Mnoho těhotných žen miluje lékořicové bonbóny. Zjištění možné souvislosti konzumace lékořice s předčasnými porody dává biologický smysl, neboť lékořice by mohla podporovat tvorbu prostaglandinu a tím uspíšit porod, domnívá se vedoucí výzkumného týmu Timo Strandberg z University of Helsinki ve finské metropoli. "Nemáme však o tom žádný experimentální důkaz," dodává.
Vědci zjišťovali u 1049 těhotných finských žen, jaká je jejich konzumace sladkého glycyrrhizinu, jenž je hlavní složkou cukrovinky zvané pendrek. Ženám, které jedly větší množství lékořice, se narodily děti v průměru o 2,5 dne dříve.
Původně bylo cílem studie zjistit, zda má lékořice vliv na porodní váhu novorozenců. "Narozdíl od naší hypotézy jsme neobjevili žádné podstatné účinky konzumace lékořice matkami na porodní váhu, ale našli jsme značnou souvislost mezi kratší dobou těhotenství a velkým příjmem lékořice," uvedl Strandberg.