Doporučujeme

Zeleninový quiche | foto: Profimedia.cz

Jde to i bez masa: zeleninový quiche, veggie burger a fazolky s ořechy

  • 22
Uvařte si o víkendu zdravé a chutné pokrmy, u kterých si na maso ani nevzpomenete. Vegetariánské ale i další zdravé recepty najdete každý den na kartě ve svém vydání MF DNES.

Zeleninový quiche

Příprava 10 minut + 30 minut na odležení těsta
Pečení 45 minut, porce (1/6) 1 930 kJ

Zdravá kuchařka

Sbírejte karty se zdravými recepty pro celou rodinu každý den v MF DNES.

zdravá kuchařka

https://www.mfdnes.cz/kucharka

Na těsto (forma o průměru 26 cm):

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla, lžička soli
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • máslo na vymazání formy

Na náplň:

  • 50 g růžiček brokolice
  • 100 g červené kapie
  • 100 g papriky
  • 100 g cukety
  • 1 rajče
  • 4 výhonky chřestu
  • olej na opečení zeleniny
  • sůl a mletý pepř
  • trochu rozemnuté šalvěje
  • 200 ml kysané smetany
  • 4 lžíce lučiny
  • 3 vejce
  • 100 g ementálu
  • sůl a mletý pepř

  1. Zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu půl hodiny odpočinout. Cuketu nakrájíme na plátky, osolíme a necháme vypotit. Ostatní zeleninu nakrájíme na větší kousky. Oloupaný chřest přepůlíme. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  2. Koláčovou formu vytřeme máslem. Těsto vyválíme na placku o něco větší, než je forma, vtlačíme do krajů a dno propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Mezitím si ve woku nebo v nepřilnavé pánvi rozpálíme trochu oleje a postupně zprudka opékáme nakrájenou zeleninu, stačí pár minut. Osmahnutou zeleninu přendáme do mísy, osolíme, opepříme a ochutíme šalvějí.
  3. V misce promícháme kysanou smetanu, lučinu, vejce, sůl a mletý pepř. Na předpečený podklad nalijeme smetanovou směs, posypeme polovinou hrubě strouhaného sýra a poklademe opečenou zeleninou, posypeme zbylým sýrem a vrátíme do trouby. Pečeme na mřížce ve střední části asi 25–30 minut, dokud náplň nezpevní.

Bezmasý burger

Bezmasý burger

Příprava 30 minut
Pro 4 osoby (porce 2 560 kJ):

  • 300 g cizrny
  • 100 ml smetany (12 %)
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a mletý pepř
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 vejce
  • 50 g sýra gouda
  • 2 lžíce zelené natě koriandru nebo petržele
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • olej na smažení,nejlépe sójový
  • 4 sezamové žemle
  • 4 listy salátu
  • 2 velká rajčata
  • 1 větší bílá cibule

  1. Vařenou cizrnu rozmixujeme se smetanou v hladkou hmotu. Přidáme drcený česnek, osolíme a okořeníme a ještě chvíli promixujeme.
  2. Hmotu stěrkou přendáme do mísy, vmícháme vejce, strouhaný sýr, posekanou zelenou nať a zahustíme vločkami, popřípadě ještě dosolíme. Směs trochu lepí, a tak ji navlhčenýma rukama rozdělíme na 4 stejné díly a vytvarujeme koule, které lehce obalíme ve vločkách a dlaní zploštíme jako na karbanátky.
  3. Osmažíme z obou stran dozlatova. Přendáme na papírové ubrousky a necháme odsát přebytečný tuk. Podáváme v rozkrojené žemli na listu hlávkového salátu a obložené plátky rajčete a cibule.

Dušené fazolky s tymiánem a ořechy

Dušené fazolky s oříšky

Příprava 10 minut
Dušení 20 minut
Pro 4 osoby (porce 890 kJ):

  • 500 g fazolových lusků
  • lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 4 rajčata
  • 1 snítka tymiánu
  • 200 ml zakysané smetany
  • svazek bylinek
  • hrst vlašských ořechů

  1. Fazolové lusky očistíme, omyjeme a necháme okapat. V kastrole nebo hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme nakrájenou cibuli a plátky česneku a osmahneme. Přidáme lusky, ještě chvíli opékáme a přidáme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata, osolíme, opepříme, přidáme snítku tymiánu a dusíme ve vlastní šťávě pod poklicí doměkka.
  2. Do zakysané smetany vmícháme bylinky a podle chuti lehce osolíme. Překrájené ořechy opražíme nasucho na pánvi.
  3. Lusky při podávání doplníme bylinkovou smetanou a sypeme opraženými ořechy.

  • Vybrali jsme pro Vás