Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zhubněte díky mrkvi, zdravější je vařená

  13:02aktualizováno  13:02
Sladká a křupavá jarní mrkev je jednou z mála dobrých stránek dietních jídel. Na mrkev se na rozdíl od některých jiných zelenin dá i těšit a má ještě jednu zvláštnost: je zdravější vařená než syrová.

Mrkvový salát s kmínem a koriandrem. | foto: Isifa

Mrkvový salát s rozinkami

Mrkvový salát s rozinkami.

Příprava: 50 minut + vaření 6 minut

Pro 4 osoby

* 5 větších mrkví
* 1 šalotka
* 100 g rozinek
* 7 lžic oleje
* 2 lžíce bílého vinného octa
* 1/2 lžičky mletého římského kmínu
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* čerstvá máta

1 027 kJ

S vhodnou přílohou, nejlépe vařenými bramborami, máte oběd i pro nejpřísnějšího dietika.

1. Očištěné mrkve nakrájíme na plátky škrabkou na brambory. Šalotku oloupeme a najemno nasekáme.
2. V hrnci rozehřejeme lžíci oleje, orestujeme na něm šalotku, přihodíme mrkev, společně opékáme 3-4 minuty. Přihodíme rozinky, zakryjeme a stáhneme z plotny.
3. V misce prošleháme zbylý olej s octem, římským kmínem a solí.
4. Mrkev s rozinkami promícháme s dresinkem, dochutíme čerstvě mletým pepřem a necháme asi 15 minut odstát.
5. Mátu omyjeme, osušíme a natrháme. Mrkev rozdělíme do misek a ozdobíme mátou.

Tip

Připravte zálivku z pěti lžic majonézy, lžíce citronové šťávy a lžíce olivového oleje, soli a bílého pepře. 

Mrkev s kuskusem a pomerančem

Mrkev s kuskusem a pomerančem.

Příprava: 30 minut + vaření 5-7 minut

Pro 4 osoby

* 2 pomeranče
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 a 1/2 hrnku kuskusu
* sůl, pepř
* 2 svazky mladé mrkvičky

1 148 kJ

Tahle večeře je tak dietní, že si ušetříte kalorie ještě na skleničku vína nebo čtvereček čokolády.

1. Z jednoho omytého pomeranče ostrouháme kůru- jednu lžičku. Vymačkáme z něj šťávu.
2. V hrnci zahřejeme dva hrnky vody, dvě lžíce pomerančové šťávy, olej a přivedeme k varu.
3. Vmícháme kuskus a stáhneme z plotny. Necháme vsakovat tekutinu, občas promícháme. Po 12 minutách vmícháme zbytek pomerančové šťávy a dochutíme solí a pepřem.
4. Omyté a očištěné mrkvičky povaříme nad parou 5-7 minut. Druhý pomeranč rozpůlíme a vyřežeme z něj dužinu.
5. Teplý kuskus promícháme s kousky pomeranče, rozdělíme do misek a ozdobíme mrkvičkami.

Tip

Připravte si kuskus nasladko, vmíchejte do tekutiny tři lžíce medu, namočené a pokrájené sušené meruňky a rozinky, vynechte sůl a pepř. Pomeranče kupte v bio kvalitě.

Teplý mrkvový salát

Teplý mrkvový salát.

Příprava: 30 minut + vaření 4-6 minut

Pro 4 osoby

* 2 lžičky římského kmínu
* čerstvá petržel
* 2 lžíce olivového
* 3 lžičky hnědého třtinového cukru
* 3 lžíce citronové šťávy
* 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
* sůl
* špetka mleté sladké papriky
* 1 kg mrkve
* 1 cibule
* olej

565 kJ

Lehká druhá večeře, případně svačina tak hodinu před cvičením. Dodá energii, ale nezatíží žaludek.

