Zhubněte díky mrkvi, zdravější je vařená

  13:02
Sladká a křupavá jarní mrkev je jednou z mála dobrých stránek dietních jídel. Na mrkev se na rozdíl od některých jiných zelenin dá i těšit a má ještě jednu zvláštnost: je zdravější vařená než syrová.
Mrkvový salát s kmínem a koriandrem.

Mrkvový salát s kmínem a koriandrem. | foto: Isifa

Mrkvový salát s rozinkami

Mrkvový salát s rozinkami.

Příprava: 50 minut + vaření 6 minut

Pro 4 osoby

* 5 větších mrkví
* 1 šalotka
* 100 g rozinek
* 7 lžic oleje
* 2 lžíce bílého vinného octa
* 1/2 lžičky mletého římského kmínu
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* čerstvá máta

1 027 kJ

S vhodnou přílohou, nejlépe vařenými bramborami, máte oběd i pro nejpřísnějšího dietika.

1. Očištěné mrkve nakrájíme na plátky škrabkou na brambory. Šalotku oloupeme a najemno nasekáme.
2. V hrnci rozehřejeme lžíci oleje, orestujeme na něm šalotku, přihodíme mrkev, společně opékáme 3-4 minuty. Přihodíme rozinky, zakryjeme a stáhneme z plotny.
3. V misce prošleháme zbylý olej s octem, římským kmínem a solí.
4. Mrkev s rozinkami promícháme s dresinkem, dochutíme čerstvě mletým pepřem a necháme asi 15 minut odstát.
5. Mátu omyjeme, osušíme a natrháme. Mrkev rozdělíme do misek a ozdobíme mátou.

Tip

Připravte zálivku z pěti lžic majonézy, lžíce citronové šťávy a lžíce olivového oleje, soli a bílého pepře. 

Mrkev s kuskusem a pomerančem

Mrkev s kuskusem a pomerančem.

Příprava: 30 minut + vaření 5-7 minut

Pro 4 osoby

* 2 pomeranče
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 a 1/2 hrnku kuskusu
* sůl, pepř
* 2 svazky mladé mrkvičky

1 148 kJ

Tahle večeře je tak dietní, že si ušetříte kalorie ještě na skleničku vína nebo čtvereček čokolády.

1. Z jednoho omytého pomeranče ostrouháme kůru- jednu lžičku. Vymačkáme z něj šťávu.
2. V hrnci zahřejeme dva hrnky vody, dvě lžíce pomerančové šťávy, olej a přivedeme k varu.
3. Vmícháme kuskus a stáhneme z plotny. Necháme vsakovat tekutinu, občas promícháme. Po 12 minutách vmícháme zbytek pomerančové šťávy a dochutíme solí a pepřem.
4. Omyté a očištěné mrkvičky povaříme nad parou 5-7 minut. Druhý pomeranč rozpůlíme a vyřežeme z něj dužinu.
5. Teplý kuskus promícháme s kousky pomeranče, rozdělíme do misek a ozdobíme mrkvičkami.

Tip

Připravte si kuskus nasladko, vmíchejte do tekutiny tři lžíce medu, namočené a pokrájené sušené meruňky a rozinky, vynechte sůl a pepř. Pomeranče kupte v bio kvalitě.

Teplý mrkvový salát

Teplý mrkvový salát.

Příprava: 30 minut + vaření 4-6 minut

Pro 4 osoby

* 2 lžičky římského kmínu
* čerstvá petržel
* 2 lžíce olivového
* 3 lžičky hnědého třtinového cukru
* 3 lžíce citronové šťávy
* 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
* sůl
* špetka mleté sladké papriky
* 1 kg mrkve
* 1 cibule
* olej

565 kJ

Lehká druhá večeře, případně svačina tak hodinu před cvičením. Dodá energii, ale nezatíží žaludek.

