Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Aztékové věděli, co je dobré. Zdravé dezerty s chia semínky

  0:24aktualizováno  0:24
O superpotravině z Latinské Ameriky jste určitě už slyšeli. Možná jste se ale ještě neodhodlali vyzkoušet chia semínka u vás v kuchyni. Tyhle tři okouzlující dezerty jsou nejen vydatné a velmi chutné, ale oceníte i jejich super snadnou přípravu. A nebudete potřebovat sporák ani troubu.

Chia pudink s ovocem | foto: Profimedia.cz

Semena byliny zvané šalvěj hispánská nazývaná chia jsou pokládána za superpotravinu pro své nutriční hodnoty. Obsahují velké množství vápníku, železo, draslík, omega 3 nenasycené kyseliny, proteiny, vlákninu nebo antioxidanty.

Chia semínka

Nevynikají výraznou chutí, a tak mají v kuchyni všemožné využití. Přidávají se třeba i do pečiva, vánočního cukroví, salátů nebo polévek. Díky tomu, že v kombinaci s tekutinou vytvářejí gel, jsou vhodné i při přípravě pokrmů, které potřebujeme zahustit.

Chia semínka pocházejí z Jižní a Střední Ameriky, k jídlu si je dávali i bájní Aztékové. Traduje se, že právě díky jejich supervlastnostem se těšili tak dobrému zdraví a fyzické kondici. Každopádně dnes je výživoví poradci doporučují jak starším či nemocným lidem, tak nastávajícím maminkám, dětem, sportovcům nebo třeba veganům a vegetariánům.

Kakaový krém s chia semínky a banánem

Kakaový krém s chia semínky a banánem

Ingredience na 4 porce:

  • 360 ml rostlinného mléka
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 60 g chia semínek
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 lžíce strouhaného kokosu
  • 2 banány

Pracovní postup:

  1. Do vyššího hrnce nalijeme rostlinné mléko a javorový sirup. V misce promícháme chia semínka s kakaem a 2 lžícemi strouhaného kokosu. Nasypeme do mléka a důkladně promícháme. Necháme asi pět minut stát.
  2. Jeden banán rozmačkáme vidličkou, druhý zatím neloupeme. Rozmačkaný banán přidáme do kakaové směsi a důkladně promícháme. Bude už pomalu houstnout.
  3. Pak krémem naplníme mističky nebo skleničky, zakryjeme potravinovou fólií a necháme několik hodin v chladničce odpočívat.
  4. Těsně před podáváním nakrájíme banán na kolečka, poklademe jím poháry a posypeme trochou strouhaného kokosu.

Chia pudink s ovocem

Ingredience na 4 porce:

Chia pudink s ovocem
  • 400 ml neslazeného rostlinného mléka (mandlového nebo rýžového)
  • 2 lžíce agávového nebo datlového sirupu
  • 80 g chia semínek
  • jahodová marmeláda
  • ovocný kompot (např. kombinace jahodového a broskvového)

Pracovní postup:

  1. Ve větší nádobě smíchejte rostlinné mléko, sirup a chia semínka. Pečlivě promíchejte a nechte asi dvě minuty stát. Pak znova promíchejte a zase odstavte asi na dvě minuty.
  2. Do připravených vyšších sklenic dejte na dno po lžíci jahodové marmelády a trochu míchaného kompotu.
  3. Zkontrolujte, jestli jsou semínka v mléce rovnoměrně rozptýlená a zda už houstne. Pak ho přelijte do sklenic, zakryjte potravinovou fólií a nechte v chladu nejméně dvě hodiny (ale ideálně přes noc) odležet.

Ovesná kaše s chia semínky a jablky

Ingredience na 4 porce:

Ovesná kaše s chia semínky a jablky
  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • 2 lžíce chia semínek
  • 2 hrnky mléka
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 jablka
  • 2 lžíce rozinek
  • strouhaný kokos
  • nebo nasekané ořechy

Pracovní postup:

  1. Vločky smíchejte s chia semínky a zalijte v misce mlékem. Promíchejte, zakryjte a dejte přes noc (nebo alespoň na dvě hodiny) do chladničky. Vločky a semínka vstřebají všechno mléko.
  2. Pak kaši znova promíchejte, přilijte med, přidejte mletou skořici, a pokud je třeba, zřeďte trochou mléka.
  3. Jablka omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte na malé kousky. Nasypte je na jednotlivé porce kaše, přidejte rozinky a strouhaný kokos nebo nasekané oříšky a podávejte.

Chia semínka v kuličkách. Recept, který vás dostane na vrchol:

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Pět tipů, jak zlepšit fyzickou kondici. Na začátku pomůže rychlá chůze

Uvědomujete si to pokaždé, když dobíháte autobus, protože se ještě několik zastávek snažíte maskovat své funění. Vaše fyzická kondice je na bodu mrazu. Chtěli...  celý článek

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní...
OBRAZEM: Veselé letní šperky, které potěší

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní perlový náhrdelník nebo prsten s drahým kamenem. Leckdy stačí pouze drobnost....  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO - relax před chaloupkou, Velké Losiny
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Muži své emoce ignorují, ženy se v nich ztrácejí, tvrdí odborníci

Vztahy stojí na emocích. Neschopnost je projevovat znamená problém navázat i udržet vztah. Kdo by v přítomnosti ledové kostky roztál? Někdo vztahy sice...  celý článek

Další z rubriky

Opilý čokoládový cheesecake
Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste...  celý článek

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Zvýšení odolnosti makeupu a jiná pozitiva: Jak vybrat podkladovou bázi?
Zvýšení odolnosti makeupu a jiná pozitiva: Jak vybrat podkladovou bázi?

Řešíte ucpané póry a “tekoucí” makup nebo příliš lesklou pleť? Několik kosmetických produktů budete moci vyměnit za jeden, který jste možná doteď považovala za ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.