Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zelí a kapusta chrání před rakovinou a zároveň chutnají

aktualizováno 
Podle lékařských výzkumů nás pravidelná konzumace zelí a kapusty chrání před rakovinným bujením v trávicím traktu. Obávanému nadýmání můžete předejít, přidáte-li k zelí některou z bylinek, která tyto účinky mírní. Mezi ně patří kmín, rozmarýn, šalvěj, tymián, saturejka a fenykl.

Polévka z čerstvého zelí. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Bílé kysané zelí s dýníRecept pro ONU: Bílé kysané zelí s dýní

AUTOR: Pavel Sapík (restaurace U Zlaté studně)

Na 4 porce

* 500 g bílého kysaného zelí
* 1 velká cibule
* 250 g dýně
* 100 g slaniny
* 1 stroužek česneku
* 1 lžíce sádla (nejlépe kachního)
* sůl, pepř, cukr, ocet (na dochucení)

1. Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme kysané zelí. Necháme podusit do poloměkka. Poté přidáme 2/3 na kostky nakrájené dýně.

2. Zbývající 1/3 dýně nastrouháme a také přidáme do zelí, které se tím zahustí. Přidáme propasírovaný česnek, osolíme a opepříme. Na závěr dochutíme cukrem, případně octem, tak aby výsledná chuť byla harmonicky sladkokyselá.

3. Při podávání lehce přelejeme na kostičky nakrájenou a orestovanou slaninou, můžeme přidat i plátky opečené anglické slaniny.

Tip
Vyzkoušet můžete i koláč ala quiche. Na těsto potřebujete 300 g mouky, špetku soli, 125 g másla a 100 ml vlažné vody. Jako náplň pak použijte zelí z receptu a vše zasypte sýrem.

Zelné placičky (zelňáky)Zelné placičky (zelňáky)

Příprava: 15 minut + 10 minut opékání

Pro 4 osoby

* 500 g kysaného zelí
* 400 g hladké mouky + trochu na vál
* 1/4 lžičky kypřícího prášku
* 2 vejce
* sůl a mletý pepř
* 1/2 lžičky drceného kmínu
* sádlo na opékání

1. Kysané zelí vymačkáme a překrájíme. V míse zpracujeme nakrájené kysané zelí, prosátou mouku s kypřicím práškem, vejce, sůl a koření na tužší těsto.

2. Z těsta vytvarujeme na pomoučeném vále placičky jako na karbanátky a lehce je obalíme v hladké mouce. V pánvi rozpálíme trochu sádla a placičky opékáme po obou stranách dozlatova.

3. Takto postupně upečeme všechny zelňáky, klademe je na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk, a podáváme.

Tip
Do těsta můžete vmíchat i trochu čerstvé nebo sušené majoránky a těsto upéct na plechu vyloženém pečicím papírem.

Vařená kapusta s klobásouVařená kapusta s klobásou

Příprava: 15 minut + 20-25 minut vaření

Pro 4 osoby

* 4 pikantnější klobásy
* 1 menší hlávka kapusty
* 800 g brambor, oloupaných
* sůl a mletý pepř
* 1/4 lžičky mletého kmínu
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce másla

1. Do kastrolu vložíme oloupané a překrájené brambory, kapustové listy a vše zalijeme vodou tak, aby byl obsah sotva potopený, osolíme a přidáme mletý kmín.

2. Uvedeme k varu a na mírném ohni vaříme, dokud kapusta nezměkne. Měkkou kapustu vyjmeme a brambory do vaříme skoro do měkka. Uvařenou kapustu překrájíme na drobno a ochutíme prolisovaným česnekem a mletým pepřem.

3. Vodu z brambor odlijeme tak, aby sahala asi do poloviny, přidáme klobásky, ochucenou kapustu a společně prohřejeme. Nakonec přidáme lžíci másla. Vařené brambory s kapustou a uzeninou podáváme v hlubokém talíři s částí vývaru.

Tip
Brambory se zeleninou můžete rozmačkat vidličkou nebo šťouchadlem na brambory a podávat s kouskem čerstvého másla a ohřátou klobásou.

Pirohy se zelímPirohy se zelím

Příprava: 60 minut + 20-25 minut pečení

Pro 4 osoby

Na těsto:
* 250 g hladké mouky
* 150 dkg hery
* 1 vejce
* 50 ml vody
* 1/2 lžičky citronové šťávy

Na náplň:
*
500 g hlávkového zelí
* sůl a mletý pepř
* 60 g másla
* 1 vejce vařené natvrdo
* trocha petrželky

1. Na vál prosejeme mouku, přidáme pokrájený tuk a nožem ho zapracujeme do mouky. Přidáme žloutek, sůl, vodu, citronovou šťávu(můžeme nahradit octem) a zpracujeme pevné hladké a pružné těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme minimálně 1/2 hodiny v chladničce odležet.

