Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vaříme zelí

Když dětské bříško stůně, pomůže fenykl, levandule i podmáslí

9.1.2013  0:10
U miminek způsobuje bolesti bříška většinou nadýmání. U starších dětí však za nimi mohou být psychické problémy, poruchy trávení nebo infekce. Než sáhnete do lékárničky, zkuste se s nimi...  celý článek

Oslí guláš, párková polévka i pečené žáby. Štědrovečerní stůl u sousedů

24.12.2012  0:00
Štědrovečerní tabule představují dokonalou přehlídku pestrých kulinárních zvyků a tradic. Francouzi až za hrob milují své syrové mořské potvory, Italové si dávají pastu a Němci zase klobásky se...  celý článek

Stovky očí Masaryka a Beneše. Bývalý farář sbírá busty prezidentů

23.12.2012  7:33
Václav Merunka už pětačtyřicet let sbírá věci spojené s prezidenty Masarykem a Benešem. V bytě má desítky bust obou československých prezidentů, vlastní ale i jejich portréty, knihy či takové...  celý článek

Nestíháte teplé večeře? Zkuste superrychlý falafel podle Jamie Olivera

19.12.2012  3:00
Možná teď v předvánočním shonu nemáte moc času na vaření teplých večeří, ale zase nechcete rodinu šidit obloženým chlebem s něčím. Zkuste se inspirovat u kuchařského mága Jamie Olivera, který...  celý článek

Na bratislavské trhy na lokše i výborný punč s teplou Demänovkou

7.12.2012  14:02
Lokše s oříšky, lokše se zelím, lokše se škvarkama. K tomu punč, štrúdl či jablka v karamelu. A kolem se to hemží nejen Slováky, ale i Čechy, Maďary, Japonci či dalšími turisty. Na vánočních...  celý článek

Oválná cibule i modré brambory vynesly farmáři titul Živnostník roku

5.12.2012  17:14
Biozemědělec David Smetana ze Svobodných Dvorů na Královéhradecku převzal titul tuzemského Živnostníka roku. Pomohly mu jeho nápady, jimiž vylepšuje hospodaření na rodinném gruntu. Jeho...  celý článek

Děti a jídlo: Švédsko sladkosti jen v sobotu, Itálie moře zeleniny

30.11.2012  4:51
Kdo z vás žije rodinným životem a musí denně stíhat práci, aktivity dětí i nákupy, ten ví, jak je těžké při tom všem ještě zajistit potomkům zdravé, vyvážené a pestré stravování. Zajímalo nás,...  celý článek

Jak uctít svatého Martina? Nejen husou a vínem, ale třeba pštrosem

9.11.2012  0:29
Už v neděli v jedenáct dopoledne to vypukne. Budou se koštovat mladá svatomartinská vína, která letos budou svěží, harmonická a s decentní kyselinkou. K nim se o tomto víkendu bude skvěle hodit...  celý článek

Svatomartinské víno láme rekordy, vinaři ve Zlínském kraji však váhají

8.11.2012  18:27
V neděli 11. listopadu se k lidem dostanou letošní Svatomartinská vína. V celé republice bude k dostání přes dva miliony lahví mladého vína, ze Zlínského kraje se však do stále populárnějšího...  celý článek

Divočáci se přemnožili, kančí se prodává lacině. Dotahuje i vepřové

7.11.2012  8:25
Myslivci na jihu Moravy stále více střílejí divoká prasata jako škodnou. Přemnožila se dokonce tolik, že je kančí maso k dostání už téměř za stejnou cenu jako vepřové. Zvěřinu zlevňují i...  celý článek

OBRAZEM: Osolit, okmínovat a šlapat. Tak se dělá pravé křimické zelí

2.11.2012  9:42
Modřínové kádě, krouhání i s košťály a hlavně zelí výhradně z okolí plzeňské části Křimice. To je základ specifické chuti oblíbeného křimického zelí, jehož sezona je v plném proudu. Právě teď...  celý článek

Podzimnímu pročištění organismu pomůže ovoce, zelenina i bylinky

31.10.2012  2:29
Přišel podzim a s ním nastává přímo ideální čas pro řádnou detoxikaci organismu. Našemu tělu velmi prospěje, když ho před náročným zimním obdobím důkladně pročistíme od nahromaděných toxinů a...  celý článek

