Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Svíčkové řezy plněné kozím sýrem a další zdravé recepty pro masožrouty

  1:00aktualizováno  1:00
Pokud jste se spolu s novým rokem rozhodli začít stravovat racionálně, nemusí to znamenat, že budete k večeři chroupat saláty. Nabízíme tři masové recepty ze Zdravé kuchařky, jejíž části najdete každý den v MF DNES.

Svíčkové řezy plněné kozím sýrem | foto: Profimedia.cz

Svíčkové řezy plněné kozím sýrem

Zdravá kuchařka

Sbírejte karty se zdravými recepty pro celou rodinu. Získáte inspiraci na originální jídla, uvaříte podle nich rychlou večeři a dostanete tipy na velké saláty, které zasytí jako hlavní jídlo a dobře chutnají.

zdravá kuchařka

https://www.mfdnes.cz/kucharka

Příprava: 15 minut + 1 hodina marinování
Pečení: 20 minut
Pro 4 osoby (porce 1 810 kJ): 

  • 800–1000 g svíčkové
  • 4 lžíce čerstvého kozího sýra
  • 1 červená naložená feferonka
  • 4 snítky rozmarýnu
  • drcený pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 6 šalotek nebo jarních cibulek
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce másla

  1. Kozí sýr promícháme v misce s nasekanou papričkou. Z omyté, odblaněné a osušené svíčkové nakrájíme přes vlákno čtyři vyšší špalíčky, přibližně 5 cm vysoké. Ostrým nožem prořízneme na řezu kapsu a naplníme ji sýrem. Otvor uzavřeme větvičkou rozmarýnu. 
  2. Maso okořeníme pepřem a potřeme částí oleje a necháme asi hodinu v chladu odležet.
  3. Rozpálíme si pánev a na zbylém oleji maso zprudka z obou stran opečeme, po každé straně asi 3 minuty. Zmírníme plamen a dopékáme z každé strany celkem asi 4–5 minut. Maso přendáme na předehřátý talíř, osolíme a pod alobalem necháme 5 minut odpočinout.
  4. Ve výpeku osmahneme rozpůlené šalotky, zalijeme vínem a necháme odvařit, dokud se víno skoro neodpaří a nevznikne šťáva. Nakonec zjemníme máslem, popřípadě dosolíme a podáváme s upečeným masem a nejlépe s domácím bílým chlebem či bagetou.

NÁŠ TIP: Nejlepší a nejrychleji připravené je maso z pravé svíčkové. Můžete použít i nízký roštěnec, ale marinování i doba úpravy se pak prodlouží.

Vařené hovězí maso se zeleninou

hovězí se zeleninou

Příprava: 20 minut
Vaření: 2 hodiny
Pro 4 osoby (porce 980 kJ): 

  • 600 g hovězího, nejlépe zadního
  • sůl
  • 2 cibule
  • 4 kuličky celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky celého kmínu
  • 1 pórek
  • 2 řapíky celeru
  • 2 mrkve
  • 1 petržel nebo pastinák
  • 2 rajčata
  • 4 brambory

  1. Zeleninu očistíme, popřípadě oloupeme a nakrájíme na kousky. Maso vložíme do hrnce s vroucí vodou, osolíme, přidáme sůl, cibuli překrojenou napůl a koření. Nedáváme zbytečně moc vody, maso má být pouze potopené.
  2. Uvedeme k varu a mírným varem vaříme pod poklicí přibližně dvě hodiny, dokud maso není téměř měkké. K masu postupně přidáme nakrájenou zeleninu. Nejdříve mrkev, petržel nebo pastinák a brambory, potom řapíkatý celer, pórek a rajčata a dovaříme bez poklice tak, aby zelenina zůstala křupavá a nebyla rozvařená.
  3. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na porce a podáváme s uvařenou zeleninou podlitou trochou vývaru a s pečivem.

Krůtí plátek v pita chlebu

krůtí plátek v pitě

Příprava: 135 minut
Grilování: 10–15 minut
Pro 4 osoby (porce 1 980 kJ):

  • 4 placky pita chleba
  • 4 krůtí steaky po 150 g
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 1–2 lžíce oregana + na ozdobu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové kůry a šťávy
  • 1 jemně usekaná chilli paprička nebo 1 lžička chilli koření
  • sůl
  • 1/2 čínského zelí

  1. V misce smícháme bílý jogurt, usekané bylinky, olivový olej, citronovou šťávu, jemně nastrouhanou citronovou kůru a chilli papričku nebo chilli koření. Plátky masa velmi lehce naklepeme přes fólii, dobře osolíme, obalíme v marinádě a necháme v chladu odležet 1– 2 hodiny. Při delším marinování solíme až před grilováním. Zelí omyjeme a nakrájíme na nudličky.
  2. Maso vložíme na mřížku rozpáleného grilu a grilujeme po obou stranách 10–15 minut, po upečení necháme maso krátce odležet. Chlebové placky opečeme minutu po každé straně na grilu, na polovinu placky dáme zelí, na něj grilované maso, posypeme lístky oregana a podáváme.

Autor:




Nejčtenější

(ilustrační snímek)
Zapomeňte na hádky o penězích, najděte si svůj model hospodaření

V životě jsou daleko důležitější věci. Třeba charakter. S tím nelze než souhlasit, pravda je ovšem taky ta, že jsou to právě peníze, kvůli kterým se ve vztahu...  celý článek

George Clooney na Zlatých glóbech (Beverly Hills, 11. ledna 2015)
OBRAZEM: Nejdokonalejší obličej má Clooney, pak Cooper a Pitt

Tým odborníků porovnal fotky celebrit a na základě zlatého řezu vybral nejkrásnějšího muže. Právě zlatý řez je v umění a fotografii pokládán za ideální...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Žádná dovolená v dohledu? Odpočatý vzhled můžete mít i bez ní

Polehávání na pláži nebo výlety do přírody udělají svoje. Nic nám nevykouzlí tak odpočatý vzhled a rozjasněnou pleť jako pár dnů až týdnů volna. Jenže co když...  celý článek

Ilustrační fotografie
Omezte cukr i lepek, zkuste tampon, radí lékař jako prevenci před mykózou

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Podle gynekologa Romana Peschouta je proto důležité myslet na prevenci. "Po koupání si...  celý článek

Chuando Tan
Cvičit a nesprchovat se moc pozdě ani brzy ráno, radí sexy padesátník

Chuando Tan ze Singapuru se stal na internetu senzací. Modelovi, který se stal fotografem, by jen málokdo správně uhodl jeho věk. Svalovec s klučičím obličejem...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Opilý čokoládový cheesecake
Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně
Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně

Závidíme všem, kteří dostali do vínku zářivě bílé zuby. My ostatní jsme odkázaní na specializované zubní ordinace nebo různé kosmetické vychytávky. Třeba na běl... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.