 osob

Příprava: 25 minut + 4 hodiny na chladnutí a mražení

* 6 velkých citronů, nejlépe bio
* 1 l vody
* 250 g cukru krupice

1. Do hrnce nalijeme litr vody, vsypeme cukr, rozmícháme a vaříme na mírném ohni,dokud se cukr nerozpustí a cukrový sirup trochu nezhoustne. Citrony dobře omyjeme, žlutou část kůry jemně ostrouháme a vmícháme do cukrového sirupu.

2. Citrony rozpůlíme, vymačkáme z nich šťávu a přecedíme ji přes jemné sítko do hrnce se svařeným cukrem a citronovou kůrou. Necháme vychladnout a potom směs přelijeme do kovové nádoby vhodné do mrazničky nebo stroje na zmrzlinu.

3. Při mražení v mrazničce po každé půlhodině směs promícháme, celkem to trvá asi 4 hodiny. Nakonec zmrzlou směs rozmixujeme nebo vyšleháme a přendáme do mrazicí nádoby.

Autoři:




Nejčtenější

Tajemství dlouhých vlasů: burákové máslo
Američanka má dlouhé vlasy až ke kotníkům. Díky arašídovému máslu

Na obdivné pohledy na ulicích je už zvyklá. Má totiž dlouhé vlasy téměř až na zem. Lidé ji přirovnávají k pohádkové postavě z Disneyho filmů. Američanka tvrdí,...  celý článek

Minerální kosmetika je vyrobena čistě z přírodních minerálních složek, je pro...
Bez barviv a bez vosku. Minerální kosmetika zkrášluje i uzdravuje

Žádné chemikálie, barviva ani umělé vůně. To je poznávací znamení minerální kosmetiky. Čerpá totiž z přírodních zdrojů, a proto je oblíbená zejména u lidí s...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Chrissy Teigenová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Chrissy Teigenová: Kvůli dalšímu umělému oplodnění končím s alkoholem

Modelka Chrissy Teigenová (31) prozradila, že se dostala do stádia, kdy byla závislá na pravidelné konzumaci vína. Denně si dopřávala několik skleniček a...  celý článek

ilustrační snímek
Infantilizace: když adolescenti nechtějí dospět a dospělí si stále hrají

Možná jste si toho trendu už stihli všimnout. Mladí lidé se dnes do stárnutí nijak neženou a i po překročení třicítky si potrpí na hraní a „dětskou“ zábavu....  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.