Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


UKÁZKA: Třicetiminutová kuchařka ukazuje, jak si pochutnat bez lepku

  0:05aktualizováno  0:05
Když William Davis vydal knihu Život bez pšenice, desítky tisíc lidí měnily své stravovací návyky a vyřazovaly z jídelníčků výrobky s lepkem. Narazily ale na problém - jak vařit chutně a rychle bez pšenice? Nová Davisova kuchařka ukazuje na dvě stě receptů, z nichž každý z nich připravíte do půl hodiny.

Pekanovo-ananasové zákusky se rozhodně bez mouky obejdou. A zasytí. Více sladkostí, kde není pšenice, najdete v knize Život bez pšenice: 30minutová kuchařka. | foto: Nakladatelství Jota

Knížka Život bez pšenice nastartovala diskuzi o jídelníčku bez lepku a její pokračování se k ní obrací. Pro ty, kteří nečetl první díl, stručně shrnuje to nejpodstatnější a pak se zabývá tím podstatným - co tedy jíst a jak vařit. Od hlavních jídel po dezerty.

UKÁZKAKuře Alfredo na pečené červené paprice

Konečně si můžete připravit bezpšeničnou, bezmléčnou verzi kuřete v krémovité omáčce Alfredo, která i v této zdravé podobě výtečně doplňuje chuť pečené červené papriky.

Recept na kuře v omáčce Alfredo z pečené červené papriky najdete v knize Život...

Doba přípravy 10 minut
Celková doba 25 minut

Na 4 porce

  • 1 konzerva (420 g) kokosového mléka
  • 1 velká pečená červená paprika (ze sklenice), nasekaná nahrubo
  • 3 balení (každé 250 g) nudlí shirataki fettucine, propláchnutých a scezených
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 500 g kuřecích nudliček (z prsíček), nakrájených na dvoucentimetrové kousky
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 3 stroužky rozmačkaného česneku
  • 1/2 hrnku nastrouhaného parmezánu
  • 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky

30minutová kuchařka bez pšenice

Papírovou knihu Život bez pšenice: 30minutová kuchařka koupíte za akčních 279 Kč na Knihy.iDNES.cz. Elektronickou verzi si můžete stáhnout za 219 Kč.

Kniha ukáže čtenářům, jaké ingredience je možné kombinovat, jak bez pšenice...

V mixéru nebo na kuchyňském robotu smísíme kokosové mléko s paprikou. Mixujeme 1 minutu a poté odstavíme stranou. Fettuccini připravíme podle návodu na obalu a scedíme. Mezitím ve velkém kastrolu na středně silném plameni rozpálíme olej. Přisypeme kuřecí kousky, posolíme a restujeme asi 5 minut, do té doby, než maso začne pozbývat růžový nádech. Přidáme česnek a ještě 1 minutu mícháme a vaříme. Poté do jídla přijde odstavená směs z kokosového mléka a papriky.

Na stejném plameni vše přivedeme k varu. Nyní plamen zmírníme a 5 minut necháme slabě vřít. Přimícháme sýr s bazalkou a vaříme ještě 2 minuty nebo tak dlouho, dokud omáčka mírně nezhoustne.

Na závěr přidáme fettucini a prohazováním je obalíme.

Na jednu porci: 441 kalorií, 30 g bílkovin, 6 g uhlohydrátů, 34 g celkového tuku, 22 g nasyceného tuku,2 g vlákniny, 503 mg sodíku

UKÁZKAGratinovaná růžičková kapusta

Růžičkova kapusta je univerzální surovina nad všechny jiné. Pokud s ní ještě nemáte žádné zkušenosti, přiučte se na tomto jídle. Je to pouze jeden z mnoha způsobů, jak si na ni můžete pochutnat — tentokráte v gratinované úpravě.

Podobně jako u všech 30minutových jídel se nenechte ošálit máslem a sýrem: bez pšenice a dalších nezdravých ingredienci jde toto jídlo perfektně dohromady se zásadami štíhlé linie a zdravého životního stylu.

Doma ji rád servíruji s lehčími bílkovinami — bílými rybami nebo kuřecím masem.

Gratinovaná kapusta s posypkou a ani stopka po lepku. Více receptů v knize...

