Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zdravé, dietní a hlavně dobré: recepty na jídla z ryb

  3:01aktualizováno  3:01
Ryby obsahují plno zdraví prospěšných látek a navíc se poměrně snadno připravují. Kromě klasického kapra, pstruha a teď oblíbeného pangase, už jsme ale na další ryby skoro zapomněli. Zkuste i další recepty.

Losos s koprem. | foto: Isifa

Polévka z kapra

Polévka z kapra.

Příprava: 20 minut / vaření 40 minut

Pro 4 osoby

• 1/2 kapra – vykoštěný filet s kůží
• 2 mrkve
• 1 malá cibule
• 1 bobkový list
• 2 hřebíčky
• 4 kuličky černého pepře
• sůl
• 2 lžíce másla
• 2 lžíce hladké mouky
• 500 ml mléka
• celerová nebo petrželová nať
• 1 malá bageta
• olej

1. Omytého kapra dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme očištěnou mrkev, oloupanou cibuli, bobkový list, koření, sůl a vaříme asi 30–40 minut, během vaření sbíráme z polévky pěnu.
2. Hotový vývar přecedíme, kapra pokrájíme na kousky, mrkev pokrájíme na kolečka, cibuli a koření vyhodíme.
3. Z másla a mouky uděláme jíšku, do které postupně přilijeme a promícháváme mléko. Přivedeme k varu.
4. Do vroucí polévky vložíme kapra, kolečka mrkve, pokrájenou celerovou nať, přilijeme vývar z kapra a společně provaříme čtvrt hodiny.
5. Bagetu nakrájíme na kostičky a osmažíme ji na pánvi na rozehřátém oleji.
6. Polévku rozdělíme do talířů a podáváme s opečenou bagetou.

Steak z tuňáka

Steak z tuňáka.

Příprava: 30 minut + vaření 12 minut

Pro 4 osoby

• 600 g tuňáka
• 150 ml sójové omáčky
• 2 lžičky citronové šťávy
• 1 lžička sezamového oleje
• 400 g celozrnných těstovin
• 5 lžic světlých sezamových semínek
• 5 lžic tmavých sezamových semínek
• 1/2 lžičky škrobu

1. Tuňáka omyjeme, osušíme a maso rozkrájíme na větší hranolky.
2. V misce rozmícháme sójovou omáčku, citronovou šťávu a sezamový olej. Vše přelijeme do plastového pytlíku a přidáme tuňáka. Necháme ho asi 20 minut marinovat.
3. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu.
4. V mělčí misce promícháme oba druhy sezamových semínek, kousky masa vyjmeme z marinády a obalíme je v sezamu.
5. Zbylou marinádu zahřejeme, přidáme k ní škrob a čtyři minuty provaříme. Promícháme s okapanými těstovinami.
6. Kousky tuňáka opékáme zprudka asi tři minuty na pánvi.

Grilovaný pangasius se zeleninou

Grilovaný pangasius se zeleninou.

Příprava: 30 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

• 1/2 hrnku natrhaného kopru
• 1/4 hrnku otrhaných lístků petržele
• 4 lžičky citronové šťávy
• 100 g piniových oříšků
• 2 stroužky česneku
• 100 ml olivového oleje
• 4 filety z pangasia
• sůl
• pepř
• provensálské koření
• olej
• 4 rajčata
• 2 malé cukety

1. Do mixéru nasypeme kopr, petržel, přidáme citronovou šťávu, piniové oříšky, oloupaný česnek, sůl, pepř a krátce rozmixujeme, postupně přiléváme olivový olej a promixujeme dohladka. Vznikne tak směs připomínající bazalkové pesto.
2. Omyté a osušené filety osolíme, opepříme, ochutíme kořením a potřeme olejem.
3. Zeleninu omyjeme, rajčata přepůlíme, cukety nakrájíme na kolečka.
4. Na rozehřátém grilu opečeme po obou stranách zeleninu i pangasia.
5. Zeleninu i ryby rozdělíme na talíře a podáváme ochucené koprovým pestem.

Lososový závin

Lososový závin.

Příprava: 30 minut + pečení 20–25 minut

Pro 4 osoby

• 1 malá cibulka
• 1 stroužek česneku
• 300 g mraženého listového špenátu
• 1 mrkev
• 2 listy čerstvého zelí
• 4 lžíce oleje
• sůl
• 500 g listového těsta
• 400 g lososa
• 1 vejce

1. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek na tenké plátky. Rozmražený špenát vymačkáme a překrájíme. Mrkev pokrájíme na tenčí hranolky, zelné listy na proužky. Troubu předehřejeme na 200 °C.
2. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, orestujeme na něm cibuli a česnek a přidáme špenát, osolíme, podlijeme trochou vody a podusíme. Podušený špenát necháme vychladnout.
3. Na zbylém oleji orestujeme mrkev a zelí a také je podusíme doměkka.
4. Listové těsto rozválíme na čtyři části a vyválíme z nich tenké pláty. Lososa rozdělíme na dvě části, osolíme, opepříme.
5. První dva pláty potřeme špenátovou směsí, překryjeme dalšími dvěma pláty těsta na které položíme porce lososa a zeleninu.
6. Oba štrúdly zabalíme, pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme 20–25 minut ve vyhřáté troubě.

Losos s koprem

Losos s koprem.

Příprava: 10 minut + vaření 12 minut

Pro 4 osoby

• 4 filety z lososa
• olivový olej
• sůl
• 350 g těstovin
• 3 snítky čerstvého kopru
• 1 citron
• 1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry
• 1 kelímek bílého jogurtu
• 1/4 jarní cibulky
• 1 lžička kaparů

1. Porce lososa potřeme olejem a necháme chvíli odležet.
2. Osolenou vodu přivedeme k varu a dáme do ní vařit těstoviny, po uvaření je slijeme.
3. Kopr otrháme a nasekáme. Promícháme s jogurtem, pokrájenou cibulkou a kapary a společně tyčovým mixérem rozmixujeme.
4. Na pánvi rozehřejeme olej, lososa na něm opečeme 6 minut po obou stranách.
5. Na těstoviny položíme steaky z lososa a přelijeme je omáčkou, podáváme se skrojky citronu.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Chrissy Teigenová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Chrissy Teigenová: Kvůli dalšímu umělému oplodnění končím s alkoholem

Modelka Chrissy Teigenová (31) prozradila, že se dostala do stádia, kdy byla závislá na pravidelné konzumaci vína. Denně si dopřávala několik skleniček a...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.