Na technologii pracuje tým pracovníků Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského ve spolupráci s gynekologem Milanem Antonem.
Šlo by o nízkokalorické pivo s vysokým obsahem fytoestrogenů, které jsou obsaženy v chmelu a v ječmeni (z něhož se vyrábí slad).
Studie se zúčastnilo dvacet žen, které dva měsíce popíjely každý večer tři decilitry speciálně vyrobeného nízkokalorického piva s malým obsahem alkoholu a zvýšeným obsahem fytoestrogenů.
Výsledný efekt byl hodnocen klinickými, laboratorními i psychologickými metodami. Ukázalo se, že mezi účastnicemi se snížil počet těch, které mají intenzivní klimakterické obtíže.
"Víme, že soubor žen je malý, ale byla to první studie," řekl doktor Anton a dodal, že vědci jsou připraveni provést větší výzkum.
"Již existuje představa o nových technologiích, které by umožnily výrobu piva se zvýšeným obsahem sladu a chmele, a tím i znásobení jeho pozitivního účinku," řekl šéf ústavu Karel Kosař.
Pivovary by podle něj mohly mít o výrobu takového nápoje zájem. Měly by ho prý vařit z českých surovin, protože ty obsahují ideální množství fytoestrogenů.
To, že fytoestrogeny pomáhají v přechodu, je už známo ze sledování asijských žen. Součástí jejich stravy je totiž sója, která je na tento prvek bohatá.
Nutriční terapeutka Jitka Tomešová připomněla, že fytoesytrogeny jsou obsaženy také v luštěninách, které jsou nedoceněnou součástí českého jídelníčku.