Vaříme zelí

Pálffyho houskový knedlík se slaninou. Zabalený do utěrky se vaří hodinu

9. května 2016

Vaří se sice hodinu, navíc zabalený v máslem potřeném plátýnku či utěrce, ale za vynaloženou námahu...

České superpotraviny. Jsou levnější a bližší naší chuti i tělu

5. května 2016

Zamilovali jste si superpotraviny? Našli jsme pro vás spolu se třemi odborníky jejich české...

Jak chutnají enoki a shimeji. Zkuste je na pánvi nebo v polévce

7. dubna 2016

Možná jste si jich už v obchodě nebo na trhu všimli, ale netušili jste, jak s nimi naložit. Houby...

Experiment: místo okopávání záhonů zkuste zahradničit v balících slámy

Žádné okopávání záhonů. Jen pár balíků slámy, ve které se rostlinám evidentně...
6. dubna 2016

Mnoha lidem vyrostly na kompostu dýně nebo cukety, psali jsme i o farmáři, který pěstuje v hromadě...

Pacient ze Zlínského kraje se přejídá, nesportuje a riskuje infarkt

31. března 2016  9:07

Svého lékaře obyvatelé Zlínského kraje příliš neposlouchají. Ukazuje to celorepublikový průzkum...

Milá dáma, která ráda pije gin, vzpomíná Brno na královnu Alžbětu II.

28. března 2016  14:36

Před dvaceti lety Brno navštívila britská královna Alžběta II. Pamětníci dodnes vzpomínají na její...

V půstu před Velikonocemi sytila davy polévka z kopřiv i hrách s medem

24. března 2016

V restauracích je neservírují a ani v běžných kuchařských knihách na ně recept nenajdete. Tradiční...

Retro vaření: šunková rolka, kuře s broskví a míša řezy vás vezmou do 70.let

20. března 2016

Zasteskne se vám někdy po starých dobrých časech? Pojďte se s námi vydat na kulinární cestu do...

Denně sním až osm kilo ovoce a zeleniny, říká vyznavačka raw stravy

22. února 2016

Už dvanáct let je Tereza Havrlandová vitariánkou neboli vyznavačkou raw stravy. Patří k docela...

Polévka zahřeje nejlépe: uzená zelňačka, mrkvový krém a thajská tom yum

11. února 2016

Polévky jsou grunt, obzvlášť ve větrném a chladnějším počasí nás nic nezahřeje lépe. Inspirujte se...

Nastal čas masopustu a zabijaček. Udělejte si domácí paštiku nebo šunku

6. února 2016

Oslavy masopustu vrcholí a na mnohých místech v Česku se stále ještě provádí domácí zabijačky...

VIDEO: Nosorožčí samičce jsou dva roky. Za rok už dostane dort v jiné zoo

Nosorožčí samička Maruška z plzeňské zoologické zahrady oslavila druhé...
2. února 2016  14:45

Samička nosorožce indického Maruška z plzeňské zoologické zahrady oslavila v úterý druhé narozeniny...

Zlepšete své zažívání. Pomůže běh, bylinky i změna jídelníčku

30. ledna 2016

Trávicí potíže se projeví bolestí břicha nebo také pálením žáhy. Tělo tak dává najevo, že už je...

Pohlreichova převýchova kuchařky poctivých hotovek. Šlo to ztuha

20. ledna 2016

Skvělá dršťková, ledvinky na cibulce zadělané jíškou, borůvkové blbouny, kachna s bramborovým...

Zabiják špatné zimní nálady? Podle Pohlreicha polévka z kysaného zelí

5. prosince 2015  1:45

Zimnímu splínu čelím jídlem, říká šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Taková bytelná zelňačka vydá klidně...

Svatomartinská husa je nedostatkové zboží. Vyprodáno, hlásí chovatelé

9. listopadu 2015  16:51

Dobře vypečená husa se zelím je nezbytnou průvodkyní Svatomartinského vína. A protože na trh půjde...

Kanec si rozumí se šípky i zelím. Báječné kančí ragú i roláda

1. listopadu 2015

Se šípkovou nebo se zelím? I tento podzim se můžete pokusit rozlousknout odvěkou otázku českých...

Po suchém létě je málo jablek a dražší zelí, cena může růst i u masa

28. října 2015  15:19

Za některé druhy zeleniny zaplatí zákazníci více než loni. Důvodem bylo letošní letní sucho. Levná...

