Zeleninový quiche
Příprava 10 minut + 30 minut na odležení těsta
Pečení 45 minut, porce (1/6) 1 930 kJ
Zdravá kuchařkaSbírejte karty se zdravými recepty pro celou rodinu každý den v MF DNES. |
Na těsto (forma o průměru 26 cm):
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla, lžička soli
- 1 lžíce bílého jogurtu
- máslo na vymazání formy
Na náplň:
- 50 g růžiček brokolice
- 100 g červené kapie
- 100 g papriky
- 100 g cukety
- 1 rajče
- 4 výhonky chřestu
- olej na opečení zeleniny
- sůl a mletý pepř
- trochu rozemnuté šalvěje
- 200 ml kysané smetany
- 4 lžíce lučiny
- 3 vejce
- 100 g ementálu
- sůl a mletý pepř
- Zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu půl hodiny odpočinout. Cuketu nakrájíme na plátky, osolíme a necháme vypotit. Ostatní zeleninu nakrájíme na větší kousky. Oloupaný chřest přepůlíme. Předehřejeme troubu na 200 °C.
- Koláčovou formu vytřeme máslem. Těsto vyválíme na placku o něco větší, než je forma, vtlačíme do krajů a dno propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Mezitím si ve woku nebo v nepřilnavé pánvi rozpálíme trochu oleje a postupně zprudka opékáme nakrájenou zeleninu, stačí pár minut. Osmahnutou zeleninu přendáme do mísy, osolíme, opepříme a ochutíme šalvějí.
- V misce promícháme kysanou smetanu, lučinu, vejce, sůl a mletý pepř. Na předpečený podklad nalijeme smetanovou směs, posypeme polovinou hrubě strouhaného sýra a poklademe opečenou zeleninou, posypeme zbylým sýrem a vrátíme do trouby. Pečeme na mřížce ve střední části asi 25–30 minut, dokud náplň nezpevní.
Bezmasý burger
Příprava 30 minut
Pro 4 osoby (porce 2 560 kJ):
- 300 g cizrny
- 100 ml smetany (12 %)
- 4 stroužky česneku
- sůl a mletý pepř
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 vejce
- 50 g sýra gouda
- 2 lžíce zelené natě koriandru nebo petržele
- 4 lžíce ovesných vloček
- olej na smažení,nejlépe sójový
- 4 sezamové žemle
- 4 listy salátu
- 2 velká rajčata
- 1 větší bílá cibule
- Vařenou cizrnu rozmixujeme se smetanou v hladkou hmotu. Přidáme drcený česnek, osolíme a okořeníme a ještě chvíli promixujeme.
- Hmotu stěrkou přendáme do mísy, vmícháme vejce, strouhaný sýr, posekanou zelenou nať a zahustíme vločkami, popřípadě ještě dosolíme. Směs trochu lepí, a tak ji navlhčenýma rukama rozdělíme na 4 stejné díly a vytvarujeme koule, které lehce obalíme ve vločkách a dlaní zploštíme jako na karbanátky.
- Osmažíme z obou stran dozlatova. Přendáme na papírové ubrousky a necháme odsát přebytečný tuk. Podáváme v rozkrojené žemli na listu hlávkového salátu a obložené plátky rajčete a cibule.
Dušené fazolky s tymiánem a ořechy
Příprava 10 minut
Dušení 20 minut
Pro 4 osoby (porce 890 kJ):
- 500 g fazolových lusků
- lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 4 rajčata
- 1 snítka tymiánu
- 200 ml zakysané smetany
- svazek bylinek
- hrst vlašských ořechů
- Fazolové lusky očistíme, omyjeme a necháme okapat. V kastrole nebo hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme nakrájenou cibuli a plátky česneku a osmahneme. Přidáme lusky, ještě chvíli opékáme a přidáme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata, osolíme, opepříme, přidáme snítku tymiánu a dusíme ve vlastní šťávě pod poklicí doměkka.
- Do zakysané smetany vmícháme bylinky a podle chuti lehce osolíme. Překrájené ořechy opražíme nasucho na pánvi.
- Lusky při podávání doplníme bylinkovou smetanou a sypeme opraženými ořechy.