Některé müsli tyčinky jsou mnohem horší než klasické cukrovinky (více čtěte zde). A jak tedy uspokojit chutě a přitom si neničit zdraví? Odborníci mají jasno. Dejte si cokoliv, ale v malém množství.
"Určitě je rozumnější si občas něco malého na zub dát než silné přemáhání. Pak stačí stresové období a dotyčný zdlábne celou tabulku čokolády na posezení s rozhodnutím, že začne opět od prvního dne v měsíci," říká lékařka Marie Skalská ze společnosti STOB.
Dejte si čokoládu
Existují potraviny, které jsou pro mlsání výhodnější než jiné. Tak například kousek kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa, ten nejenže uspokojí chutě, ale zároveň díky nízkému glykemickému indexu zasytí na delší dobu. Navíc opravdu kvalitní čokolády nesníte tolik, má totiž výraznou chuť.
Obezitologové doporučují také proteinové tyčinky s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny. "Velmi užitečné pravidlo je: Co nechci snít, to nemám doma. Odolat různým výhodným nákupům tři za cenu dvou a podobně," radí dále Skalská.
Mnoho lidí se snaží chutě zahnat medem. V představě, že tak dostává do svého těla jen to nejlepší. Med má skutečně díky fruktóze nižší glykemický index než třeba cukr, energetická hodnota je však stále dost vysoká, takže významný rozdíl mezi slazením cukrem a medem není.
"Opět je to o množství, lžička medu do čaje či lehounká vrstva na chlebu není problém. Prospěšné jsou případné vitaminy, minerály," říká Skalská.