Papriková polévka
podle Tomáše Vobořila, šéfkuchaře restaurace Podolka
- 750 g červených paprik/kapií
- 1 paprička habanero (volitelné)
- 500 g rajčat
- 200 g lilku
- 150 g cibule
- 300 ml vody/zeleninového vývaru
- 2–3 stroužky česneku
- 100 g másla
- 200 g kešu
- 100 g jarní cibulky
- 5 g sladké červené papriky, sůl, pepř
- Rozehřejte si troubu na 160 °C. Na pekáč vyložený pečicím papírem položte papriky, lilek a nakrojená rajčata. Pečte cca 25 minut.
- Kešu dejte do nádoby na pečení a vložte do trouby. Pečte cca 15 minut do hezké hnědé barvy.
- Nakrájejte si jarní cibulku.
- Vychladlé opečené kešu rozdrťte v hmoždíři s kapkou olivového oleje. Rozdrcené a osolené kešu smíchejte s jarní cibulkou a dejte stranou.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Na rozehřátém másle ji nechte zesklovatět. Přisypte červenou papriku a zvolna orestujte. Pokud byste pekli papriku na vysokém plameni, zhořkne. Zalijte vodou nebo vývarem.
- Z trouby vyndejte rajčata a vykoupejte je ve studené vodě. Vyřízněte „bubáka“ a rajčata vhoďte do základu polévky.
- Papriky s lilkem vyndejte z trouby. Svlékněte je ze slupky a očistěte od vnitřních semínek a stopky. Vložte do základu polévky. Lilek zbavte stopky, rozkrájejte a vhoďte do základu polévky.
- Směs chvilku povařte a následně rozmixujte na jemný krém. Dochuťte česnekem, solí, pepřem, tymiánem, případně papričkou habanero. Pokud se vám bude zdát polévka kyselá, doslaďte ji cukrem.
Polévka z loupaných rajčat s balzamikovým octem
- 800 g loupaných rajčat
- 60 g slaniny
- 1 cibule
- 2 lžíce balzamikového octa
- 2 stroužky česneku
- čerstvé bylinky (bazalka, tymián, rozmarýn)
- sůl
- 4 lžíce zakysané smetany
- olivový olej
1. Najemno nakrájenou cibuli opečeme dozlatova, přidáme rozmačkaný česnek, slaninu nakrájenou na kostičky a necháme lehce opéct. Přidáme balzamikový ocet Kalamáta Papdimitriou, loupaná rajčata, bazalku a další bylinky a řádně provaříme. Dle chuti dochutíme solí.
2. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, před podáváním do polévky přidáme nok zakysané smetany, nasekanou čerstvou bazalku a zakápneme olivovým olejem.
Chlazená jogurtová polévka s okurkou a mátou
- 1 a 1/2 čajové lžičky kmínu
- 3 a 1/2 šálky bílého jogurtu
- 1 oloupaná a pokrájená středně velká okurka
- 3 lžíce jemně nasekané čerstvé máty
- 1 čerstvá a jemně nasekaná zelená chilli paprička (dle chuti, může být menší množství)
- 1/4 lžičky garam masala (indické „koření pěti vůní“)
- 1/4 lžičky soli (dle chuti)
- 1/8 lžičky bílého pepře
Na ozdobu: lístky čerstvé máty
- Pokud máte celý kmín, nadrťte ho a dejte stranou.
- Do mixéru dejte jogurt (můžete ho nakombinovat se zakysanou smetanou), okurku, koření (garam masala), sůl, pepř, mátu.
- Chilli papričku doplňte těsně před podáváním. Naservírovaný chod posypte namletým kmínem a dozdobte čerstvou mátou.
TIP: Kdo nemá rád kmín, je možné ho nahradit lehce opraženými dýňovými semínky a pro zpestření dozdobit nadrobno pokrájeným rajčetem.
Celerový krém s portským vínem a lanýžovým olejem
podle Romana Pauluse, šéfkuchaře Radisson Blue Alcron
Polívková smršťProjekt s spojuje polévky slavných kuchařů s veřejnou sbírkou, výtěžek putuje o. p. s. ERGO Aktiv, která poskytuje účinnou rehabilitaci lidem po mozkové příhodě a úrazech hlavy. |
- 60 g másla
- 500 g celeru oloupaného
- 50 g šalotky
- 125 ml bílého vína
- 80 ml bílého portského vína
- 1 l kuřecího vývaru
- 0,4 l smetany
- sůl, pepř, citronovou šťávu
- lanýžový olej
Postup:
Šalotku zlehka orestujeme na másle, přidáme celer na kostičky, také krátce restujeme cca 10-15 minut.
Přidáme víno, portské a vývar a vaříme do měkka, přidáme smetanu, provaříme, ochutíme a rozmixujeme. Polévku propasírujeme přes jemný cedník, pokud má polévka správnou konzistenci, přidáme pár kapek lanýžového oleje a vymixujeme tyčovým mixérem do pěny.