Pro Beskydy jsou typické pohanka nebo zelí, říká kuchař Tomáš Mohyla

18. října 2015  17:55

Příběh Tomáše Mohyly dokazuje, že i z obyčejného učně může vyrůst opravdový expert ve svém řemeslu....

V Plzni házeli hlávkou zelí. Festival nabídl i další „zelísporty“

Festival zelí v plzeňských Křimicích (17. 10. 2015)
18. října 2015  14:40

Stovky a tisíce malých i velkých zelných hlávek v jakékoli podobě. V plzeňských Křimicích se...

VIDEO: Šlapačky při výrobě kysaného zelí nachodí deset kilometrů

18. října 2015  8:21

Žádný stroj. Jediným nástrojem při výrobě kysaného zelí tradičním způsobem v závodě firmy Hamé v...

Kutil Láďa Hruška cílí na mladší. Zaboduje krouhání zelí a leštění bot?

5. září 2015

Kdo zamáčkl slzu v oku, když Láďa Hruška skončil se svými recepty ve zprávách, toho zřejmě jeho...

V Bulharsku bylo příliš mnoho Bulharů, stěžoval si turista

18. srpna 2015  10:48

Kohout místo ranního budíčku, moc Bulharů na pláži nebo chybějící kakao v hotelové restauraci – to...

Gorilí samici Bikiře je dvacet. Dostala proutěný dort a koule zmrzliny

17. srpna 2015  8:27

Dort plný dobrot, ovocná zmrzlina a hudební doprovod s africkými bubny, to byla sobotní oslava 20....

Zemědělce ničí sucho. Brambor, zelí nebo celeru bude o polovinu méně

13. srpna 2015  8:16

Výrazně menší sklizeň čekají zemědělci v Ústeckém kraji. Oproti normálu předpokládají poloviční...

Čtenářský recept: Krůtí pánvička

4. srpna 2015

Posíláte nám své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Na talířku: Kuřecí špízy s rychlým coleslawem

20. července 2015  12:33

Křehké mladé zelí je plné vitamínů. Připravte z něj známý salát coleslaw a vaše děti zapomenou, že...

Ruský boršč

15. července 2015

Každý den u nás najdete jeden letní recept. Nechte se inspirovat.

Podpatky: „libůstka“, která vám může rozbít celé tělo

20. dubna 2015

Podpatky krášlí běháním vypracované lýtko a dělají ženu ženou. Je ale vhodné trápit jimi tělo při...

Bratři Neckářové: Do zelí jsme si nikdy nelezli

15. dubna 2015

Hrají spolu od malička. Podle Václava Neckáře (71) je to už 62 let dlouhá spolupráce. Jeho mladší...

OBRAZEM: Dort z chobotnic a vyřezávaná dýně, v Hradci bojovali kuchaři

9. dubna 2015  16:20

Sladké i slané pokrmy v nejrůznějších podobách a variacích. Takový byl festival Gastro Hradec,...

Tanky za humny, k jídlu brambory a zelí. Lidé v Donbasu žijí, jak se dá

Ljudmila a Natalija ve svém domku (23. března 2015)
25. března 2015  3:01

(Slavjansk, od spolupracovníka iDNES.cz) Zátarasy, ohryzané paneláky a zavřené šachty. Konflikt na východě Ukrajiny zruinoval uprchlíky,...

UKÁZKA: Udělejte si tu nejhustší cibulačku, zapečte ji jako na Sardinii

12. března 2015

Vepřové ragú, bramborový chléb, zaječí paštika nebo poctivá slepičí polévka. Recepty, které byste...

UKÁZKA: Kysané zelí může být životní styl, ukazuje kuchařka o kvašení

26. února 2015

Sandor Katz zaujme svým hustým knírem, ale i životním příběhem a přístupem ke společnosti a vaření....

Ruské řetězce kvůli znehodnocení rublu zmrazí ceny brambor i cukru

25. února 2015  11:52

Kvůli znehodnocení rublu se ruské řetězce domlouvají na zastropování cen u „sociálně důležitých“...

VIDEO: Vyzkoušejte zelný list podle zaručeného srbského receptu

24. ledna 2015

Na zelný list se řada lidí dívá značně přezíravě, ale despekt není na místě. Pokud se udělá...

Poradny