Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jde to i bez masa: zeleninový quiche, veggie burger a fazolky s ořechy

  2:19aktualizováno  2:19
Uvařte si o víkendu zdravé a chutné pokrmy, u kterých si na maso ani nevzpomenete. Vegetariánské ale i další zdravé recepty najdete každý den na kartě ve svém vydání MF DNES.

Zeleninový quiche

Příprava 10 minut + 30 minut na odležení těsta
Pečení 45 minut, porce (1/6) 1 930 kJ

Zdravá kuchařka

Sbírejte karty se zdravými recepty pro celou rodinu každý den v MF DNES.

zdravá kuchařka

https://www.mfdnes.cz/kucharka

Na těsto (forma o průměru 26 cm):

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla, lžička soli
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • máslo na vymazání formy

Na náplň:

  • 50 g růžiček brokolice
  • 100 g červené kapie
  • 100 g papriky
  • 100 g cukety
  • 1 rajče
  • 4 výhonky chřestu
  • olej na opečení zeleniny
  • sůl a mletý pepř
  • trochu rozemnuté šalvěje
  • 200 ml kysané smetany
  • 4 lžíce lučiny
  • 3 vejce
  • 100 g ementálu
  • sůl a mletý pepř

  1. Zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu půl hodiny odpočinout. Cuketu nakrájíme na plátky, osolíme a necháme vypotit. Ostatní zeleninu nakrájíme na větší kousky. Oloupaný chřest přepůlíme. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  2. Koláčovou formu vytřeme máslem. Těsto vyválíme na placku o něco větší, než je forma, vtlačíme do krajů a dno propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Mezitím si ve woku nebo v nepřilnavé pánvi rozpálíme trochu oleje a postupně zprudka opékáme nakrájenou zeleninu, stačí pár minut. Osmahnutou zeleninu přendáme do mísy, osolíme, opepříme a ochutíme šalvějí.
  3. V misce promícháme kysanou smetanu, lučinu, vejce, sůl a mletý pepř. Na předpečený podklad nalijeme smetanovou směs, posypeme polovinou hrubě strouhaného sýra a poklademe opečenou zeleninou, posypeme zbylým sýrem a vrátíme do trouby. Pečeme na mřížce ve střední části asi 25–30 minut, dokud náplň nezpevní.

Bezmasý burger

Bezmasý burger

Příprava 30 minut
Pro 4 osoby (porce 2 560 kJ):

  • 300 g cizrny
  • 100 ml smetany (12 %)
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a mletý pepř
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 vejce
  • 50 g sýra gouda
  • 2 lžíce zelené natě koriandru nebo petržele
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • olej na smažení,nejlépe sójový
  • 4 sezamové žemle
  • 4 listy salátu
  • 2 velká rajčata
  • 1 větší bílá cibule

  1. Vařenou cizrnu rozmixujeme se smetanou v hladkou hmotu. Přidáme drcený česnek, osolíme a okořeníme a ještě chvíli promixujeme.
  2. Hmotu stěrkou přendáme do mísy, vmícháme vejce, strouhaný sýr, posekanou zelenou nať a zahustíme vločkami, popřípadě ještě dosolíme. Směs trochu lepí, a tak ji navlhčenýma rukama rozdělíme na 4 stejné díly a vytvarujeme koule, které lehce obalíme ve vločkách a dlaní zploštíme jako na karbanátky.
  3. Osmažíme z obou stran dozlatova. Přendáme na papírové ubrousky a necháme odsát přebytečný tuk. Podáváme v rozkrojené žemli na listu hlávkového salátu a obložené plátky rajčete a cibule.

Dušené fazolky s tymiánem a ořechy

Dušené fazolky s oříšky

Příprava 10 minut
Dušení 20 minut
Pro 4 osoby (porce 890 kJ):

  • 500 g fazolových lusků
  • lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 4 rajčata
  • 1 snítka tymiánu
  • 200 ml zakysané smetany
  • svazek bylinek
  • hrst vlašských ořechů

  1. Fazolové lusky očistíme, omyjeme a necháme okapat. V kastrole nebo hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme nakrájenou cibuli a plátky česneku a osmahneme. Přidáme lusky, ještě chvíli opékáme a přidáme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata, osolíme, opepříme, přidáme snítku tymiánu a dusíme ve vlastní šťávě pod poklicí doměkka.
  2. Do zakysané smetany vmícháme bylinky a podle chuti lehce osolíme. Překrájené ořechy opražíme nasucho na pánvi.
  3. Lusky při podávání doplníme bylinkovou smetanou a sypeme opraženými ořechy.

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn při hraní on-line hry chatuje s cizími lidmi

Nevím, jak ochránit svého desetiletého syna, když je on-line. Snažila jsem se s ním o všech zásadách bezpečnosti mockrát mluvit, ale stále mu to nedochází....  celý článek

Baňkování a čínská medicína
Baňkování uvolní svaly a pomůže při nachlazení. Pár dní však máte modřiny

Možná to vypadá neuvěřitelně, ale staletími prověřená metoda baňkování vám může pomoci od bolesti zad, nachlazení, ale třeba i proti celulitidě. Počítejte však...  celý článek

Libuše s Huyen, které zachránila život.
Krušné chvíle za mřížemi. Libuše zachránila spoluvězeňkyni život

Život za mřížemi pluje zdánlivě jednotvárně, ale i tam se občas odehrají dramata. Několik jich zažila i šestapadesátiletá Libuše, která si odpykává trest za...  celý článek

Dara Rolins. Styling: Ruth Šariská, make-up: Michaela Ohemová
Fotili jsme Daru Rolins v plavkách. Postavu nemám zadarmo, říká

Na plavkovou sezonu se zpěvačka Dara Rolins nijak připravovat nepotřebuje, na své postavě totiž pracuje pořád. Pro magazín Ona Dnes, který vyjde 29. 5.,...  celý článek

Tak Luis vypadá, když se vydá třeba jen na procházku.
Muž se díky plastikám mění v elfa, protože miluje fantasy příběhy

Luis Padron (25) z Argentiny miluje příběhy fantasy a nejvíc je zamilovaný do postav elfů. Už od malička snil o tom, že bude jednou stejný jako oni. A nyní si...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.