1. Na suché pánvi zahřejeme několik minut římský kmín, dokud se nerozvoní a trochu nezhnědne.
2. Ještě horký ho utlučeme v hmoždíři. Petržel najemno nasekáme.
3. V misce promícháme petržel, olej, cukr, citronovou šťávu, kůru, špetku soli, římský kmín a papriku.
4. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na silnější kolečka. Kousky mrkve dáme do studené osolené vody a přivedeme k varu, po 4-6 minutách varu slijeme.
5. Mrkev zalijeme dresinkem a přikryjeme pokličkou.
6. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, rozebereme na kroužky a osmažíme v rozpáleném oleji.
7. Salát podáváme teplý, ozdobený opečenými cibulovými kroužky.

Thajský mrkvový salát

Thajský mrkvový salát.

Příprava: 30 minut + chlazení 1 hodina

Pro 4 osoby

* 80 g nesolených arašídů
* 1 lžíce oleje
* 1 limetka
* 2 lžíce hnědého cukru
* 2 lžíce pomerančové šťávy
* 1/4 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
* snítka čestvého koriandru
* 6 větších mrkví
* hrst čerstvých sojových klíčků

961 kJ

Exotický salát pro chvíle, kdy vás honí mlsná. Můžete přidat dvě lžíce lehké majonézy.

1. Arašídy nahrubo nasekáme a orestujeme na pánvi na lžíci oleje.
2. Z limetky vymačkáme šťávu, promícháme s cukrem, pomerančovou šťávou a pomerančovou kůrou.
3. Koriandr nasekáme nebo natrháme. Mrkev nastrouháme.
4. V míse promícháme nastrouhanou mrkev, koriandr, sójové klíčky, přidáme polovinu zálivky a necháme hodinu vychladit.
5. Před podáváním promícháme s orestovanými arašídy a pokapeme zbylou zálivkou.

Tip

Přidejte uvařené skleněné nudle a nasekanou chilli papričku - získáte výživný pikantní oběd.

Marinovaná mrkev

Marinovaná mrkev.

Příprava: 45 minut + vaření 6 minut + chlazení 24 hodin

Pro 4 osoby

* 800 g mrkve
* 1 šalotka
* 2 celerové výhonky
* 200 g rajčatové passaty
* 6 lžic medu
* 6 lžic vinného octa
* 1 lžíce oleje
* 1 lžička dijonské hořčice
* sůl, pepř
* 100 g piniových oříšků
* 1 lžíce olivového oleje

1 673 kJ

Pikantní oběd, na dietní poměry i dostatečně sytý, můžete ještě obohatit čerstvou bazalkou.

1. Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka, zalijeme studenou vodou a povaříme asi 6 minut.
2. Šalotku oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenká kolečka.
3. Celerové výhonky omyjeme a pokrájíme příčně na plátky. V menším hrnci promícháme passatu, med, ocet, olej, hořčici, sůl a pepř a přivedeme k varu.
4. Do větší mísy vložíme horkou mrkev, pokrájenou syrovou zeleninu a vše zalijeme horkou marinádou. Zakryjeme, necháme vychladnout a marinujeme v chladu 24 hodin.
5. Před podáváním orestujeme dáváním piniové oříšky na lžíci rozpáleného oleje a posypeme jimi marinovanou mrkev. 

Mrkvový salát se zelím a kapary

Mrkvový salát se zelím a kapary.

Příprava: 40 minut + chlazení 4 hodiny

Pro 4 osoby

* 1/2 kg hlávkového zelí
* 1 stroužek česneku
* 1 lžička dijonské hořčice
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce bílého vinného octa
* 6 lžic olivového oleje
* 500 g mrkve
* 2 lžíce kaparů

1 112 kJ

Kyselá a zajímavá chuť vynikne i jako příloha k vařeným bramborám. (dvěma). Tak vznikne zdravý oběd.

1. Zelí nakrouháme a zalijeme ledovou vodou, po 15 minutách slijeme a necháme okapat. Česnek oloupeme a prolisujeme.
2. Společně prošleháme hořčici, sůl, pepř, citronovou šťávu, česnek, ocet a olej.
3. Očištěnou mrkev nastrouháme. V míse promícháme zeleninu s dresinkem a kapary, zakryjeme a necháme alespoň 4 hodiny odležet.

Mrkvový salát s celerem

Mrkvový salát s celerem.

