Ona

Zelenina vás zachrání

  • 1
Nehubněte podle přesně rozepsaných diet. I když je to na první pohled jednodušší, nevede to k trvalým váhovým úbytkům. Naučte se sestavit si jídelníček z dostupných potravin, abyste se co nejvíc přiblížili svým jídelním návykům, pochutnali si, ale zároveň snížili energetický příjem.

Jídelníček by měl být rozmanitý, aby dodal tělu vše, co pro správný chod potřebuje. Sestavíte ho tak, abyste u něj mohli setrvat delší dobu, a budete hubnout přibližně půl kilogramu týdně.

Při této rychlosti by váhové úbytky měly být trvalé. Když to zjednodušíme, budete jíst střídmě z pestrého stolu, a to tak, že se budete moci i nadále radovat z jídla.

Pokud budete přece jen muset trošku změnit skladbu vašeho dosavadního jídelníčku a omezit množství zkonzumovaných potravin, nebudete brát tuto změnu tragicky, ale naopak jako příležitost si dokázat, že nejste ovládáni něčím nebo někým zvnějšku, že nejste otrokem jídla, ale že dovedete kontrolovat a řídit sami sebe. Optimistický životní pohled, pocit, že to zvládnete, vám dává šanci na úspěch.

Podle potravinové pyramidy byste měli jíst nejvíce zeleniny, která obsahuje malé množství energie a je výborným zdrojem vlákniny, vitaminů, minerálů a dalších ochranných látek.

Zeleninu můžete konzumovat bez omezení jako součást téměř každého jídla nebo jako samostatné jídlo v podobě hezky upraveného zeleninového talíře či jako samostatnou svačinu.

Minulý díl - Každý má jinou spotřebu

Zeleninu můžete jíst čerstvou, mrazenou, konzervovanou či sušenou. Pozor, abyste z nízkokalorického zdravého jídla neučinili smetanovými či majonézovými zálivkami či smažením na tuku kalorickou bombu.

V následujících dílech vám občas předvedeme recept na klasické jídlo plné energie a k tomu nízkoenergetický ekvivalent, který by měl uspokojit stejně vaše buňky chuťové, ale ne na úkor tukových.

RECEPT NA TENTO DEN

Pečený paprikový lusk, vařené brambory, salát z pekingského zelí
Toto jídlo má pouze 1710 kilojoulů, což je 410 kilokalorií, s přílohou pak 2210 kilojoulů.

Co potřebujete: 1 paprikový lusk, 50 g mletého masa, 20 g cibule, 1/5 vejce, 50 g bílého hlávkového zelí, 3 g oleje na vytření pekáčku, sůl, pepř.

Příprava: Do jemně umletého masa přidáme rozmíchaná vejce, osolíme, opepříme, doplníme jemně krájeným hlávkovým zelím a cibulkou, pečlivě promícháme. Paprikové lusky očištěné od semínek opláchneme a plníme připravenou masovou směsí. Takto připravené lusky dáme na pekáček vytřený olejem, mírně podlijeme a upečeme ve středně vyhřáté troubě.

Přílohy: 150 gramů vařených brambor, salát - 100 gramů pekingského zelí, 10 gramů cibule, ocet, pepř, sůl, nekalorické sladidlo.