Ona
Meloun

Meloun | foto: Profimedia.cz

Zmrzlina v horku neochladí, lepší je ovoce

  • 6
Lidé, kteří si v současném horkém počasí dopřávají často zmrzlinu, dělají chybu. Nejenže mohou mít z nekvalitní zmrzliny zdravotní problémy, studená pochoutka jejich tělo navíc vůbec neochladí.

Spíš je tomu naopak. "Řekla bych, že studená zmrzlina dokonce tělo toho, kdo ji jí, oslabuje," tvrdí psycholožka Marcela Slavíčková z Ústřední vojenské nemocnice.

Vysvětluje to tím, že tělo musí příliš studený pokrm zase "ohřát" na určitou teplotu - a to člověka stojí určitou energii.

"Jídlo, které by lidé v teplém počasí měli jíst, by mělo být studené, ale ne příliš. Ledová strava člověku nepomůže vyrovnat horké prostředí," dodala.

Před zmrzlinou varuje i Čestmír Kalík, vedoucí příbramské zdravotnické záchranné služby. "Nikdy nevíte, zda obsluha zařízení, u kterého si zmrzlinu kupujete, dodržuje veškeré hygienické předpisy. Jestli si už někdo chce zmrzlinu dát, doporučil bych spíš tu balenou, a ne točenou," doplnil.

Svíčkovou si nedávejte
Psycholožka Slavíčková doporučuje hned několik "bezpečných" pokrmů, které pomohou člověku se vyrovnat se současnými teplotami.

"Osobně bych radila jíst obiloviny a naklíčené luštěniny, listovou zeleninu a ovoce. Z masa se doporučují jen ta lehce stravitelná, jako jsou třeba játra či králičí," řekla. "Obecně by se mělo jíst méně než v chladných měsících roku," dodala.

Těžkým jídlům by se měli lidé vyhnout. "Určitě bych si nedával třeba svíčkovou. Nebo nějaké studené saláty, které obsahují vejce nebo tatarskou omáčku," řekl pražský hygienik Vladimír Polanecký.

Zdravotní potíže si mohou lidé přivodit i nedostatečně tepelně upravenými potravinami. Polanecký zmínil třeba grilovaná kuřata, která se dají koupit téměř v každé tržnici.

Obsluha grilů podle něj občas zbytečně pospíchá. "To, že je kuře nedopečené, bohužel často zjistíte až ve chvíli, kdy už jste ho část snědli. Proto bych nyní před takovým pokrmem varoval," dodal Polanecký.

Vypít až čtyři litry
Lidé by hlavně neměli zapomínat na dostatečný přísun tekutin. Během dne by měli vypít až čtyři litry nealkoholických nápojů. Podle Polaneckého je nejvhodnější neochucená perlivá voda.

Slavíčková zase doporučuje slabý zelený čaj nebo čerstvě vylisované ovocné šťávy a v omezené míře i pivo. Kávu nebo černý čaj by naopak lidé pít neměli. Obsahují totiž kofein, který zapříčiňuje odvodňování organismu.