Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste brambory nasladko, nakyselo i naplacato

  1:07aktualizováno  1:07
Podzim a brambory k sobě neodmyslitelně patří. Vybavte si vůni pálené naťě a chuť pečených brambor v ohništi... To dnes už zažije málokdo, ale bramborové hody, naslano i nasladko, si v kuchyni můžete dopřát kdykoliv.

Bramborová omeleta. | foto: Isifa

Jablkový koláč z bramborového těsta

Jablkový koláč z bramborového těsta.Příprava: 30 minut + pečení 35–40 minut

Na 1 koláčovou formu

• 750 g jablek
• 4 lžíce hnědého přírodního cukru
• 1 lžička skořice
• 1 citron
• 300 g polohrubé mouky
• 1 prášek do pečiva
• 200 g čerstvě uvařených brambor
• 100 g cukru
• 80 g másla
• 2 vejce

Na polevu
• 200 g cukru
• 1 lžíce vody
• 1 lžíce másla
• 100 ml smetany

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka oloupeme, nastrouháme a promícháme s přírodním cukrem, skořicí, nastrouhanou kůrou z poloviny citronu a dvěma lžícemi citronové šťávy. Formu na koláč vymažeme tukem.
2. Mouku prosejeme s práškem do pečiva, promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, jedním vejcem a změklým máslem. Přimícháme oloupané nastrouhané brambory a vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě části.
3. Z těsta vyválíme dvě placky. Formu na koláč vyložíme jednou plackou těsta, naplníme nastrouhanými ochucenými jablky a přikryjeme druhou plackou. Okraje těsta spojíme, ze zbylých odřezků vykrájíme ozdoby a poklademe jimi vrchní plát. Potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou a pečeme asi 35 minut.
4. Cukr rozpustíme v pánvi s vodou a necháme zkaramelizovat, pánev odstavíme stranou, vmícháme máslo a smetanu a krátce na pánvi prohřejeme a zamícháme.
5. Koláč podáváme vlažný s karamelovou omáčkou.

Italské bramborové koblihy

Italské bramborové koblihy.Příprava: 2 hodiny + smažení 5 minut

Na 12 koblih

• 1/2 hrnku mléka
• 2 lžíce cukru
• 1 droždí
• 1 malý pomeranč
• 500 g oloupaných brambor
• 2 vejce
• 3 a 1/2 hrnku hladké mouky
• 1/4 hrnku oleje
• olej na smažení
• skořicový cukr

1. Do vlažného mléka přidáme cukr a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Pomeranč omyjeme, osušíme, nastrouháme z něj kůru, vymačkáme šťávu.
2. Nakrájené brambory uvaříme ve vodě doměkka, slijeme, necháme krátce zchladnout a prolisujeme. Přidáme vejce, mouku, olej, pomerančovou kůru a šťávu, promícháme. Do těsta zapracujeme kvásek a nechámehodinu vykynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.
3. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále na dvoucentimetrovou placku. Vykrajujeme koblihy asi osmicentimetrového průměru a malým vykrajovátkem nebo palcem v nich uděláme otvor.
4. Koblihy necháme vykynout na plechu vyloženém pečicím papírem ještě asi 15 minut.
5. Smažíme je ve vyšší vrstvě oleje pět minut, v polovině smažení je obrátíme. Ještě teplé je posypeme skořicovým cukrem.

Bramborovo-mandlový dort

Bramborovo-mandlový dort.Příprava: 30 minut + pečení 40 minut

Na 1 dortovou formu

• olej
• 2 lžíce hrubé mouky
• 1 citron
• 200 g másla
• 200 g cukru krupice
• 4 vejce
• 180 g mletých loupaných mandlí
• 250 g vařených prolisovaných brambor
• 2 lžičky prášku do pečiva
• moučkový cukr
• 80 g mandlových lupínků

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Citron omyjeme, osušíme, nastrouháme z něj kůru, vymačkáme šťávu.
2. Máslo utřeme s cukrem do pěny, přimícháme mleté mandle, brambory, citronovou kůru a prášek do pečiva.
3. Dortovou formu naplníme těstem, povrch uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě. Po 40–45 minutách vyzkoušíme špejlí, jestli je dort hotový.
4. Dort necháme deset minut zchladnout, pokapeme citronovou šťávou, posypeme moučkovým cukrem a mandlovými lupínky.

Zapečené sladké brambory s ořechy

Zapečené sladké brambory s ořechy.Příprava: 40 minut + pečení 20 minut

Pro 4 osoby

• 125 g másla
• 150 g pekanových ořechů
• 1 kg brambor batát
• 1 lžička soli
• 2 velká vejce
• 1 lžíce medu
• 3/4 hrnku třtinového cukru
• 1 lžička skořice
• 200 ml pomeranč. džusu

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Mísu vymažeme tukem. Máslo rozehřejeme. Pekany nasekáme nahrubo. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky, uvaříme v osolené vodě doměkka. Slijeme, rozmačkáme a necháme zchladnout.
2. Vejce prošleháme s medem, 1/3 cukru, 1/2 másla a skořicí a naředíme džusem. Směs dáme do formy, posypeme ořechy, cukrem a pokapeme máslem. Zapékáme asi 20 minut.

