Doporučujeme

Chipsy, nebo zeleninu?

Chipsy, nebo zeleninu? | foto: Profimedia.cz

Zdravé tipy pro všechny, které u televize honí mlsná

  • 80
Blikající obrazovka, pohodlíčko na gauči a miska plná mastných chipsů či talířek sušenek jen tak pro chuť... Znáte snad účinnějšího zabijáka vašich jarních předsevzetí, že do léta shodíte nějaké to kilo, abyste si o prázdninách troufla obléknout dvojdílné plavky? Máme pro vás zdravější a dietnější variantu zahánění nočního záchvatu mlsoty.

Počítáte kilojouly, trápíte tělo v posilovně, běháte po parku a pak si večer sednete k televizi a s údivem sledujete, jak vaše ruka šátrá v misce s dobrotami, kterou před vás zlomyslně postavil váš partner. Nechcete-li trávit léto v maxišatech a po pláži se pohybovat zásadně jen v pareu až po kotníky, které milosrdně zahalí vaše nenáviděné špíčky, je čas zamyslet se nad tím, co po večerech vkládáte do úst. Jen tak mimoděk, když nemáte hlad, ale prostě jen proto, že na dosah leží cosi, co krásně voní, dobře vypadá a slastně chutná.

Jestli se nemůžete večernímu mlsání a chroupání ubránit, zkuste alespoň nahradit nezdravé a kaloricky vydatné snacky něčím zdravějším a dietnějším. Nebojte, i přesto vám tohle netradiční mlsání bude chutnat a ještě půjdete spát s čistým svědomím, že jste zhřešila jen opravdu maličko.

Čerstvá zelenina s jogurtovým dipem

Čerstvá zelenina s jogurtovým dipem

  • krájená čerstvá zelenina (okurka, mrkev, řapíkatý celer, paprika, ředkvičky, cherry rajčata apod.)
  • 200 g bílého jogurtu
  • nasekané bylinky dle chuti (pažitka, kopr, bazalka apod.)
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř

1. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na proužky.
2. V misce smícháme jogurt s bylinkami, hořčicí, prolisovaným česnekem a citronovou šťávou. Osolíme a opepříme podle chuti.
3. Servírujeme spolu s krájenou zeleninou, kterou si do dipu namáčíme.

Mrkvový mls

Mrkvový mls

  • 200 g čerstvé mrkve
  • 1 lžíce pesta
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sekaná petrželka a pažitka dle chuti

1. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na nudličky.
2. Olej, pesto a citronovou šťávu ušleháme a přidáme bylinky, sůl a pepř.
3. Do vzniklé marinády naložíme mrkev a necháme odležet v lednici.
4. Konzumujeme večer u televize místo chipsů nebo podáváme jako lehkou přílohu ke grilovanému masu.

Pražená cizrna

Pražená cizrna

  • 200 g cizrny
  • máslo
  • sůl

1. Cizrnu namočíme na několik hodin do vody a pak ji asi 45 minut vaříme. Neměla by se ale rozvařit.
2. Na rozpálené teflonové pánvi ji pražíme tak dlouho, až se na ní objeví hnědé skvrnky.
3. Přidáme máslo, promícháme a ještě chvíli opékáme.
4. Nakonec osolíme, přeložíme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk, a podáváme v misce jako třeba oříšky.

TIP

Hned po ruce

Nemáte-li čas ani chuť připravovat si svačinku doma, můžete si koupit už hotovou. K dostání jsou třeba zeleninové chipsy Tretter´s z červené řepy a celeru ochucené mořskou solí, balzamikovým octem, čedarem nebo provensálským kořením, které se vyrábí podle starofrancouzské receptury.

Tretter´s Chips

  • Vybrali jsme pro Vás