VIDEO: Vynikajícího salátu coleslaw připravíte za babku plnou mísu

21.10.2012  0:00
Zelí, mrkev, cibule a celer jsou základem zelného salátu coleslaw, který je tak osvěžující, že si vybojoval ve fast foodech pevné místo vedle hamburgerů a hranolků. I díky tomu je šancí, jak...  celý článek

Eva Herzigová: Kluci jsou můj domov, ale přála bych si ještě holčičku

Exkluzivně 18.10.2012  3:03
"Je to strašný, ale dopadne to dobře," usmála se prorocky Eva Herzigová, rodačka z Litvínova, na otázku OnaDnes.cz, zda sledovala vítězství KSČM v krajských volbách v Ústeckém kraji. Právě touha...  celý článek

Lahůdkou Hané jsou tvarůžkové moučníky, těsně za nimi skončilo zelí

1.10.2012  10:29
Loštické tvarůžky a moučníky z nich vyráběné jsou v kurzu. Zvítězily ve čtenářské anketě MF DNES a iDNES.cz o nejoblíbenější lahůdku Olomouckého kraje. Tvarůžky porazily sedm dalších...  celý článek

Kam o víkendu na dlabanec? Za burčákem, frgály, kávou i bio steaky

28.9.2012  0:45
Jestli si chcete následující podzimní víkendy zpestřit výlety okořeněné něčím k snědku, pak vám nabízíme několik tipů připravených ve spolupráci s rozcestníkem Gastronaut.cz. Kdo má rád bio,...  celý článek

Čím dál více "zdravíčkářů" si objednává čerstvou zeleninu v bedýnkách

2.9.2012  8:12
Kouzlu zdravých bedýnek podléhá čím dál více lidí, kteří nechtějí nakupovat "napodobeniny" kvalitního ovoce a zeleniny. Bedýnky jsou sice trochu dražší, avšak biokvalita a chuť jsou stoprocentně...  celý článek

Poklady naší kuchyně: v posledním dílu ochutnáte Prahu a střední Čechy

29.8.2012  0:07
Matka českých měst bývala oázou pro břicha všech gurmetů, a to hlavně díky uzeninám. Například pražskou šunku znají daleko za hranicemi Česka. Poslední díl naší regionální kuchařky zakončíme v...  celý článek

Poklady naší kuchyně ze Slezska: králík na černo, bigos či pirohy

22.8.2012  0:23
Míchají se tu prvky polské, pomořanské a východopruské regionální kuchyně. Což zní složitě, ale slezské recepty se vaří snadno a chutnají skvěle.  celý článek

Poklady naší kuchyně: v Krkonoších a Podkrkonoší uzdravují polévky

15.8.2012  1:00
Před lety se v tomhle kraji usedlíci živili i ulovenými ptáky, takže se v neděli ve zdejších chalupách servírovala třeba polévka z vran. Dnes je nejznámějším krkonošským receptem kyselo.   celý článek

Poklady naší kuchyně: Slovácku vévodí moravský vrabec se zelím

7.8.2012  0:00
Pokud milujete jídlo a rádi poznáváte nové chutě, tuhle oblast na jihovýchodní Moravě byste si neměli nechat ujít. Zdejší kuchyně by vydala na samostatnou kuchařku. A byla by pořádně tlustá. Už...  celý článek

Poklady naší kuchyně: Chodsko je také štrachanda a karbonát

31.7.2012  0:02
Tradičních chodských receptů je tolik, že jsme pro vás mohli na tyto stránky vybrat jen zlomek. Jestli máte ještě o prázdninách pár volných dní, zajeďte si do kraje brambor, kyselého mléka a...  celý článek

Poklady naší kuchyně: hanácké syrečky, vdolky i škvarkové knedlíky

27.7.2012  3:12
Slavné hanácké tvarůžky jsou jedinečné a nenapodobitelné, ale určitě nejsou to jediné, co tenhle kout Moravy zrodil. Pojďte se s námi podívat, co dobrého by se dalo na Hané uvařit nebo upéct a...  celý článek

