Ilustrační snímek

Ilustrační fotografie - bageta, svačina, jídlo | foto: Profimedia.cz

Zdravá svačina: stačí jen polovina bagety

  • 9
Slovo bageta pochází z francouzštiny a znamená proutek. I ti, kteří si bez obložené bagety život neumějí představit, mohou být štíhlí. Jen si musí dobře vybrat.

Nalákala vás bageta od firmy Crocodille, která slibuje, že si svou dietu opravdu užijete? Omyl. Nápis "Enjoy your diet" vůbec nechce říct, že výrobek je nízkokalorický a pomůže vám při shazování kilogramů. Má totiž skoro 3 000 kilojoulů (viz. infografika).

Slovo "diet" lze přeložit také jako pouhá "strava", a tu si tedy rozhodně užít můžete. Přesto byste na pročítání etiket u baget neměli rezignovat -jen buďte důkladnější.

"Nejlepší je zvolit výrobek, na kterém je napsáno také množství a složení jednotlivých surovin. Výrobci někdy uvádějí, že v bagetě je čerstvá zelenina, ale ta může tvořit jen malý podíl. Třeba pouze kolečko cibule," říká nutriční terapeutka Věra Králová z Infolinky zdravého životního stylu.

Odborníci doporučují sledovat také nutriční hodnoty, tedy údaje o množství tuků, sacharidů a bílkovin a celkový obsah energie. Tady pozor, pravděpodobně budete potřebovat starou známou trojčlenku. Hodnoty se zpravidla uvádějí na 100 gramů výrobku, přičemž bageta má v podstatě vždy mnohem vyšší hmotnost.

Proč po bagetě dostanete brzy hlad?

Paradoxem je, že i když bude bageta sebevětší, můžete po ní mít brzy hlad. Může za to příliš vysoký glykemický index, tedy hodnota, která udává, jak moc potravina rozhoupe cukr v krvi. Je-li toto číslo vysoké, znamená to, že cukr rychle stoupne, čímž se vyplaví inzulin.

Dietní bagety, po kterých přiberete

Ten má za úkol cukry zlikvidovat, takže za chvíli zase jejich hladina prudce poklesne. A člověk dostane znovu hlad. Při nízké hladině cukru navíc budete mít problémy se soustředěním, což zvláště řidiči za volantem neprospěje.

Nejvyšší hodnota glykemického indexu může být 100 a má ji třeba pivo - sami dobře víte, jak brzy vám po něm vyhládne. Bílá bageta má glykemický index jen o něco málo menší - 95. Lepší je proto volit celozrnné pečivo, které má glykemický index přívětivější. Navíc obsahuje vitaminy, minerální látky a vlákninu.

"Přednost bychom měli dávat bagetě namazané kvalitním rostlinným tukem a obložené tvrdým sýrem či šunkou. Vhodné je, když je doplněná také větším množstvím zeleniny, nejlépe čerstvé," vypočítává Věra Králová složení dobré bagety.

Méně vhodné jsou bagety plněné trvanlivými salámy. Máslo či pomazánkové máslo sice může lépe chutnat, ale obsahuje nevhodný tuk, takže máte-li potíže s vysokou hladinou cholesterolu, měli byste volit již zmiňované rostlinné tuky. Je jasné, že energetickou hodnotu bagety výrazně zvýší smažené řízečky, odborníci příliš nedoporučují ani bagety plněné pečeným masem.

Oběd nahradí bohatě

Může bageta nahradit kvalitní oběd či svačinu? Když si vyberete celozrnnou bagetu se zeleninou a sýrem a bude vám stačit jen polovina, tak ano.

Svačiny by podle nutriční terapeutky měly tvořit 5 až 15 procent z celkové denní energie. Při doporučeném příjmu energie 8 400 kJ, což je doporučené denní množství energie dospělé ženy s průměrnou pohybovou aktivitou, činí 420-1 260 kJ. Večeře by měla být energeticky méně bohatá než oběd a tvořit by měla zhruba 20 energetických procent.

Když uvážíme, že například bageta s krůtí šunkou a lučinou má v 240 gramech 2 870 kJ, vychází, že aby vám obložené pečivo nedodalo nebezpečně moc energie, na svačinu byste měli sníst zhruba třetinu této bagety, na večeři necelou polovinu.

Lidé snažící se zhubnout by měli být ještě opatrnější. Za den by měli přijmout méně energie, často jen kolem 6 000 kJ, bageta pro ně tedy může představovat téměř polovinu celkového denního příjmu.

Připravte si svačinu sami

Nejlépe uděláte, pokud si obloženou bagetu připravíte sami. Iva Málková z hnutí Stop obezitě považuje za nejlepší celozrnné žitné pečivo, ne víc než 50 gramů (to není ani celý rohlík).

Přidejte například sýr s nižším obsahem tuku nebo i šunku (jeden plátek) a doplňte zeleninou. Respektive zeleninu spíše přidejte do další krabičky - nakrájejte salát, mrkev nebo oloupejte okurku.

Jediné, na co si musíte dávat pozor, je vysoká teplota, proto svačinu raději uložte do chladicí tašky.