1. Na suché pánvi zahřejeme několik minut římský kmín, dokud se nerozvoní a trochu nezhnědne.
2. Ještě horký ho utlučeme v hmoždíři. Petržel najemno nasekáme.
3. V misce promícháme petržel, olej, cukr, citronovou šťávu, kůru, špetku soli, římský kmín a papriku.
4. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na silnější kolečka. Kousky mrkve dáme do studené osolené vody a přivedeme k varu, po 4-6 minutách varu slijeme.
5. Mrkev zalijeme dresinkem a přikryjeme pokličkou.
6. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, rozebereme na kroužky a osmažíme v rozpáleném oleji.
7. Salát podáváme teplý, ozdobený opečenými cibulovými kroužky.

Thajský mrkvový salát

Thajský mrkvový salát.

Příprava: 30 minut + chlazení 1 hodina

Pro 4 osoby

* 80 g nesolených arašídů
* 1 lžíce oleje
* 1 limetka
* 2 lžíce hnědého cukru
* 2 lžíce pomerančové šťávy
* 1/4 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
* snítka čestvého koriandru
* 6 větších mrkví
* hrst čerstvých sojových klíčků

961 kJ

Exotický salát pro chvíle, kdy vás honí mlsná. Můžete přidat dvě lžíce lehké majonézy.

1. Arašídy nahrubo nasekáme a orestujeme na pánvi na lžíci oleje.
2. Z limetky vymačkáme šťávu, promícháme s cukrem, pomerančovou šťávou a pomerančovou kůrou.
3. Koriandr nasekáme nebo natrháme. Mrkev nastrouháme.
4. V míse promícháme nastrouhanou mrkev, koriandr, sójové klíčky, přidáme polovinu zálivky a necháme hodinu vychladit.
5. Před podáváním promícháme s orestovanými arašídy a pokapeme zbylou zálivkou.

Tip

Přidejte uvařené skleněné nudle a nasekanou chilli papričku - získáte výživný pikantní oběd.

Marinovaná mrkev

Marinovaná mrkev.

Příprava: 45 minut + vaření 6 minut + chlazení 24 hodin

Pro 4 osoby

* 800 g mrkve
* 1 šalotka
* 2 celerové výhonky
* 200 g rajčatové passaty
* 6 lžic medu
* 6 lžic vinného octa
* 1 lžíce oleje
* 1 lžička dijonské hořčice
* sůl, pepř
* 100 g piniových oříšků
* 1 lžíce olivového oleje

1 673 kJ

Pikantní oběd, na dietní poměry i dostatečně sytý, můžete ještě obohatit čerstvou bazalkou.

1. Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka, zalijeme studenou vodou a povaříme asi 6 minut.
2. Šalotku oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenká kolečka.
3. Celerové výhonky omyjeme a pokrájíme příčně na plátky. V menším hrnci promícháme passatu, med, ocet, olej, hořčici, sůl a pepř a přivedeme k varu.
4. Do větší mísy vložíme horkou mrkev, pokrájenou syrovou zeleninu a vše zalijeme horkou marinádou. Zakryjeme, necháme vychladnout a marinujeme v chladu 24 hodin.
5. Před podáváním orestujeme dáváním piniové oříšky na lžíci rozpáleného oleje a posypeme jimi marinovanou mrkev. 

Mrkvový salát se zelím a kapary

Mrkvový salát se zelím a kapary.

Příprava: 40 minut + chlazení 4 hodiny

Pro 4 osoby

* 1/2 kg hlávkového zelí
* 1 stroužek česneku
* 1 lžička dijonské hořčice
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce bílého vinného octa
* 6 lžic olivového oleje
* 500 g mrkve
* 2 lžíce kaparů

1 112 kJ

Kyselá a zajímavá chuť vynikne i jako příloha k vařeným bramborám. (dvěma). Tak vznikne zdravý oběd.

1. Zelí nakrouháme a zalijeme ledovou vodou, po 15 minutách slijeme a necháme okapat. Česnek oloupeme a prolisujeme.
2. Společně prošleháme hořčici, sůl, pepř, citronovou šťávu, česnek, ocet a olej.
3. Očištěnou mrkev nastrouháme. V míse promícháme zeleninu s dresinkem a kapary, zakryjeme a necháme alespoň 4 hodiny odležet.

Mrkvový salát s celerem

Mrkvový salát s celerem.