Poklady naší kuchyně aneb Šumava na talíři, to je kuba nebo zelníky

17.7.2012  2:09
Dolů na jih Čech se nejezdí jen na kola a běžky. Lidé s mlsnými jazyky dobře vědí, že tady v tom koutě země se dají ochutnat jedinečná jídla, nasbírat zásoby hub a nakoupit dobrý med.   celý článek

Poklady naší kuchyně: Valašsko aneb kraj, kde jídlu vládnou švestky

12.7.2012  0:00
Švestkozemě, Valašské království, Bolkovo. Říká se mu různě, ale pověst místní kuchyně překonává jakýkoliv umělý titul. Vydejte se sem na dovolenou nebo si uvařte Valašsko doma. Dejte Valachovi...  celý článek

Poklady naší kuchyně: jižní Čechy aneb kapr, cmunda, koblihy či žahour

5.7.2012  1:57
Co kraj, to jídlo, kterému zbytek republiky závidí. Díky naší kuchařce můžete ty nejznámější gurmánské krajové speciality připravit a ochutnat i vy a nemusíte kvůli tomu ujet ani metr. Celé...  celý článek

Jak zahnat hlad na festivalu? Halušky raději ne, radí šéfkuchař

2.7.2012  15:11
Šéfkuchař hotelu Thermal Marino Klouček ochutnával a hodnotil pro MF DNES nejprodávanější jídla nabízená v centru dění při 47. ročníku karlovarského filmového festivalu. Halušky nedoporučuje,...  celý článek

Krkovička, kapr, špíz, sele aneb grilování po česku

6.6.2012  1:59
Ryby, kuře, špízy, krkovice, my umíme žít! Poslední díl naší grilovací kuchařky jsme nemohli nevěnovat českým a moravským grilům a táborákům. Bez nich by léto nebylo létem, tak neváhejte a...  celý článek

Grilované ryby, špízy nebo souvlaki. Piknik jako u moře

23.5.2012  0:31
Vzpomínáte na skvělé grilované ryby, na kterých jste si pochutnávali loni u moře? Přestaňte snít a dopřejte si grilování ve středomořském stylu klidně na chalupě. A nepůjde jen o ty ryby.   celý článek

Zdraví z lékárny i přírody: které látky pomohou vašemu tělu

1.5.2012  0:00
Trápí vás padání vlasů, bolavé klouby nebo třeba špatné zažívání? Na vaše potíže se prodává řada přípravků. Poradíme vám, které vitaminy a minerály si koupit v lékárně a co si vzít z přírody.  celý článek

Prezidentské volby ve Francii 2012 - už nestačí počítat jen do dvou

7.4.2012  8:51
Při letošních prezidentských volbách ve Francii si už nevystačíme s počítáním do dvou. Oba hlavní kandidáti – socialista François Hollande a dosavadní pravicový prezident Nicolas Sarkozy – to...  celý článek

Segedín, lečo nebo paprikáš. Zažijte maďarskou vášeň na talíři

24.3.2012  0:39
Všechno na sádle, spousta papriky, šťavnatá masa a ostrá zelenina - jestli vám přijde, že jaro stále otálí, zahřejte se aspoň v kuchyni. Nejdřív u vaření a potom u talíře nějaké ostré maďarské...  celý článek

Zelná, tomatová, brokolicová nebo kuřecí. Polévky zahřejí i nasytí

3.3.2012  4:20
Zahřejí, pomáhají při nastydnutí i kocovině a hlavně skvěle chutnají. Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt. A naše recepty vás v tom jen utvrdí.   celý článek

Zabijačka, vinný košt i perník. Tak chutná březen v Česku

2.3.2012  1:18
Zima se pomalu chýlí ke konci, masopust je za námi a Velikonoce ještě daleko. To ovšem není důvod k tomu, aby se vaše chuťové pohárky mohly oddávat sladkému nicnedělání. I v březnu se můžete...  celý článek

Kaki, fenykl, romanesco, batáty. Co s nimi v kuchyni?

10.2.2012  1:55
Určitě jste už v regálech obchodů s ovocem a zeleninou narazili na plody roztodivných barev a tvarů, u kterých jste ani netušili, co jsou zač. Lákalo by vás je koupit, ale netušíte, jak je v...  celý článek




mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.