2. Zelí očistíme, nakrouháme, dáme do mísy a pořádně prosolíme a pomačkáme, aby pustilo šťávu. Pak jej vyždímáme a šťávu slijeme. V kastrole rozpustíme máslo, vložíme zelí a dusíme do měkka, dokud se neodpaří všechna voda.

3. Zelí necháme vychladnout, vmícháme posekané vejce natvrdo, bylinky a dochutíme. Těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku o síle asi 2 mm a vykrájíme zní kolečka o průměru 10 cm. Na střed dáme trochu náplně, okraje potřeme bílkem, přeložíme a dobře stiskneme.

4. Taštičky naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme bílkem, propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě 10 minut při 200 stupních. Potom snížíme teplotu na 175 stupňů a dopečeme dozlatova, trvá to dalších asi 10-15 minut.

Bílá kapustičková polévkaBílá kapustičková polévka

Příprava: 15 minut + 25-30 minut

Pro 4 osoby

* 2 lžíce másla
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 2-3 lžíce hladké mouky
* 1,25 l vody nebo vývaru
* 400 g kapustiček
* 4 brambory, na kostičky
* 200 ml smetany 33%
* sůl a mletý pepř
* menší hrst sušené nebo hrst čerstvé majoránky

1. Kapustičky očistíme od zavadlých listů, seřízneme oschlé konce a omyjeme. V hrnci rozehřejeme máslo, zpěníme na něm jemně nakrájenou cibuli a usekaný česnek, přisypeme mouku a umícháme světlou jíšku.

2. Přilijeme vlažnou vodu nebo vývar, osolíme, opepříme, prošleháme a uvedeme k varu. Na mírném ohni za občasného míchání vaříme asi 15 minut. Potom přidáme na kostičky nakrájené brambory, kapustičky a vaříme doměkka, trvá to asi 5-7 minut.

3. Nakonec přilijeme smetanu, necháme přejít varem, stáhneme z ohně a dochutíme sušenou rozemnutou majoránkou (nebo čerstvou jemně usekanou), solí a pepřem.

Závitky s vegetariánskou náplníZávitky s vegetariánskou náplní

Příprava: 20-30 minut

Pro 4 osoby

* 8 větších kapustových listů
* 100 g másla
* 4 stroužky česneku

Na náplň:
*
3 housky
* 4-5 lžic smetany
* 4 cibulky s natí
* 4 stroužky česneku
* 1 lžíce másla
* 250 g žampionů
* sůl a mletý pepř
* špetka mletého kmínu

1. Kapustové listy omyjeme a spaříme ve vroucí vodě, zchladíme ve studené a necháme okapat. Silná žebra listů se řízneme nožem nebo přes fólii naklepeme paličkou. Housky nakrájíme na drobné kostičky, pokropíme je smetanou a necháme je nasáknout.

2. Žampiony očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli očistíme, bílou část nakrájíme najemno a nať nakrájíme napříč na tenké plátky. Česnek oloupeme a jemně usekáme. V kastrolu na lžíci másla zpěníme cibuli a usekaný česnek, přidáme žampiony, osolíme, opepříme a okořeníme a dusíme pod poklicí do měkka, dokud se nevydusí voda, kterou houby pustily, trvá to asi 15 minut.

3. Houbovou směs necháme zchladnout, přidáme navlhčené housky, cibulovou nať, dochutíme solí a pepřem a dobře promícháme. Na každý kapustový list dáme na kraj trochu náplně.

4. Náplň vytvarujeme do válečku, boční okraje listu ohneme směrem dovnitř a listy zavineme. Takto postupně zavineme všechny kapustové listy.

5. Závitky převážeme bílou nití a naskládáme do zapékací misky nebo pekáčku vymazaného máslem. Poklademe je zbylým máslem, přidáme celé stroužky česneku, mírně podlijeme vodou, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů pod poklicí asi 20-30 minut. Během pečení závitky otočíme, popřípadě podlijeme trochou vody. Podáváme se šťávou, pečeným česnekem a různě upravenými brambory nebo bramborovou kaší.

Tip
Podobně můžete listy naplnit nádivkou z mletého masa nebo do houskové nádivky přidat místo žampionů lesní houby, vejce uvařená natvrdo, slaninu, uzené maso apod. Závitky můžete také obalit v těstíčku nebo trojobalu a usmažit dozlatova.

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.