NA 6 PORCÍ
Příprava: 10 minut + 1 hodina marinování + 25-35 minut grilování
* 600 g pravé hovězí svíčkové
* 2 cibule, nakrájené na klínky
* 3–4 slovenské papriky, zbavené jádřinců a nakrájené na větší kusy
* 150 g uzeného špeku nebo anglické slaniny, nakrájené na plátky
* 150 ml kvalitního oleje
* sůl a čerstvě mletý pepř
1. Maso omyjte, osušte a nakrájejte napříč na silnější díly. Vložte je do větší mísy, přidejte všechny ostatní ingredience a promíchejte. Mísu zakryjte fólií a uložte nejméně na hodinu do chladu.
2. Rožeň nebo grilovací jehly potřete olejem a střídavě na ně napichujte svíčkovou, cibuli, papriku a slaninu. Takto připravené špízy zabalte do alobalu a pětadvacet až pětatřicet minut opékejte nad rozpáleným grilem nebo na grilovací mřížce.
3. Hotové špízy opatrně vybalte z alobalu – nejlépe na míse nebo pečicím plechu, abyste se nepřipravili o lahodnou šťávu. Potom všechno stáhněte z jehly na mísu; nejlíp to jde vidličkou, kterou otočíte směrem od sebe. Podávejte s chlebem a s pikantními studenými omáčkami.
Tip Apetitu: Živáňská se dříve připravovala v jámě vykopané v zemi a na žhavých kamenech. Dnes si vystačíte s alobalem, ale rozhodně využijte krátkou sezonu pravých slovenských paprik. Jsou světle zelené nebo žluté a tenčí, mají jemnou sladkou vůni a někdy umějí i pěkně pálit, což živáňské rozhodně neuškodí.
OCHUTNEJTE TAKÉ Marinované sladké kuře |