Příprava: 20 minut + vaření 5 minut + chlazení 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 1 střední bulva celeru
* šťáva z jednoho citronu
* 8 velkých mrkví
* 2 snítky petrželové natě
* sůl, pepř
* olivový olej

507 kJ

Jako svačina schovaná v krabičce přijde vhod odpoledne, kdy nás nejčastěji přepadají chutě.

1. Celer oloupeme, překrojíme a necháme ho povařit asi 4-5 minut se lžičkou citronové šťávy.
2. Mrkev očistíme a i s celerem nakrájíme na jemné nudličky nebo nastrouháme na hrubém struhadle.
3. Petržel jemně nasekáme. Zeleninu promícháme, ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou, zakápneme olejem, zasypeme nasekanou petrželkou a necháme vychladit.

Mrkev s kedlubnou

Mrkev s kedlubnou.

Příprava: 20 minut + vaření 3-5 minut + chlazení 1 hodina

Pro 4 osoby

* 2 střední kedlubny
* 6 mrkví
* 3 polévkové lžíce olivového oleje
* špetka mletého kmínu
* špetka skořice
* sůl
* bílý pepř
* čerstvá petržel

598 kJ

Namažte si k tomuto salátu tmavý chleba s tvarohem a posypte si oboje pažitkou nebo hladkou petrželí.

1. Kedlubnu oloupeme, rozpůlíme a pokrájíme na plátky. Očištěnou mrkev nakrájíme na silnější kolečka.
2. Zeleninu vsypeme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a povaříme v lehce osolené vodě asi 3-5 minut.
3. Uvařenou zeleninu necháme dobře okapat, případně osušíme v utěrce.
4. Promícháme s olivovým olejem a kořením, citronovou šťávou a ozdobíme petrželovou natí a necháme hodinu vychladit.

Chřestový salát s mrkví

Chřestový salát s mrkví.

Příprava: 20 minut + vaření 5 minut

Pro 4 osoby

* 1 stroužek česneku
* 1 malá chilli paprička
* sůl
* hrst čerstvých petrželových listů
* 100 ml olivového oleje
* 400 g mladé mrkve
* 200 g zeleného chřestu
* 200 g bílého chřestu
* 1 citron

1 093kJ

K večeři si můžete dát o polovinu větší porci, k obědu se rozmazlit dvěma plátky česnekové bagety.

1. Česnek oloupeme, chilli papričku podélně rozřízneme a vyškrábneme semínka. Petrželové listy omyjeme, menší část natrháme na ozdobu, větší najemno pokrájíme. Česnek a papričku nasekáme, utřeme se solí a postupně přišleháme olej.
2. Mrkev a chřest očistíme, mrkev podélně přepůlíme.
3. Do vroucí osolené vody dáme vařit mrkev, po minutě přidáme chřest a společně povaříme další minutu.
4. Zeleninu slijeme, zchladíme ve studené vodě a osušíme. Citron nakrájíme na měsíčky.
5. V míse promícháme zeleninu s dresinkem, posypeme natrhanou petrželkou a podáváme s měsíčky citronu.

Mrkvový salát s kmínem a koriandrem

Mrkvový salát s kmínem a koriandrem.

Příprava: 75 minut + vaření 2-3 minuty

Pro 4 osoby

* 1 kg mrkve
* 2 stroužky česneku
* sůl
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžička mletého kmínu
* špetka celého kmínu
* 2 lžičky citronové šťávy
* čerstvý koriandr

732 kJ

Koriandr dělá z tohoto receptu gurmánskou svačinku pro náročné nebo druhou večeři na oslavu.

1. Omytou a očištěnou mrkev nakrájíme škrabkou na tenké plátky. Česnek oloupeme a prolisujeme.
2.  Mrkev povaříme v páře asi 2-3 minuty, mrkev by neměla být měkká, ale křupavá.
3. V malém kastrůlku zahřejeme olej, přidáme česnek, kmín a společně minutu prohřejeme.
4. Ještě teplou mrkev promícháme v míse s horkým ochuceným olejem, přilijeme citronovou šťávu a zakryjeme. Necháme asi hodinu odležet při pokojové teplotě. Před podáváním ozdobíme čerstvým natrhaným koriandrem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...