Zeleninová polévka s brambory

Zeleninová polévka s brambory.Příprava: 15 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

• 400 g brambor
• 1 malá kedlubna
• 2 mrkve
• 1 petržel
• kousek celeru
• 2 stroužky česneku
• 2 lžíce oleje
• 150 ml zeleninového vývaru
• sůl
• pepř
• čerstvá petržel
• 1 citron

1. Brambory a zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Česnek oloupeme a najemno nasekáme.
2. V hrnci rozpálíme olej, orestujeme na něm česnek, přisypeme zeleninu, zalijeme horkým vývarem a čtvrt hodiny povaříme. Přidáme brambory a vaříme doměkka. Ochutíme solí a pepřem.
3. Petržel opláchneme a osušíme, nasekáme. Citron omyjeme, nastrouháme trochu citronové kůry a vymačkáme šťávu.
4. Polévku ochutíme trochou nastrouhané citronové kůry a šťávy, nasekanou petrželkou a podáváme s čerstvou bagetou.

Bramborová krémová polévka

Bramborová krémová polévka.Příprava: 10 minut + vaření 30–40 minut

Pro 4 osoby

• 500 g brambor
• 1 malý pórek
• 1 stroužek česneku
• 2 lžíce oleje
• kmín
• 1 l zeleninového vývaru
• sůl
• pepř
• 150 ml smetany
• 100 g krémového smetanového sýra
• 1 limeta
• hrst čerstvé bazalky

1. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky. Pórek očistíme, nasekáme. Česnek oloupeme, nakrájíme na nudličky.
2. V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme pórek s česnekem a kmínem, přidáme brambory, zalijeme horkým zeleninovým vývarema vaříme do změknutí. Dochutíme solí a pepřem.
3. Polévku stáhneme z plotny, zamícháme do ní smetanu, krémový sýr, rozmixujeme tyčovým mixérem, krátce prohřejeme.
4. Jednotlivé porce polévky podáváme zastříknuté limetkovou šťávou s nasekanou bazalkou.

Zapečené brambory s kyselou okurkou

Zapečené brambory s kyselou okurkou.Příprava: 40 minut + pečení 30 minut

Pro 4 osoby

• 1 kg brambor
• 6 plátků slaniny
• 1/2 cibule
• 2 větší kyselé okurky
• 250 ml smetany na vaření
• sůl, pepř
• 1–2 vejce

1. Brambory omyjeme a ve slupce uvaříme doměkka. Troubu předehřejeme na 180 °C.
2. Pekáček nebo zapékací misku vymažeme tukem, dno vyložíme plátky slaniny.
3. Hotové brambory oloupeme, rozkrájíme. Cibuli oloupeme, nakrájíme na malé kostičky, okurky nasekáme.
4. V míse promícháme brambory, cibuli a okurky se 100 ml smetany. Vsypeme do pekáčku na slaninu a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut zakryté alobalem.
5. Poté odstraníme alobal, zalijeme zbylou smetanou rozšlehanou s vejci a solí. Zapečeme, dokud nejsou vejce tuhá. Podáváme posypané pažitkou nebo natí z jarní cibulky.

Bramborová tortilla

Bramborová tortilla.Příprava: 10 minut + pečení 30 minut

Pro 4 osoby

• 1 cibule
• 5 středních brambor
• olej
• 5 vajec
• sůl
• pepř

1. Cibuli nakrájíme na kolečka. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky. Troubu předehřejeme na 220 °C.
2. Na rozpáleném oleji orestujeme dozlatova cibuli, vyjmeme ji na talíř a ve stejném oleji opékáme plátky brambor 12–15 minut. V misce prošleháme vejce se solí a pepřem, v zapékací pánvi rozehřejeme olej, promícháme v něm brambory a cibuli a zalijeme rozšlehaným vejcem. Zvolna propékáme dalších 10 minut. Tortillu necháme dopéct ve vyhřáté troubě asi 5 minut.

Bramborová omeleta

Bramborová omeleta.Příprava: 20 minut + vaření 15–20 minut

Pro 4 osoby

• 4 střední brambory uvařené ve slupce
• 1 malá cibule
• 200 g plátkové šunky
• hrst sekané čerstvé petržele
• 3 lžíce oleje
• sůl, pepř
• 5 vajec

1. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nasekámena malé kostičky. Šunku natrháme nebo pokrájíme na širší proužky.
2. Ve větší a hlubší zapékací pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, dokud nezesklovatí, přidáme brambory a opékáme společně asi 2–3 minuty. Do pánve přisypeme šunku, ochutíme solí a pepřem.
3. Zalijeme vejci prošlehanými s mlékem, nasekanou petrželí, solí a pepřem. Při mírné teplotě propékáme asi 5–7 minut.

Bramborové rösti s liškami a jarní cibulkou

Bramborové rösti s liškami a jarní cibulkou.Příprava: 30 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

• 4 velké brambory
• sůl
• 150 g lišek
• 1 jarní cibulka
• olej
• 3 lžíce škrobové moučky
• pepř

1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na mandolíně nebo na hrubém struhadle. Nastrouhané brambory osolíme a necháme asi pět minut odležet.
2. Lišky očistíme a nakrájíme na menší kousky, jarní cibulku omyjeme a nasekáme. Na rozpáleném oleji zprudka orestujeme nakrájené houby, osolíme a krátce restujeme s nasekanou jarní cibulkou.
3. Brambory promícháme se škrobovou moučkou a pepřem. Na pánvi rozpálíme olej, lžící na něj klademe kopečky brambor, které zploštíme na placičky a opečeme do zlatova po obou stranách.
4. Hotové rösti pokládáme postupně na plech do mírně vyhřáté trouby, před podáváním ozdobíme orestovanými liškami s cibulkou.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlíků.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.