Doba přípravy 5 minut
Celková doba 30 minut

Na 4 porce

  • 500 g čerstvých růžičkových kapustiček, půlených
  • 1 hrnek vody
  • 3 lžíce másla
  • 1/4 hrnku mandlové mouky tmavé nebo bílé
  • 1/4 hrnku + 3 lžíce nastrouhaného parmezánu
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání

Troubu předehřejeme na 205 stupňů Celsia. Zlehka vymastíme pečicí nádobu o objemu 2 litry.

Růžičkovou kapustu nasypeme do misky, vhodné do mikrovlnné trouby, a přilijeme vodu. Zakryjeme ji a 5 minut vaříme na vysoký výkon. Potom kapustičky důkladně scedíme a třesením promícháme s 1 lžící povoleného másla. Mezitím v menší misce smísíme mandlovou mouku, 1/4 hrnku sýra, sůl a pepř. Zbylé dvě lžíce másla po malých kouscích nakrájíme do moučné směsi a hnětačem těsta nebo dvěma vidličkami je rozmělníme, dokud nám nevznikne drolivá směs.

Na dně pečicí nádoby rozvrstvíme kapustičky. Zalijeme je smetanou a rovnoměrně posypeme drolivou posypkou. Ozdobíme ji zbývajícími 3 lžícemi sýra.

Kapustičky vložíme do trouby a pečeme 20 minut nebo tak dlouho, až se horní vrstva potáhne zlatohnědým odstínem a vyskáčou na ní bublinky.

Na jednu porci: 310 kalorií, 10 g bílkovin, 13 g uhlohydrátů, 26 g celkového tuku, 14 g nasyceného tuku, 5 g vlákniny, 365 mg sodíku

UKÁZKAPekanovo-ananasové zákusky

Zdání klame — tyhle mrňavé „kousky“ akorát na jedno sousto jsou ve skutečnosti pěkně syté. Dětem budou připadat legrační a roztomile, ale to jim nic neubírá na eleganci; bez obav je můžete podávat i ve společnosti dospělých.

Pekanovo-ananasové zákusky se rozhodně bez mouky obejdou. A zasytí. Více...

Doba přípravy 15 minut
Celková doba 15 minut + čas na vychlazení

Na 30 kousků

  • 1 hrnek pomletých pekanů
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 konzerva (250 g) drceného ananasu, scezeného
  • 250 g krémového sýra, při pokojové teplotě
  • 15 rozpůlených pekanů
  • sladidlo odpovídající 1/4 hrnku cukru

Jestliže používáte sladidlo s většími granulkami, jako je xylitol, před použitím ho 30 vteřin pomixujte v mixéru, abyste získali jemnější prášek. Potom postupujte dál podle receptu.

Plech nebo větší tácek vyložíme 30 malými kousky pečicího papíru. Ve středně velké míse smísíme mleté pekany, máslo a sladidlo. Suroviny důkladně promícháme. Vezmeme lžíci a rovnoměrně těsto naklademe na papírky, načež je vlhkými prsty nebo lžící lehce přimáčkneme. Potom je dáme stranou.

V další míse smícháme ananas a krémový sýr. Opět pečlivě promísíme. Tuto směs rovnoměrně naklademe na pekanové placičky a každou ozdobíme 1 půlkou pekanu. Nejméně na 30 minut dáme zákusky vychladit.

Na jeden kousek: 77 kalorií, 1 g bílkovin, 2 g uhlohydrátů, 8 g celkového tuku, 2,5 g nasyceného tuku, 1 g vlákniny, 34 mg sodíku





Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Uroložka: Koupání v řece ani bazénu zánět močových cest nezpůsobuje

Každá druhá žena aspoň jednou za život prodělala zánět močových cest, i proto lékaři doporučují věnovat péči hlavně prevenci. "Koupání v řece ani bazénu...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Cara Delevingne (Los Angeles, 17. července 2017)
Delevingne: V pubertě jsem nedávala najevo emoce a byla jsem osamělá

Herečka a modelka Cara Dlelevingne (25) si postěžovala na období svého dospívání. Protože nechtěla odhalovat svou sexuální orientaci, bývala hodně uzavřená a...  celý článek

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický drdol s růžičkami tabu i na vaší svatbě... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.