Jídelníček by měl být rozmanitý, aby dodal tělu vše, co pro správný chod potřebuje. Sestavíte ho tak, abyste u něj mohli setrvat delší dobu, a budete hubnout přibližně půl kilogramu týdně.
Při této rychlosti by váhové úbytky měly být trvalé. Když to zjednodušíme, budete jíst střídmě z pestrého stolu, a to tak, že se budete moci i nadále radovat z jídla.
Pokud budete přece jen muset trošku změnit skladbu vašeho dosavadního jídelníčku a omezit množství zkonzumovaných potravin, nebudete brát tuto změnu tragicky, ale naopak jako příležitost si dokázat, že nejste ovládáni něčím nebo někým zvnějšku, že nejste otrokem jídla, ale že dovedete kontrolovat a řídit sami sebe. Optimistický životní pohled, pocit, že to zvládnete, vám dává šanci na úspěch.
Podle potravinové pyramidy byste měli jíst nejvíce zeleniny, která obsahuje malé množství energie a je výborným zdrojem vlákniny, vitaminů, minerálů a dalších ochranných látek.
Zeleninu můžete konzumovat bez omezení jako součást téměř každého jídla nebo jako samostatné jídlo v podobě hezky upraveného zeleninového talíře či jako samostatnou svačinu.
V následujících dílech vám občas předvedeme recept na klasické jídlo plné energie a k tomu nízkoenergetický ekvivalent, který by měl uspokojit stejně vaše buňky chuťové, ale ne na úkor tukových.
RECEPT NA TENTO DEN Pečený paprikový lusk, vařené brambory, salát z pekingského zelí •Co potřebujete: 1 paprikový lusk, 50 g mletého masa, 20 g cibule, 1/5 vejce, 50 g bílého hlávkového zelí, 3 g oleje na vytření pekáčku, sůl, pepř. •Příprava: Do jemně umletého masa přidáme rozmíchaná vejce, osolíme, opepříme, doplníme jemně krájeným hlávkovým zelím a cibulkou, pečlivě promícháme. Paprikové lusky očištěné od semínek opláchneme a plníme připravenou masovou směsí. Takto připravené lusky dáme na pekáček vytřený olejem, mírně podlijeme a upečeme ve středně vyhřáté troubě. • Přílohy: 150 gramů vařených brambor, salát - 100 gramů pekingského zelí, 10 gramů cibule, ocet, pepř, sůl, nekalorické sladidlo. |