Doporučujeme

pro iDNES.cz

pro iDNES.cz | foto: Monika Horákovápro iDNES.cz

Čtenářský recept: Zeleninový tofu koláč

  • 0
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Doba přípravy
30 + 40-50 minut

Množství
4

1 menší balíček listového těsta
pár listů mangoldu
2x bílé tofu
jedna střední cuketa
půl hrnku rýžového mléka
5x rajče
2x jarní cibulka
1x pórek
čerstvý tymián, rozmarýn, bazalka
kurkuma
černá sůl
himalájská sůl
trocha oleje

Připravíme si zapékací mísu na koláč. Mísu je potřeba vymazat nebo vyložit pečícím papírem.
Vyplníme jí listovým těstem, propícháme vidličkou a dáme vychladit do ledničky.

Mangold spaříme horkou vodou a necháme stranou. Do misky si nadrobíme tofu, smícháme s rýžovým mlékem, černou solí, kurkumou, nakrájenou bazalkou a jarní cibulkou a dáme také stranou.

Nakrájíme si pórek, rajčata, cuketu a ostatní bylinky. Na oleji krátce orestujeme pórek a přidáme cuketu, rajčata, bylinky a osolíme himalájskou solí. Necháme chvíli podusit, aby zelenina pustila vodu. Až je cuketa měkká, tak odložíme z plotýnky.

Troubu předehřejeme na 200°C.

Vyndáme z lednice mísu s těstem. Mangold vymačkáme, větší část lístků použijeme na vyložení první vrstvy náplně. Na mangold dáme vrstvu tofu směsi, poté vrstvu směsi cukety a rajčat (bez vydušené šťávy). Poslední vrstva je opět tofu směs. Na povrch položíme pár koleček rajčat, cuket a mangold na ozdobu.

Necháme péct cca 40-50 minut na 180 – 200°C.

Poznámka
Servírujeme jako lehký oběd či večeři. Lze přidat i chilli pro pikantnost. Masaři mohou přidat např. anglickou slaninu.


  • Vybrali jsme pro Vás