Příprava: 20 minut + vaření 5 minut + chlazení 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 1 střední bulva celeru
* šťáva z jednoho citronu
* 8 velkých mrkví
* 2 snítky petrželové natě
* sůl, pepř
* olivový olej

507 kJ

Jako svačina schovaná v krabičce přijde vhod odpoledne, kdy nás nejčastěji přepadají chutě.

1. Celer oloupeme, překrojíme a necháme ho povařit asi 4-5 minut se lžičkou citronové šťávy.
2. Mrkev očistíme a i s celerem nakrájíme na jemné nudličky nebo nastrouháme na hrubém struhadle.
3. Petržel jemně nasekáme. Zeleninu promícháme, ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou, zakápneme olejem, zasypeme nasekanou petrželkou a necháme vychladit.

Mrkev s kedlubnou

Mrkev s kedlubnou.

Příprava: 20 minut + vaření 3-5 minut + chlazení 1 hodina

Pro 4 osoby

* 2 střední kedlubny
* 6 mrkví
* 3 polévkové lžíce olivového oleje
* špetka mletého kmínu
* špetka skořice
* sůl
* bílý pepř
* čerstvá petržel

598 kJ

Namažte si k tomuto salátu tmavý chleba s tvarohem a posypte si oboje pažitkou nebo hladkou petrželí.

1. Kedlubnu oloupeme, rozpůlíme a pokrájíme na plátky. Očištěnou mrkev nakrájíme na silnější kolečka.
2. Zeleninu vsypeme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a povaříme v lehce osolené vodě asi 3-5 minut.
3. Uvařenou zeleninu necháme dobře okapat, případně osušíme v utěrce.
4. Promícháme s olivovým olejem a kořením, citronovou šťávou a ozdobíme petrželovou natí a necháme hodinu vychladit.

Chřestový salát s mrkví

Chřestový salát s mrkví.

Příprava: 20 minut + vaření 5 minut

Pro 4 osoby

* 1 stroužek česneku
* 1 malá chilli paprička
* sůl
* hrst čerstvých petrželových listů
* 100 ml olivového oleje
* 400 g mladé mrkve
* 200 g zeleného chřestu
* 200 g bílého chřestu
* 1 citron

1 093kJ

K večeři si můžete dát o polovinu větší porci, k obědu se rozmazlit dvěma plátky česnekové bagety.

1. Česnek oloupeme, chilli papričku podélně rozřízneme a vyškrábneme semínka. Petrželové listy omyjeme, menší část natrháme na ozdobu, větší najemno pokrájíme. Česnek a papričku nasekáme, utřeme se solí a postupně přišleháme olej.
2. Mrkev a chřest očistíme, mrkev podélně přepůlíme.
3. Do vroucí osolené vody dáme vařit mrkev, po minutě přidáme chřest a společně povaříme další minutu.
4. Zeleninu slijeme, zchladíme ve studené vodě a osušíme. Citron nakrájíme na měsíčky.
5. V míse promícháme zeleninu s dresinkem, posypeme natrhanou petrželkou a podáváme s měsíčky citronu.

Mrkvový salát s kmínem a koriandrem

Mrkvový salát s kmínem a koriandrem.

Příprava: 75 minut + vaření 2-3 minuty

Pro 4 osoby

* 1 kg mrkve
* 2 stroužky česneku
* sůl
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžička mletého kmínu
* špetka celého kmínu
* 2 lžičky citronové šťávy
* čerstvý koriandr

732 kJ

Koriandr dělá z tohoto receptu gurmánskou svačinku pro náročné nebo druhou večeři na oslavu.

1. Omytou a očištěnou mrkev nakrájíme škrabkou na tenké plátky. Česnek oloupeme a prolisujeme.
2.  Mrkev povaříme v páře asi 2-3 minuty, mrkev by neměla být měkká, ale křupavá.
3. V malém kastrůlku zahřejeme olej, přidáme česnek, kmín a společně minutu prohřejeme.
4. Ještě teplou mrkev promícháme v míse s horkým ochuceným olejem, přilijeme citronovou šťávu a zakryjeme. Necháme asi hodinu odležet při pokojové teplotě. Před podáváním ozdobíme čerstvým natrhaným koriandrem.

Autoři:




Nejčtenější

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.